REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prie valdančiosios koalicijos prisidėjus Naujajai Sąjungai (NS), jos atstovams buvo planuota perduoti ir Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) kontrolę. Tokie ketinimai įvertinti nevienareikšmiai.

REKLAMA
REKLAMA

Pasigirdo nuomonių, jog taip siekiama susidoroti su dabartiniu primininku. Taip pat reiškiamos nuomonės, jog siekiama galutinai eliminuoti bet kokias galimybes toliau aiškintis klausimus, iškilusius NSGK tiriant Valstybės saugumo departamento (VSD) veiklą (dalis tyrimo medžiagos yra paviešinta). Prieš kelias dienas A. Matulevičius Seime pareiškė atsistatydinąs, nes su juo, esą, susidorojama. Parlamentarai atsistatydinimo nepriėmė, tad  klausimas tikriausiai bus svarstomas pavasario sesijoje. Apie tai su NS kandidatu į NSGJK pirmininko postą – Vaclavu Stankevičiumi kalbėjosi “Balsas.lt” spec. korespondentas Tomas Čyvas.

REKLAMA

- Pareigos, kurias ketinate eiti, yra visuomenės dėmesio centre. Buvo VSD skandalas, kalbos apie “valstybės užvaldymą”. Kiek Jūs ligi šiol asmeniškai pats gilinotės į šias peripetijas: NSGK, specialiųjų tarnybų veiklą, VSD skandalą, pagaliau ir A. Matulevičiaus darbą?

- Galėčiau pasakyti daugiau, jei jau būčiau paskirtas ir bent vieną dieną padirbėčiau su to komiteto dokumentais. Aš dabar net nesu jo narys – dirbu užsienio reikalų komitete. Kalbant apie NSGK nesutarimus su VSD ir kitomis institucijomis, tai aš žinau apie tai tiek, kiek eilinis Seimo narys.

REKLAMA
REKLAMA

Apie kontrolę. Jei VSD vadovu būtų kas nors kitas, o ne Povilas Malakauskas, tai aš dar galėčiau sakyti, kad kažkokia kontrolė reikalinga. Aš tą žmogų asmeniškai pažįstu daug metų. Dirbom kartu NATO reikalų srityje. Jis buvo Krašto apsaugos ministerijos sekretoriumi, atsakingu už integraciją į NATO, o aš buvau atsakingas už šią integraciją Seime. Tai labai padorus, puikus žmogus – sakyčiau, kad tai mūsų valdininkijos auksinio fondo grynuolis. Kai P. Malakauskas, už kurį lengva ranka balsavau, yra paskirtas šios svarbios tarnybos direktoriumi, dar jam patarinėti ar abejoti dėl jo pavaduotojų ar jo paties veiksmų yra tiesiog neleistina.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

- Pone Stankevičiau, bet juk ši persona, tebūnie ji auksinė ar deimantinė, nevadovaus departamentui amžinai. Gali nutikti, jog vėl vadovaus koks Arvydas Pocius ar kas nors dar įdomesnis. Kas tada? Ar tikrai nereikalingi jokie parlamentinės kontrolės, net tarpinės – specialistų kontrolės mechanizmai, elgsenos su specialia informacija, asmens duomenimis, atitikimo demokratinės visuomenėms principams priežiūra? Tą siūlo daryti A. Matulevičiaus vis dar vadovaujamas NSGK.

- Ne. Nemanau, kad to reikia. Nereikia jokių tarpinių institucijų. VSD normaliai veikia, jei yra kokių smulkių trūkumų, reikia kažką pataisyti, tai dėl to galima susitarti kolegialiai. Juo labiau nemanyčiau, kad kontroliuoti turėtų komitetas, kuris yra politinio pobūdžio institucija. Norim to ar ne, o P. Malakauskas vadovauja VSD. Žmonėmis reikia pasitikėti. Negalima imti ir įtarinėti, kad jis su kažkuo susijęs, neištikimas ir panašiai. Prezidentas pasiūlė tokią kandidatūrą ir jei jau šiai institucijai vadovauja toks žmogus, tai reikia juo tikėti. Aš ir tikiu, kad jis eina teisingu keliu ir tik nereikia reikalauti, kad viskas būtų gerai per vieną dieną.

REKLAMA

Kitas dalykas, kad mano nuomone, turi pilnaverčiai pradėti veikti Liustracijos komisija, kurios net pirmininko ligi šiol neturime.

- Ar susipažinote su NSGK vykdyto VSD veiklos tyrimo medžiaga, taip pat ir su ta dalimi, kuri dar nepaviešinta?

- Taip.

- Ten yra svarbių dalykų, kurių visuomenė dar nežino?

- Ne. Viskas, kas svarbu – aprašyta Lietuvos žiniasklaidoje.

- O tai, kas aprašyta, Jūsų nuomone, yra svarbu, nereikšminga, svarstytina? Kaip vertinate tai, kas ten parašyta apie VSD vadovo pavaduotojus, kitus šalies pareigūnus?

REKLAMA

- Tai reikalauja gilesnės analizės. Vien iš to, kas parašyta neišeina padaryti jokių išvadų apie pavaduotojus ar dar kažką. Reikalingas išsamesnis nagrinėjimas, tačiau čia atsiremiam į vadovą.

Vadovas yra labai patikimas. Jei vadovas nutars, kad reikia keisti pavaduotojus po mėnesio – keisim po mėnesio. Jei pasakys, kad po pusmečio – po pusmečio. Kažkieno asmeninės ambicijos, jei jis nori, kad pavaduotojas turi būt atleistas iškart – nieko nereiškia ir yra nepriimtinos.

- Kaip vertinate nuomonę, jog dabartinis koalicijos išplėtimas, įtraukiant ir Naująją Sąjungą, yra diktuojamas siekio perimti NSGK kontrolę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

- Ne. Aš taip nemanau. Koalicija buvo išplėsta todėl, kad Lietuvoje ir Seime dabar jau per daug opozicijos ir nėra kam dirbti. Yra tik kam kritikuoti. Opozicija tik kritikuoja, gauna atlyginimą ir laukia rinkimų. Vyriausybė per daug laviravo ir ją reikėjo sustiprinti.

Jei koalicija nutars, kad A. Matulevičius gali likti – tegu lieka. Ne tame reikalas.

- Bet šiandien sunku pasakyti - kas yra pozicijoje, kas opozicijoje. Antai – Darbo partija lyg ir neprisidėjo prie koalicijos, bet dėl „Leo LT“ balsavo kartu su valdančiaisiais.

REKLAMA

- Sunku pasakyti, kodėl jie taip balsavo šiuo klausimu. Čia reikia jų klausti. Aš pats balsavau „už“ todėl, kad mes tik plepam, o niekas nevyksta, nors klausimų, kurie man neaiškūs, liko. Turim pakankamai kontroliuojančių valstybės institucijų, kurios gali prižiūrėti tolesnę eigą ir jomis reikia pasitikėti.

Kalbant apie NSGK darbą, pasakysiu štai ką. Yra trys pagrindiniai „stulpai“. Pirmiausia, tarptautiniai ryšiai, darbas su užsienio partneriais saugumo srityje, ko komitetas dabar visai nedaro.  Šalia to reikia dirbti su visomis institucijomis Lietuvoje, pradedant Švietimo ministerija ir baigiant Žemės ūkio. Reikia stebėti emigracijos ir ypač imigracijos procesus, juk Lietuvoje atsiranda vis daugiau ne lietuvių ir tai silpnina nacionalinį saugumą. Čia gimusiam lietuviui, kuris paskui išvažiuoja į Airiją, Lietuva svarbi, o atvykusiam rusui, baltarusiui ar dar kažkam yra svarbu tik užsidirbti karvei ar akordeonui. Na ir galiausia lieka bendradarbiavimas su specialiosiomis tarnybomis. Bendradarbiavimas, o ne kontrolė ir santykių aiškinimasis, kuo užsiimama dabar.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų