REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo pirmininkas Viktoras Muntianas neigia, kad priimant Prezidentūrą jau pasiekusį įstatymą, kuris palaimino "Leo LT" kūrimą, būta šiukščių Seimo Statuto pažeidimų.

REKLAMA
REKLAMA

Liberalcentristų, Liberalų sąjūdžio ir Tėvynės sąjungos frakcijoms priklausantys parlamentarai pirmadienį pareiškė, esą priimant Atominės elektrinės įstatymo pataisas Seimas ignoravo tiek Teisės ir teisėtvarkos komiteto, tiek Teisės departamento išvadas, kuriose konstatuota, jog kai kurios įstatymo projekto nuostatos galimai prieštarauja Konstitucijai.

REKLAMA

"Atsižvelgdamas į minėtame Seimo narių rašte išdėstytus kreipimosi argumentus, manau, jog nurodomi Seimo statuto pažeidimai (...) nebuvo padaryti", - rašoma parlamento vadovo atsakyme 15-kai parlamentarų, prašiusių Seime sulaikyti Atominės elektrinės įstatymo pataisas bei neperduoti jų prezidentui pasirašyti.

Lietuvoje įstatymai įsigalioja, kai juos pasirašo ir paskelbia šalies prezidentas.

V.Muntianas pažymi, jog į Teisės ir teisėtvarkos komiteto pastabas buvo atsižvelgta projektą tobulinant Ekonomikos komitete - tai yra dar prieš teisės aktui patenkant į plenarinių posėdžių salę.

REKLAMA
REKLAMA

Seimo Teisės departamento pastabą, kad įstatymas neturėtų būti taisomas pagal baigtų Vyriausybės ir VP dešimtuko kontroliuojamos bendrovės "NDX energija" derybų rezultatus, parlamento vadovas įvertino kaip nuorodą į Konstitucinio Teismo jurisprudenciją, kuri esą nėra tapati teigimui, kad pataisos gali prieštarauti pagrindiniam šalies įstatymui.

Be kita ko, V.Muntianas atkreipia dėmesį, kad ši Teisės departamento išvada jau yra pasenusi, nes naujojoje jos redakcijoje nuorodų į Konstitucinio Teismo jurisprudenciją ar teiginių apie galimus Konstitucijos pažeidimus jau nėra.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Liberalcentristai, kurie inicijavo parašų po minėtuoju kreipimusi rinkimą, teigia, kad jų prašymas Seimo pirmininkui buvo įteiktas pirmadienio vidurdienį, tuo metu V.Muntianas sako jo iki to laiko negavęs, todėl parašu patvirtinęs įstatymo pataisų autentiškumą ir išsiuntęs į Prezidentūrą.

Tokį parlamento vadovo žingsnį liberalcentristų lyderis vadino"nekorektišku" ir prabilo apie galimą nepasitikėjimo procedūros inicijavimą.

Kreiptis į Seimo pirmininką ir prašyti sustabdyti įstatymo įsigaliojimą įtarus, jog būta procedūrinių pažeidimų, gali ne mažiau nei 29 parlamentarai. V.Muntianas savo atsakymą adresavo 15-kai seimūnų, padėjusių parašus po kreipimosi tekstu.

REKLAMA

Atominės elektrinės įstatymo pataisos, kurios nustato, jog nacionalinis investuotojas bus kuriamas naujos patronuojančios bendrovės pagrindu, praėjusį penktadienį buvo priimtos socialdemokratų, socialliberalų, valstiečių liaudininkų, pilietininkų ir opozicinės Darbo partijos balsų dauguma.

Opozicinės partijos Liberalų sąjūdis, Tėvynės sąjunga, "Tvarka ir teisingumas" bei valdančiajai koalicijai priklausantys liberalcentristai prezidento Valdo Adamkaus prašo vetuoti praėjusią savaitę priimtas įstatymo pataisas.

Internete piliečiai taip pat raginami pasirašyti po elektronine peticija, rengiamos viešos akcijos.

REKLAMA

Atominės elektrinės įstatymo pataisų priešininkams esą trūksta patikimų garantijų, jog kursima nacionalinio investuotojo bendrovė "Leo LT" tikrai statys naują atominę jėgainę bei elektros jungtis su Švedija ir Lenkija, nes Vyriausybės bei VP dešimtuko valdomos "NDX energijos" sutartyse pirminiu "Leo LT" tikslu yra įvardijamas pelno siekis sau ir savo akcininkams, o ne jėgainės bei jungčių statyba.

Planuojama, kad Vyriausybė valdys 61,7 proc. nacionalinio investuotojo bendrovės "Leo LT" akcijų , "NDX energija" turi atitekti 38,3 proc.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Leo LT" bus steigiama sujungiant valstybės valdomas "Lietuvos energijos" ir Rytų skirstomųjų tinklų (RST) įmones bei privačią bendrovę Vakarų skirstomieji tinklai (VST), kurią kontroliuoja VP grupė.

Įstatymas nesuteiks nacionalinio investuotojo bendrovei išskirtinių teisių kitų įmonių atžvilgiu įgyvendinant projektą dėl elektros jungčių su Lenkija ir Švedija statybos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų