REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiandien  Šiauliuose stipriausios Lietuvos vyrų komandos pradės kovą dėl Lietuvos krepšinio federacijos Didžiosios taurės.  Turnyro pusfinalyje 18.30 val. kovos Kauno „Žalgiris“ ir Klaipėdos „Neptūnas“, o 21 val. į aikštę išbėgs Vilniaus „Lietuvos ryto“ ir „Šiaulių“ komandos.

REKLAMA
REKLAMA

Rytoj tuo pačiu laiku prasidės atitinkamai rungtynės dėl 3-iosios vietos ir didysis finalas.

Visi aistruoliai tikisi, kad finale kovos nesutaikomi varžovai – „Žalgiris“ ir „Lietuvos rytas“. Tačiau visi žino, kokie pavojingi namie yra šiauliečiai. Jų pergalė prieš „Lietuvos rytą“ pusfinalyje, be abejo, būtų sensacija, tačiau niekas nedrįstų sakyti, kad to neįmanoma buvo tikėtis.

REKLAMA

Kovą žadą visi

Prieš finalo ketvertą visų komandų žaidėjai pasidalino mintimis su oficialia Lietuvos krepšinio federacijos svetaine musukrepsinis.lt.

„Žalgirio" puolėjas Jonas Mačiulis, kuris pastaruoju metu gydėsi traumą, pažymėjo, kad dalyvaus antradienio dvikovoje. Paklaustas, ką treneriai akcentuoja prieš rungtynes su „Neptūnu", atsakė, jog pergalę. „Paprasčiausiai reikalinga pergalė ir viskas. Iš tikrųjų labiau ruošiamės rungtynėms su „Lietuvos rytu", kurias, tikėtina, žaisime trečiadienį, o ne su „Neptūnu", - sakė krepšininkas.

REKLAMA
REKLAMA

J.Mačiulis teigė, kad „Neptūne“ nėra tokio žaidėjo, prieš kurį būtų jam neparanku žaisti. „Tokių iki šiol dar nepasitaikė. Žiūrėsime, gal Vaidotas Pečiukas ką nors parodys. Iki šiol vienas prieš kitą žaisdavome treniruotėse, dabar susitiksime rungtynėse“, - dėstė žalgirietis.

„Neptūno“ puolėjas Paulius Počiuipa teigė, kad iš anksto pasiduoti tituluotiems varžovams neketina: „Akivaizdu, kad jų komanda yra stipresnė, tačiau ir mes kovosime. O krepšinyje būna visko."
Klaipėdiečiai pastaruoju metu per rungtynes su „Žalgiriu“ itin nukenčia nuo Marko Popovičiaus. „Nepasakyčiau, kad mums tai išskirtinai M.Popovičiaus problema. Jau eilę rungtynių matyti, kad mūsų komandai prastai sekasi gintis du prieš du. O M.Popovičius kaip tik dažnai ir atakuoja po tokio derinio. Gal tuo būtų galima paaiškinti jo sėkmingą žaidimą prieš mus. Mes dirbam nuosekliai ir bandome taisyti savo gynybos spragas“, - sakė P.Počiuipa.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Lietuvos ryto“ puolėjas Artūras Jomantas teigė, kad mačui su „Šiaulių“ komanda rengiasi kaip ir bet kuriai kitai dvikovai. Vilniečiai šį sezoną laimėjo prieš šiauliečius visus 4 mačus. “Su mūsų komanda yra gerai sužaidęs Donatas Zaveckas, Antonio Grantas taip pat pridarė bėdų. Pastaruoju metu gerą sportinę formą demonstruoja Marius Prekevičius. Nė vieno negalima paleisti, reikės prižiūrėti visus. Gerai baigėme pirmąjį Eurolygos etapą, tai norisi gerą žaidimą pratęsti ir toliau. Pernai mums šiame turnyre nepasisekė, tai stengsimės laimėti šiemet“, - sakė „Lietuvos ryto“ žaidėjas.

REKLAMA

„Šiaulių“ komandos vienas iš lyderių D.Zavackas teigė, kad jo ekipa mėgins sukurti intrigą. „Kiekvienose rungtynėse einame kautis dėl pergalės, o po 40 minučių matysime, koks bus rezultatas. Mums motyvacijos netrūksta. Žaisime savo aikštėje palaikomi savo sirgalių, todėl stengsimės išlaikyti palankų rezultatą ir sukurti intrigą“, - teigė krepšininkas.

„Šiaulių“ komandai šiandien negalės padėti Saulius Kuzminskas, tačiau ekipoje bus naujokas amerikietis Kyle‘as Neptune‘as. 196 cm ūgio 23 metų legionieriui skirti marškinėliai su 23-iuoju numeriu. Pirmadienį krepšininkas dalyvavo trenerio Roberto Kuncaičio surengtoje rytinėje treniruotėje. "K.Neptune'as - atakuojantis, kuriantis, atletiškas žaidėjas, - įspūdžiais dalijosi R.Kuncaitis. - Akivaizdu, kad komandos neturėjęs krepšininkas netinginiavo ir palaikė formą, bet jam dar per kojas kerta laiko skirtumas."

REKLAMA

Akcijos žiūrovams

LKF taurės finalinio ketverto turnyras žada ne tik įtemptą sportinę kovą, bet ir daugybę atrakcijų krepšinio sirgaliams. Viso turnyro metu žiūrovus linksmins net trys merginų šokėjų komandos: „Žalgirio", „Lietuvos ryto" ir „Šiaulių". Tiek pirmąją, tiek antrąją turnyro dieną į areną susirinkusiems žiūrovams bus galima dalyvauti įvairiuose konkursuose ir laimėti išskirtinių prizų. Vienas įspūdingiausių - Lietuvos rinktinės marškinėliai su žaidėjų autografais - bus laimėtas pirmąją turnyro dieną, "Lietuvos ryto" ir "Šiaulių" rungtynių metu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat kiekvienų rungtynių (tiek pusfinalių, tiek finalų) metu susirinkę sirgaliai galės laimėti "Savaitgalis su „Toyota" prizą - galimybę nemokamai važinėtis automobiliu "Toyota".

Kitų konkursų nugalėtojams organizatoriai žada padovanoti Lietuvos vyrų rinktinės marškinėlių, kalendorių, kepuraičių. "Norime padovanoti sirgaliams šventę. Atėjusieji pamatys ne tik aukšto lygio krepšinį, bet ir puikiai praleis laiką", - sakė LKF taurės varžybų direktorius Ramūnas Žukauskas.

Pradžia – 1949-aisiais

Po 5 metų pertraukos tik antrą kartą rengiamas turnyras jau dabar yra prestižinis. Jo metu žemesnių lygų komandos turi galimybę susikauti su LKL narėmis, o taurės laimėtojai gauna Eurolygos reitingo taškų. Todėl stipriausios komandos dėl taurės kovoja iš visų jėgų.

REKLAMA

LKF prezidento Vlado Garasto iniciatyva atgaivintą taurės turnyrą prieš metus per Klaipėdoje surengtas finalo ketverto varžybas laimėjo Kauno „Žalgiris“. LKL čempionai finale palaužė Vilniaus „Lietuvos rytą“. Trečioji vieta atiteko Kėdainių „Nevėžiui“, per mažojo finalo mačą netikėtai parklupdžiusiam „Šiaulius“. Vasario 6-ąją paaiškės 2007-2008 metų sezono taurės laimėtojai.

„Buvome viena iš vos 7 šalių, kuriose nevyko krepšinio taurės varžybos, – prisiminė LKF prezidentas V. Garastas. – Kitos 6 šalys buvo tokios, kurių su krepšiniu sieti nelabai išeina. Kitur taurės turnyrai vyksta, jie yra svarbūs ir prestižiniai. Būtinai reikėjo atgaivinti šį turnyrą ir mums. Pasikeitė ir komandų motyvacija, nes dabar už pergalę jos gauna Eurolygos reitingo taškų.“

REKLAMA

Lietuvoje taurių turnyrai su pertraukomis rengiami nuo 1949 metų. Pirmąsias tokio turnyro rungtynes 1949-ųjų balandžio 20 dieną žaidė Biržų „Žalgirio“ ir Šiaulių apskrities rinktinė (be Šiaulių miesto krepšininkų). Tą istorinį mačą rezultatu 49:47 laimėjo namie žaidę biržiečiai. Pirmaisiais Lietuvos krepšinio taurės savininkais tapo KKI (Kūno kultūros institutas) krepšininkai. Valerijaus Grešnovo treniruotoje ekipoje tuomet žaidė Stepas Butautas, Zigmas Jakubauskas, Vytautas Kulakauskas, Justinas Lagunavičius, Kazys Petkevičius, Zenonas Sabulis, Vincas Sercevičius, Vytautas Timleris, Vytautas Vygontas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Itin taurės turnyrai išpopuliarėjo, kai sovietmečiu juos ėmė rengti „Sporto“ redakcija. 1964 metais šiose varžybose dalyvavo 49 komandos, o 1987-1990 metais dalyvių skaičius buvo didesnis nei 200. Entuziazmas išblėso Lietuvai atkūrus Nepriklausomybę. 2000-aisiais buvo surengtas paskutinis „Sporto“ taurės turnyras, jame dalyvavo tik 8 ekipos.

Veteranų skrydis

Pasaulyje taurių turnyrai sulaukia didžiulio dėmesio. Pirmiausia todėl, kad komandos iš žemesnių lygų turi galimybę susitikti su elito ekipomis ir neretai sugeba joms įkąsti. Madrido „Real“ ir „Barcelonos“ atkaklūs mačai su trečiosios lygos komandomis ir dažnai net pralaimėjimai joms sulaukia daugiau dėmesio nei pranešimai apie tai, kas laimėjo Ispanijos Karaliaus taurės finalą.

REKLAMA

Legendomis apipintos Anglijos futbolo taurės turnyrų rungtynės. Burtams suvedus kurią nors elito komandą su keletą etapų jau įveikusia niekam nežinoma provincijos komanda, Anglijos sostinė nusikelia į tą mažąjį miestelį: televizijos iš ten prieš rungtynes su garsia ekipa vieną po kito rengia reportažus, mačas transliuojamas tiesiogiai. Nauda akivaizdi: miestelis išgarsėja, kukli komanda patenka į potencialių rėmėjų akiratį, jos gerbėjų būrys padidėja net keletą kartų. Būtent tuo ir žavi taurių turnyrai.

Lietuvoje tokią pelenės pasakos vertą istoriją šiemet galima papasakoti apie Kauno „TopSport-Dexteros“ komandą. Kauno mėgėjų krepšinio lygose rungtyniaujanti ekipa nužygiavo iki LKF Didžiosios taurės turnyro penktojo etapo ir tik tuomet pralaimėjo „Šiauliams“. Prieš tai kauniečiai iš kovos eliminavo LSKL rungtyniaujančius Lietuvos kūno kultūros akademijos krepšininkus, NKL ekipą „Šilutė“, RKL žaidžiančius Neringos „Kuršius“. Tiesa, „TopSport-Dextera“ mėgėjiška gali atrodyti tik iš pirmo žvilgsnio – komandoje žaidžia šalyje puikiai žinomų veteranų būrys.

REKLAMA

Kelią aukštyn kauniečiai įveikė taip pat ne užsienyje įprasta tvarka. Mat, LKF vykdomos varžybos yra unikalios savo sistema. Šiemet LKF surengė net du taurės turnyrus – Didžiosios ir Mažosios. Mažosios taurės turnyre galėjo dalyvauti bet kuri krepšinio komanda, o į Didžiosios taurės varžybas pateko po 4-ias stipriausias praeito sezono LKL, NKL, RKL ir LSKL ekipas bei 4-ios stipriausios šio sezono Mažosios taurės turnyro komandos. Tarp pastarųjų (kartu su dar trimis NKL ekipomis) ir buvo „TopSport-Dextera“.

„Tikriausiai buvome vieni pirmųjų, kurie užsiregistravo į šias varžybas, – sprendimą dalyvauti LKF Mažosios taurės turnyre prisiminė „TopSport-Dexteros“ vadovas Gintaras Staniulis. – Aš dar prisimenu anksčiau vykdavusias „Sporto“ taurės varžybas, teko dalyvauti Čekijos taurės turnyre. Kiti mūsų žaidėjai yra dalyvavę taurių turnyruose kitose šalyse. Todėl tikrai norėjosi išmėginti jėgas ir LKF taurės varžybose. Ypatingų tikslų sau nekėlėme, planavome pažiūrėti, ar dar galime kovoti su rimtomis komandomis, ar pajėgsime prasimušti į Didžiosios taurės turnyrą. Gaila, kad anksti burtai suvedė su „Šiauliais“. Vis tik tai yra trečioji Lietuvos komanda. Vylėmës dar susitikti su LKL turnyro lentelės vidurio komandomis. Tačiau žadame sėkmingai pasirodyti Mažosios taurės finalo ketverto turnyre.“

REKLAMA
REKLAMA

Pastarosios varžybos vasario viduryje bus surengtos Anykščiuose.

Bus permainų

LKF taurės turnyro direktorius R. Žukauskas džiaugiasi, kad Didžiosios ir Mažosios taurių turnyrų sistema pasiteisino, tačiau sutinka, kad dar yra ką tobulinti.

„Manau, kad šį sezoną viskas vyksta sklandžiai, nebuvo jokių nesusipratimų, tačiau tobulinti visada yra ką, – pripažįsta turnyro direktorius. – Susidomėjimas Mažosios taurės turnyru buvo didelis, liko patenkintos net tos komandos, kurios iškrito po pirmųjų etapų. Tik gaila, kad šiomis varžybomis susidomėjo mažokai RKL komandų. Kitą sezoną tikrai stengsimės daugiau rungtynių padaryti prieš sezoną, komandoms tai bus tarsi pasirengimo sezonui dalis, vėliau mažiau teks rungtyniauti sezono metu."

Plačiau apie šio sezono LKF Didžiosios ir Mažosios taurių turnyrus bei išsamią šių varžybų istoriją skaitykite trečiajame žurnalo „Mūsų krepšinis“ numeryje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų