REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kaip pranešama oficialioje Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) interneto svetainėje, per vasario 5 dieną Ženevoje vyksiantį Generalinė tarybos suvažiavimą bus svarstomas klausimas dėl Ukrainos prisijungimo prie organizacijos. Tai reiškia, kad Kijevas PPO nariu gali tapti greičiau nei Maskva, skelbia „Russia Profile“.

REKLAMA
REKLAMA

Rusijos dėl savo narystė kol kas dar negavo pritarimo iš tokių valstybių kaip Saudo Arabija, Jungtiniai Arabų Emyratai ir Gruzija. Jei Ukraina PPO nare taps greičiau nei Rusija, tai Kijevas taipogi įgaus svarų balsą, galintį lemti Rusijos ateitį organizacijoje. Rusai nuogąstauja, kad tokiu atveju Maskvos planus įstoti į PPO gali tekti atidėti tolimesnei ateičiai. Ukrainos premjerė Julija Tymošenko ragino vykdyti kietesnę politiką Kremliaus atžvilgiu. Mainais už pritarimą Rusijos narystei, J. Tymošenko gali reikalauti dujų kainų Ukrainos vartotojams sumažinimo. Tokia pozicija gali sukelti naujų politinių nesutarimų tarp kaimyninių valstybių.

REKLAMA

Po to, kai Generalinėje taryboje bus pasirašyti Ukrainos įstojimą į PPO reglamentuojantys dokumentai, iki liepos 4 dienos jie dar turės būti ratifikuoti Aukščiausioje Radoje. Tokiu atveju Ukraina prie PPO prisijungtų prabėgus 30 dienų nuo ratifikavimo datos.

Tiek Ukraina, tiek Rusija į PPO duris pasibeldė dar 1993 metais. Tuomet organizacija dar vadinosi Bendruoju susitarimu dėl muitų tarifų bei prekybos. Rusija ES pritarimą įstoti į PPO gavo dar 2004 metais, o derybos su JAV užbaigtos 2006-aisiais. Buvęs Rusijos ekonominio vystymosi bei prekybos ministras Germanas Grefas reiškė viltį, kad Rusija į PPO įstos 2007 metų pabaigoje, tačiau vos prieš kelias savaites derybas su Rusija dėl stojimo užsimanė pradėti Jungtiniai Arabų Emyratai bei Saudo Arabija. Be to, prieš naujus metus savo pritarimą Rusijos stojimui į organizaciją atsiėmė ir Gruzija, kuri sukūrė iki tol neregėtą precedentą. Iki to laiko nė viena valstybė nebuvo atšaukusi anksčiau duoto savo pritarimo.

REKLAMA
REKLAMA

Saudo Arabija, Jungtiniai Arabų Emyratai bei Gruzija yra laikomos artimomis JAV sąjungininkėmis, tad greičiausiai jų nepritarimas Rusijos narystei yra paskatintas Vašingtono interesų.

Narystė PPO Ukrainai bus tik dar vienas žingsni įstojimo į ES link. Derybos su PPO itin paspartėjo po Ukrainoje įvykusios Oranžinės revoliucijos, į valdžią iškėlusias provakarietiškas jėgas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų