REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gruodį „Fitch Ratings“ agentūra sumažino Lietuvos reitingą. O vakar sumažino ir eilės kitų naujųjų ES valstybių reitingus.

REKLAMA
REKLAMA

Bulgarijai, Latvijai ir Rumunijai „Fitch“ sumažino kredito reitingą nuo „stabilaus“ iki „negatyvaus“. Einamosios sąskaitos deficitas bendrame vidaus produkte pagal „Fitch“ turimus duomenis sudaro: Latvijoje - 25%, Bulgarijoje -19,5%, Estijoje - 16%, Rumunijoje - 14%, Lietuvoje - 13,7%.

REKLAMA

Didžiulė vartojimo paklausa trijose Baltijos valstybėse, o taip pat Bulgarijoje ir Rumunijoje sukėlė didžiausią einamosios sąskaitos deficitą tarp „Fitch“ stebimų 105 valstybių. Lengvai suteikiamos paskolos didino infliaciją ir skatino vartojimo prekių importą bei „kaitino“ ekonomiką.

„Fitch“ sako, kad smarkiai padidėjus infliacijai ir silpnėjant euro zonos ūkio augimui nukentės eksportas, o euro įvedimo vėlavimas padidins išorines finansines rizikas.

REKLAMA
REKLAMA

Dabartiniai naujųjų ES šalių reitingai. Trys pagrindinės agentūros vertina ir skelbia valstybių reitingus: „Fitch Ratings", „Standart&Poors" ir „Moody's“. Palyginimui pateiktas ir Rusijos vertinimas.

Lietuvos „Fitch Ratings” sumažino ilgalaikio skolinimo užsienio ir vietos valiuta reitingo perspektyvą iš stabilios į neigiamą. Gruodį premjeras Gediminas Kirkilas teigė, jog nėra tragedijos dėl šio reitingo sumažinimo, nes toks pasikeitimas esą remiasi paviršutinišku Lietuvos ekonomikos vertinimu.

Reitingas - gebėjimo įvykdyti skolinius įsipareigojimus įvertinimas suteikiantis investuotojams informaciją apie gebėjimą vykdyti finansinius įsipareigojimus. Jis pagrįstas informacija apie vertinamo subjekto turtą, įsipareigojimus, rizikingumo laipsnį ir t.t. Atskirai įvertinami (reitinguojami) bankai, įmonės ir valstybės.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų