REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valdininkai ramina, kad Lietuvoje gėjai ir lesbietės, bent jau artimiausioje ateityje, negalės įsivaikinti vaikų. Šalies įstatymai ir visuomenės požiūris homoseksualistams itin nepalankūs, rašo „Lietuvos žinios“.

REKLAMA
REKLAMA

Vakar Seimo Šeimos ir vaikų reikalų komisija aptarė Europos Žmogaus Teisių Teismo (EŽTT) sprendimą, kad buvo pažeistos įvaikinimo siekusios homoseksualios prancūzės teisės. Ši byla Lietuvoje sulaukė didelio atgarsio, nerimauta, kad gėjai ir lesbietės tokiomis teisėmis ims naudotis mūsų šalyje.

REKLAMA

Orientacijos gali nenurodyti

Pagal Lietuvos įstatymus teisę įsivaikinti vaiką pirmiausia turi sutuoktiniai. Tuo siekiama, kad vaikas augtų visavertėje šeimoje. Tačiau tam tikrais atvejais įsivaikinti leidžiama nesusituokusiam asmeniui arba vienam iš sutuoktinių.

"Lietuvoje homoseksualistų santuoka nepripažįstama, todėl tokių asmenų paraiška būtų atmesta", - komisijos posėdyje tvirtino VTĮT direktorės pavaduotoja Asta Juškėnaitė.

REKLAMA
REKLAMA

Teisingumo ministerijos Privatinės teisės departamento direktorė Renata Juozikienė patvirtino, kad užsienyje gyvenanti vienos lyties asmenų šeima negalėtų įsivaikinti atžalos Lietuvoje. "Tačiau išlieka vienintelis, išimtinis atvejis - dėl įvaikinimo turi galimybę kreiptis nesusituokęs, vienišas netradicinės lytinės orientacijos asmuo", - sakė ji.

Pasak Teisingumo ministerijos atstovės, Lietuvoje ateityje gali rastis atvejų, kai vienišas žmogus kreipsis dėl įvaikinimo visai neskelbdamas savo seksualinės orientacijos. "Jis bus vertinamas kaip visateisis įvaikintojas. Draudimai čia nepadės. Prancūzės byla parodė, kad tarp psichologų nėra vieningos nuomonės - ar gyvenimas homoseksualistų šeimoje pažeidžia vaiko psichiką", - kalbėjo R.Juozikienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvai neaktualu

LŽ kalbintas Lietuvos gėjų lygos prezidentas Vladimiras Simonko išreiškė norą, kad EŽTT sprendimą gerbtų visi Lietuvos žmonės, nepaisant jų nuostatų. "Ar jis taikytinas Lietuvoje - klausimas teisininkams. Ar tai aktualu Lietuvai dabar? Manau, ne itin. Esant tokiai homofobijai, pasekmės vaikui būtų ne pačios geriausios", - teigė jis.

Po Seimo komisijos posėdžio kalbinta vaiko teisių apsaugos kontrolierė Rimantė Šalaševičiūtė teigė, jog "Lietuvoje "ne tokios" orientacijos asmenys neturėtų įsivaikinti". Ji pabrėžė įsitvirtinusias tradicijas ir galimą neigiamą bendraamžių požiūrį.

REKLAMA

Sukūrė precedentą

Praėjusią savaitę EŽTT, išnagrinėjęs lopšelio-darželio auklėtojos iš Prancūzijos skundą, nutarė, kad homoseksualūs asmenys gali siekti įvaikinimo. Teismo teigimu, draudimas asmeniui leisti įsivaikinti vien dėl jo seksualinės orientacijos pažeidžia Europos žmogaus teisių konvenciją. Kai kuriose Europos šalyse gėjų ir lesbiečių šeimos įteisintos. Tačiau Strasbūro teismo sprendimas sukūrė precedentą visoms Europos Sąjungos valstybėms.

Lietuvos premjeras Gediminas Kirkilas pareiškė, kad toks EŽTT sprendimas, atsižvelgus į vyraujančias vertybes, neturėtų būti automatiškai perkeltas į mūsų šalies teisinę bazę. "Nemanau, kad Lietuva šiuo atveju turi būti vienoda, kaip kai kurios kitos Europos šalys, kurios toleruoja tokius dalykus. Tai pačios visuomenės reikalas", - tuomet sakė premjeras. G.Kirkilas teigė neabejojąs, kad Lietuva gali savarankiškai tvarkytis su šia problema.

Mindaugas Klusas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų