REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Atkuriant teises į žemę, kenčia mokyklos

Atkuriant teisingumą žemės savininkams, Kaune ir toliau skriaudžiamos švietimo įstaigos. Kai kurie nuosavybę atgauti norintys kauniečiai užtarimo ieško pas įtakingus miesto politikus.

REKLAMA
REKLAMA

Bręsta antrasis bandymas

Kaip rašo „Kauno diena“, buvusių savininkų taikinyje atsidūrė Kovo 11-osios vidurinė mokyk­la, kurios teritoriją Dainavos mik­rorajone sumažinti bandoma jau antrą kartą.

REKLAMA

„Kauno dienai“ tapo žinoma, jog savivaldybėje rengiamas detalusis planas, pagal kurį 310 arų šios mokyklos teritoriją ketinama sumažinti 54 arais. Iš šios atriektos žemės būtų suformuoti du sklypai.

Neseniai panašiai beveik visą teritoriją prarado ir Vaišvydavos mokykla.

Aplink ją buvusi žemė kartu su stadionu atiteko šioje vietoje sklypus turėjusiems savininkams.

Panašių ketinimų dėl Kovo 11-osios mokyklos būta ir praėjusią vasarą. Tačiau tąsyk planai žlugo, nes jų nepatvirtino tuometinis Kauno miesto savivaldybės administracijos direktorius Arūnas Keserauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Kairė nežino, ką daro dešinė

Miesto savivaldybės Žemės duomenų administravimo poskyrio vedėjas Gediminas Laurinaitis patvirtino, kad esama naujų planų dėl Kovo 11-osios mokyklos teritorijos, rašo „Kauno diena“.

„Rengiamas įsakymas, pagal kurį teisė rengti sklypo detalųjį planą iš Kauno apskrities kompetencijos pereitų Kauno savivaldybės žinion. Po to turėtų būti pradėtas rengti ir pats detalusis planas. Pagal jį teritorija būtų suskaidyta į tris sklypus, dalis žemės būtų grąžinta savininkams, kurie ir yra pareiškę tokį norą. Tačiau galutinį žodį turės tarti taryba“, – pasakojo valdininkas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žinios apie planus dėl Kovo 11-osios mokyklos žemės nustebino dabartinį savivaldybės administracijos direktorių Vygantą Gudėną.

„Pagal įstatymus mokyklos teritorijos yra nedalomos ir nemažinamos, tai turėtų būti taikoma ir Vaišvydavos mokyklai. Kovo 11-osios mokyklos detalusis planas nebuvo patvirtintas, ir aš taip pat nesirengiu to daryti. Jeigu toks planas atsidurs ant mano stalo, aš iš karto jį atiduosiu teisininkams, kurie jį atmes“, – „Kauno dieną“ tikino V.Gudėnas.

Parūpo buvusiam vicemerui

„Kauno dienai“ pradėjus domėtis, kas ir kodėl nori suskaidyti Kovo 11-osios mokyklos sklypą, paaiškėjo, jog aktyviausiai šį klausimą savivaldybėje kuruoja buvęs vicemeras konservatorius Adolfas Antanas Balutis.

REKLAMA

A.A.Balutis iki tol uoliai mynė įvairių savivaldybės valdininkų kabinetų slenksčius ir ragino dalį mokyklos teritorijos atiduoti žemės šioje vietoje turėjusiems žmonėms.

Paprašytas paaiškinti tokio aktyvumo priežastis, politikas neneigė užsiimąs protekcija, tačiau tai esą daro norėdamas apginti savininkų interesus.

„Kai savininkai pasiskundė, kad negali atsiimti mokyklai priklausančios žemės, tapau lobistu. Paveldėtojai pateikė dokumentus, iš kurių matyti, kad plotas, į kurį jie pretenduoja, yra mokyklai nereikalingoje teritorijos dalyje. Žemės savininkas Algimantas Paulauskas, paskambinęs klausė, ar verta skųsti savivaldybę teismui. Aš įsitikinęs, kad šios teritorijos mokyklai tikrai nereikia. Juk ta žemė yra toliau nuo mokyklos, prie pramonės įmonių ir boulingo klubo“, – aiškino A.A.Balutis. „Kauno dienai“ A.A.Balutis tvirtino neturįs jokių savo interesų, žemės savininkai nesą jo draugai, jis visada bando pagelbėti ir kitiems kauniečiams, kurie tik prašo jo pagalbos.

REKLAMA

„Į mane kreipėsi ir kiti paveldėtojai, aš, žinoma, jiems nesu padėjęs, bet pasidomiu, kaip jiems sekasi grąžinti žemę. Jokie verslo ar draugystės ryšiai manęs su tais žmonėmis nesieja“, – tikino A.A.Balutis.

A.A.Balučio pavardę paminėjo ir administracijos direktoriaus pavaduotojas Romaldas Rabačius. Klausiamas, kodėl nurodė antrą kartą pradėti rengti detalųjį šios teritorijos planą, jis kaltę suvertė buvusiam vicemerui. Pastarasis esą labiausiai stengėsi, kad antrą kartą būtų svarstomas detalusis planas.

„Gal ir aš dar anksčiau vizavau šį dokumentą, net neatsimenu. Buvo atėjęs A.A.Balutis, prašė parengti detalųjį planą, jis šituo klausimu labai rūpinosi. Mano asmeninės iniciatyvos nebuvo, buvo bendra tvarka pateiktas prašymas“, – aiškino R.Rabačius.

Pritarė ir mokyklos direktorius

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kovo 11-osios mokyklos direktorius Stanislovas Milašius teigė nieko nežinąs apie naujus ketinimus padalyti mokyklos teritoriją.

„Žemės atiduoti jau nebeplanuojame, džiaugiuosi savivaldybės pozicija negrąžinti žemės savininkams. Apie naują iniciatyvą neteko girdėti. Pagal higienos reikalavimus šiuo metu mokyklos teritorijos yra pakankamai, bet nežinia, kaip bus po 5 metų, jei atiduosim žemę, o vaikų padaugės, mokyklos teritorijos gali nebeužtekti“, – žurnalistams sakė mokyklos vadovas.

Tiesa, kai kurie savivaldybės administracijos pareigūnų pateikti faktai leidžia abejoti tokių S.Milašiaus teiginių nuoširdumu.

REKLAMA

„Kai mokyklos teritorijos bendrasis planas buvo pirmą kartą teiktas tarybai, trūko mokyklos direktoriaus parašo. Tąsyk buvo neįvertinta ir tai, ar sumažėjusi teritorija atitiks higienos reikalavimus. Dabar mokyklos direktoriaus parašas yra gautas, sutiko ir Švietimo ir ugdymo skyriaus vedėjas Antanas Bagdonas. Taip pat buvo įvertinta, kad teritorija atitiks vaikų skaičių, todėl ir leista iš naujo organizuoti detaliojo plano rengimą“, – pasakojo R.Rabačius.

Administracijos direktoriaus pavaduotojo teigimu, naujus dokumentus pateikė A.A.Balutis.

„Visos pusės sutiko ir mane tai tenkino. Man pačiam du kartus Seime teko aiškintis, kodėl stringa žemės grąžinimas savininkams“, – savo sutikimo priežastį nurodė R.Rabačius.

REKLAMA

Valdininko pasakojimas atskleidė, kad rengti detalųjį planą savivaldybės administracijos direktorius uždraudė iš karto po to, kai šia istorija ėmė domėtis „Kauno diena“.

„Administracijos vadovas nurodė nespręsti jokių klausimų, susijusių su mokyklų žemės sklypų atidavimais, šiuo atveju esu priverstas detaliojo plano rengimą stabdyti“, – tvirtino R.Rabačius.

Mantas Tomkūnas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų