REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tai, kiek uždirba valstybės įmonių vadovai ir kaip jie dalijasi iš valstybės gaunamus pinigus, yra paslaptis, kurią saugo nesutvarkyti ir skylėti įstatymai.

REKLAMA
REKLAMA

Situacija dėl to, kad yra slepiama, kaip naudojami valstybės arba, kitaip sakant, visų jos piliečių pinigai, paaiškėjo įsiplieskus Seimo Audito komiteto ir Valstybės turto fondo (VTF) konfliktui, rašo dienraštis "Lietuvos rytas".

REKLAMA

Komitetas pareikalavo, kad Vyriausybės įsteigta ir valdoma įmonė pateiktų informaciją apie jos vadovų ir darbuotojų algas bei priedus. VTF parlamentarams atsakė duosianti informaciją tik tuomet, jei bus raštu pažadėta saugoti šią komercinę paslaptį.

Seimo nariai vis dėlto nusileido ir sutiko, kad su šia didele paslaptimi, pažymėta "riboto naudojimo" grifu, jiems būtų leista susipažinti tik slaptojoje parlamento raštinėje.

Seimo komiteto pirmininkas Donatas Jankauskas iš pradžių rūsčiai pareiškė, kad nesutinka su VTF reikalavimu nuslėpti žinias apie algas nuo visuomenės. Bet "Lietuvos ryto" paklaustas, kodėl vis dėlto nusileido, kad su šia informacija parlamentarai susipažintų tik slaptojoje raštinėje, politikas sutriko: "Jei mes būtume kietai reikalavę, būtų prasidėjęs ilgas tampymasis ir susirašinėjimas.Todėl tegul VTF mums viską pateikia dėl šventos ramybės, ir viskas".

REKLAMA
REKLAMA

Anot komiteto vadovo, VTF atstovai aiškino, kad jų darbuotojai pagal įstatymus nėra valstybės tarnautojai, kad dėl tokio slaptumo darniai sutarė ir visa fondo valdyba.

Politikai jau anksčiau yra teigę, jog nenormalu tai, kad dalis valstybei priklausančių pinigų keliauja į fondo, tarsi privačios įmonės, sąskaitą. Gaunamas pelnas laisvai išsidalijamas.

VTF vadovas Audrius Rudys yra prisipažinęs, kad šiemet padidėjusi jo alga su priedais siekia maždaug 12 tūkstančių 400 litų. Direktorius nežinojo, ar kokie nors įstatymai įpareigoja VTF darbuotojus atskleisti savo darbo užmokesčio dydį. Paklaustas, ar tokia logika negalėtų vadovautis ir visų valstybės institucijų valdininkai, A.Rudys atsakė nežinantis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vis dėlto sutikęs, jog VTF negalima prilyginti privačiai bendrovei, A.Rudys samprotavo, kad realiai fondas turi tik netiesioginį ryšį su biudžetu - naudoja pelną iš valstybės objektų privatizavimo.

VTF teisės skyriaus viršininkas Giedrius Pažūsis buvo kur kas kategoriškesnis.

"Mes nesame valstybės tarnautojai. Valstybės įmonių ir VTF įstatymai leidžia mums neviešinti savo atlyginimų, patiems nustatyti, kas yra konfidenciali informacija. Žinoma, to tiesiogiai įstatymuose neperskaitysite", - sakė jis.

Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos vadovė Jolanta Petkevičienė teigė, kad informacija apie valstybės įmonių vadovų ir darbuotojų atlyginimus turi būti vieša - kaip ir apie valstybės įstaigų ir institucijų darbuotojų algas. Tačiau etikos sergėtoja pripažino, kad tokiems manevrams, kurių ėmėsi VTF, galimybę sudaro skylėti įstatymai.

Dar 2002 metais Vyriausybė nustatė valstybės tarnautojų ir pareigūnų atlyginimų skelbimo tvarką. Pernai šis nutarimas nustojo galioti.

"Taigi dabar ore šiuo aspektu yra pakibę net valstybės tarnautojai, ką jau kalbėti apie valstybės įmonių darbuotojus", - paaiškino komisijos vadovė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų