REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Didžiausia pasaulyje gamtinių dujų kompanija valstybinė Rusijos monopolininkė „Gazprom“ ketina įsigyti 50 proc. Austrijos „OMV“ Centrinės Europos dujų tinklų įmonės akcijų, praneša naujienų agentūra „Bloomberg“. Preliminarus susitarimas tarp abiejų įmonių buvo pasirašytas dar praeitą savaitę.

REKLAMA
REKLAMA

„Mes vėl parodėme, kokį didelį indėlį įneša „Gazprom“ užtikrinant Europos gamtinių dujų tiekimą“, - sakė įmonės vadovas Dmitrijus Medvedevas.

REKLAMA

OMV tinklas yra trečias pagal dydį visoje Europoje ir per metus paskirsto apie 18 milijardų kubinių metrų dujų. „OMV“ tinklai bus Rusijos kuriamo Pietinio dujotakio (South Stream) dalis. 900 km dujotakis planuojamas tiesti Juodąja jūra į Bulgariją ir tada į Italiją ir Austriją. Sandėrius su pagrindinėmis Pietinio dujotakio projekte dalyvaujančiomis šalimis - Italija, Bulgarija, Serbija - Kremlius jau pasirašė.

Kitą dalį „OMV“ tinklų ketinama panaudoti ES dujotakiui „Nabucco“. Juo būtų tiekiamos Centrinės Azijos šalių dujos į Europą taip siekiant sumažinti ES šalių priklausomybę nuo Kremliaus, kuris gamtinius išteklius naudoja kaip diplomatinio spaudimo ginklą.

REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu „Gazprom“ Europai parduoda apie ketvirtadalį jos suvartojamų dujų. Be to, koncerno pelningumas priklauso nuo eksporto, nes gamtinių dujų kainos Rusijoje sudaro apie penktadalį kainų, kurias moka europiečiai. Prognozuojama, kad importuojamos dujos 2015 m. sudarys 75% Europoje suvartojamų dujų. 2005 m. ši dalis sudarė 57%.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų