REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nyderlandų vyriausybė atmetė planuojamą Europos Sąjungos (ES) ir Serbijos bendradarbiavimo susitarimą, praneša BBC.

REKLAMA
REKLAMA

Kalbėdamas prieš ES šalių užsienio reikalų ministrų susitikimą Briuselyje, ES plėtros komisaras Olli Reinas sakė, kad Serbijai turėtų būti nusiųstas „labai stiprus signalas dėl europietiškos ateities“, rašo LRT.

REKLAMA

Siųsti Serbijai "teigiamą signalą" dėl europinės perspektyvos ragino ir ES Bendrųjų reikalų ir išorinių santykių tarybos (BRIST) posėdyje dalyvavęs Lietuvos užsienio reikalų ministras Petras Vaitiekūnas.

P.Vaitiekūnas, su ES kolegomis aptardamas Europos Bendrijos santykius su Serbija ir prieš savaitę Serbijoje vykusių prezidento rinkimų pirmojo turo rezultatus, paragino pasirašyti su šia Balkanų pusiasalio šalimi Stabilizacijos ir asociacijos susitarimą.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos užsienio reikalų ministras pasisakė už tai, kad dialogas vizų klausimu būtų pradėtas su visomis Vakarų Balkanų valstybėmis.

Nepaisant to, Nyderlandai pareiškė, kad joks susitarimas negali būti pasirašytas, kol Serbija Hagos tribunolui neperduos karo nusikaltimais įtariamų asmenų, tarp kurių yra ir genocidu kaltinamas generolas Ratko Mladičius.

Pastarasis yra siejamas su musulmonų berniukų ir vyrų žudynėmis Srebrenicoje 1995 metais Bosnijos karo metu. Belgradas teigia, kad nežino, kur yra generolas.

Nyderlandų užsienio reikalų ministro pavaduotojas Fransas Timmermansas teigė, kad Stabilizavimo ir bendradarbiavimo sutartis būtų pasirašyta iškart Serbijai perdavus kaltinamuosius. Tai buvo pagrindinė ES sąlyga derybose su Serbija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot F. Timmermanso, ES reikalaujant bendradarbiavimo, Belgradas visgi atliko pastebimą postūmį, tačiau daug klausimų kelia prezidento rinkimai bei Kosovo nepriklausomybės klausimas.

Antrajame Serbijos prezidento rinkimų ture vasario 3 dieną susirungs nacionalistų kandidatas Tomislavas Nikoličius ir į Vakarus besiorientuojantis dabartinis predidentas Morisas Tadičius.

ES užsienio reikalų atstovas Javieras Solana teigė, kad nebuvo ketinama kištis į rinkimus, tik parodyti pasiryžimą priartinti Serbiją kuo arčiau prie ES.

Serbijos užsienio reikalų ministras yra Briuselyje ir ketina toliau derėtis su ES šalių ministrais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų