REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ar pilietininkai nepersistengė, kalbėdami apie Lietuvos demokratijos ydas? - savaitraštyje "Veidas" klausia Algimantas Šindeikis.

REKLAMA
REKLAMA

Pilietinės visuomenės institutas ir "TNS Gallup" pranešė, kad Lietuvoje vėl griūva dangus. Sociologinis tyrimas parodė, kad per 60 proc. Lietuvos žmonių pasyviai stebėtų, jei šalyje žlungtų demokratija.

REKLAMA

Keistas tyrimo organizatorių noras išsiaiškinti, ar Lietuvoje jau subrendo revoliucinė situacija ir piliečiai pasirengę išeiti į gatves, ar pilietininkai dar turės ją ilgiau brandinti.
Per visus televizijos kanalus, radijo stotis, interneto portaluose pilietininkai ir kiti šviesuomenininkai nuosekliai ir įtaigiai ištisą parą vienu balsu aiškina, kad šalyje visuotinis chaosas, absoliuti korupcija, viešojo intereso prievartavimas ir tebesitęsiantis "valstybininkų" sąmokslas prieš Lietuvą ir jos šviesuomenę, visi teisėjai yra KGB agentai arba "svoločiai", Konstitucinis Teismas kasdien prievartauja savo tautą, Seimo nariai – tiesiog idiotai, o Vyriausybė dirba tik stambiajam verslui.

REKLAMA
REKLAMA

Tokį vaizdelį piešdami pilietininkai ir kiti šviesuomenininkai, matyt, pasiekė keistų rezultatų. Taip "kokybiškai" informuoti lietuviai nusprendė, kad kova dėl demokratijos jau seniai pralaimėta, ir ėmėsi tiesiog tvarkyti savo asmeninį gyvenimą. Pagal tyrimo duomenis, jie supyktų, tik jei šalia jų namų kas nors nuspręstų įrengti šiukšlyną.

Nepaisydami šviesuomenininkų perspėjimų lietuviai, užuot kovoję dėl demokratijos idealų, perka naujus butus, vakarietiškus automobilius, statosi namus, keliauja po pasaulį, studijuoja, siekia karjeros, daug dirba, vis daugiau uždirba ir geriau gyvena. Ir nelabai tiki, kad į naująją lietuvių teisę gyventi laisvės ir rinkos ekonomikos sąlygomis, jaustis didelės Europos piliečiais ir patiems kurti savo ateitį kas nors rimtai kėsinasi.
Šviesuomenininkai gavo tokį rezultatą, kokio visai nesitikėjo. Savo retorika ir isterija jie prisidėjo prie lietuvių ir Lietuvos valstybės ryšio silpninimo. Norint turėti piliečių, kurie mūrų stotų už savo valstybę ir jos demokratiją, reikia galvoti apie piliečių ir valstybė orumą. Nuo ryto iki vakaro tik dergiant visas valstybės institucijas, bet neskatinant racionalios diskusijos ir bent inteligentiškos tolerancijos visų mūsų gebėjimams tvarkyti ir administruoti Lietuvos valstybę kitokio rezultato tikėtis būtų keista. Piliečiai yra teisūs atsiribodami nuo šių problemų ir vengdami revoliucijų ar kovos šauklių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų