REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Paskui karininką Vytautą Pociūną netikėtai anapilin išėjo ir kitas, turbūt svarbiausias, galimo valstybės užvaldymo per „Dujotekaną“ liudininkas.

REKLAMA
REKLAMA

Buvusio KGB majoro Vladimiro Akulovo liudijimo protokolas yra „Dujotekanos“ kaip Rusijos specialiųjų tarnybų „priedangos“ įmonės tyrimo dokumentuose, skelbia LNK „Savaitės panorama“.

REKLAMA

Netikėtai miręs liudininkas pareigūnams pasakojo apie „Dujotekanos“ steigimo peripetijas. Remiantis Vladimiro Akulovo ir kitų išdrįsusiųjų žodžiais, buvo pradėtas daug aistrų sukėlęs VSD tyrimas, kurio vėliau ėmėsi ir Seimas.

Tuo metu Valstybės saugumo departamentas (VSD) V. Akulovo mirtimi ne tik kad nesidomi, bet apskirtai nesiteikia atsakyti, ar „Dujotekanos“ byla tęsiama, ar jau nutraukta.

„Apie specialius dalykus nieko negaliu komentuoti ir niekada nekomentuosiu“, – LNK atsakė Povilas Malakauskas, VSD generalinis direktorius.

REKLAMA
REKLAMA

„Dujotekanos“ bendraturčiai tikina, kad nieko svarbaus V. Akulovas atskleisti negalėjęs.

„Dėl „Dujotekanos“ jis nieko nežinojo, aš taip galvoju. Visi akcininkai – pakankamai rimti žmonės, daro savo darbą, steigė kompaniją, kad dirbtų energetikos sektoriuje“, – sakė Seimo narys Vladimiras Orechovas, „Dujotekanos“ akcininkas.

Tačiau pareigūnai V. Akulovo parodymus vertino kur kas rimčiau – pagal juos buvo ketinta „Dujotekaną“ paskelbti užsienio specialiųjų tarnybų „priedangos“ organizacija.

„Saugumo departamente mano pavaldiniai apklausė V. Akulovą dėl Seimo tyrime minėtos bendrovės „Dujotekana“ steigimo. V. Akulovas pateikė ne tik informacijos apie šios įmonės įkūrimo aplinkybės, bet davė ir raštišką paaiškinimą. Jis galėjo būti panaudotas teismo procese, jei toks būtų įvykęs“, – teigė Kastytis Braziulis, Arvydo Pociaus nušalintasis VSD pareigūnas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, V. Akulovas Saugumui pasakojęs, kad idėja įkurti rusiškomis dujomis prekiaujančią įmonę kilo dviems buvusiems KGB veikėjams – jam ir Piotrui Vojeikai: planuota rusiškas dujas su didžiuliu pelnu pardavinėti Lietuvoje, o už gautus pinigus remti Maskvai lojalią vietos rusų diasporą bei atskirus politikus, kad vadinamajame artimajame užsienyje būtų apginti Kremliaus interesai.

Planas Kremliui įtikęs, bet nepatikęs vienas plano autorių – V. Akulovas. Jis nuo reikalų nušalinimas, o KGB pulkininkas P. Vojeiko su verslininku Rimandu Stoniu įkuria „Dujotekaną“ ir imasi Rusijos dujas perparduoti Lietuvai.

REKLAMA

V. Akulovas iš keršto viską iškloja Lietuvos valstybės saugumui.

„Jo paaiškinimas buvo vienas iš esminių, pagrindinių. V. Akulovas dalyvavo kartu su P. Vojeiko kuriant įmonę, todėl žinojo visas aplinkybes ir kokie buvo asmenys, susiję su specialiosiomis tarnybomis“, – teigė K. Braziulis.

V. Akulovo ir kitų liudininkų parodymais rėmėsi Kontržvalgybos valdyba liudydama Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui. Tačiau teismas dėl „Dujotekanos“ pripažinimo „priedangos“ įmone neįvyko ir vargu ar kada nors beįvyks.

Galiausiai aprimus aistroms po parlamentinio VSD veiklos tyrimo pernai kovą liudininkui V. Akulovui netikėtai sustojo širdis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų