REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Skirtingai nuo Vytauto Pociūno, apie šią mirtį nieko nežinome. Ir skirtingai nuo Pociūno, Vladimiras Akulovas nebuvo Lietuvos patriotas. Priešingai – jis buvo KGB majoras. Tačiau šiuos labai skirtingus žmones sieja keli dalykai – jie daug žinojo apie „Dujotekaną, netylėjo ir dabar jau yra mirę, praneša „Savaitės panorama“.

REKLAMA
REKLAMA

Prokuratūra ir Valstybės saugumo departamentas nepastebėjo V. Akulovo mirties. Saugumas galėjo ir pasidomėti tuo, nes V. Akulovo apklausos protokolas yra „Dujotekanos“ kaip Rusijos specialiųjų tarnybų priedangos tyrimo byloje. Tačiau saugumas ne tik nesidomi – saugumas apskritai nesiteikia atsakyti, ar „Dujotekanos“ byla tęsiama, ar jau nutraukta, rašo Alfa.lt.

REKLAMA

V. Akulovas – liudininkas, po kurio žodžių, Saugumo departamentas pradėjo vieną garsiausiai nuskambėjusių tyrimą, o Seimas ėmė aiškintis paties saugumo veiklą.

„Netikėtai. Jis toks pakankamai stiprus vyras, taip atrodo žinot, kas ten viduj yra sunku pasakyti, – teigė „Dujotekanos“ akcininkas Vladimir Orechov, – Bet man sakė, kad infarktas buvo pas jį ar kažkas ten“.

Remiantis V. Akulovo ir kitų išdrįsusių kalbėti žodžiais buvo pradėtas bene daugiausiai aistrų sukėlęs Saugumo departamento tyrimas, kurio vėliau ėmėsi Seimas.

REKLAMA
REKLAMA

Povilo Malakauskas teigė, kad kalbam apie specialius dalykus, tad nieko negalįs komentuot ir niekada nekomentuos.

Valstybs saugumo departamento vadovo teigimu, „Dujotekanos” bendraturiai tikina, kad nieko svarbaus V. Akulovas saugumui atskleisti negalėjo.

„Jis nieko negali pasakoti, nes dėl „Dujotekanos” jis nieko nežinojo, aš taip galvoju. Nes visi akcininkai, – teigė Vladimir Orechov.

„Dujotekanos” akcininkas pridūrė, kad pakankamai rimti žmonės, daro savo darbą ir steigia kompaniją dirbti šitam sektoriuj, ne tik dujų, bet energetikos sektoriuj.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pareigūnai V. Akulovo parodymus vertino kur kas rimčiau. Jais bent remiamasi siekiant, kad teismas “Dujotekaną’ paskelbtų užsienio specialiųjų tarnybų priedangos organizacija.

„Saugumo departamente mano pavaldiniai apklausė Akulovą dėl NSGK tyrime minėtos bendrovės “Dujotekana” steigimo. Akulovas pateikė ne tik informacijos apie įmonės steigimo aplinkybes, bet taip pat davė paaiškinimų. Šis paaiškinimas galėjo būti panaudotas teisminiame procese, jei toks būtų vykęs", – teigė Kastytis Braziulis, buvęs kontržvalgybininkas.

REKLAMA

V. Akulovas saugumui papasakojo, kad idėja kurti rusiškomis dujomis prekiaujančią įmonę kilo dviem buvusiems „kagėbistams” – jam ir Piotrui Vojeikai.

Planuota pigias rusiškas dujas su didžiuliu pelnu pardavinėti Lietuvoje.

Gautais pinigais remti Maskvos partijas ir atskirus politikus, kad Maskvos interesai vadinamajame artimajame užsienyje būtų apginti.

Imperijos sotinei planas patiko, tačiau Kremliui netiko vienas autorius, ­ buvęs KGB majoras Vladimiras Akulovas. Jo porininkui, KGB pulkininkui P. Vojeiko, nurodyta, kad Lietuvoje yra vietos tokiems planams įgyvendinti. V. Akulovas nuo reikalo nušalintas, o pulkininkas Vojeiko su verslininku Rimandu Stoniu po įvairiu peripetijų kuria „Dujotekanos” bendrovę, rusiškas dujas parduodančią Lietuvai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų