REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rytoj, sausio 27 d., Kanai jau keturiasdešimt antrą kartą taps pasaulio muzikos industrijos meka – penkias dienas čia vyks svarbiausias šios industrijos metų įvykis, pasaulinė muzikos mugė MIDEM 2008.

REKLAMA
REKLAMA

Milžiniškame renginyje, kurio šūkis šiemet skamba itin galingai („Think Louder This Year“ – „Šiais metais mąstyk garsiau“), eilinį karta susitiks apie 10 000 muzikos verslo žaidėjų, kurie diskutuos apie aktualiausias muzikos pasaulio tendencijas ir problemas, dalinsis patirtimi, klausysis naujausios muzikos iš įvairių šalių ir įteiks įvairius muzikinius apdovanojimus.

REKLAMA

Lietuvos nacionalinis stendas, kuriuo jau antrą kartą rūpinasi Lietuvos Muzikos eksporto biuras ir kuriame pristatoma įdomiausia mūsų šalies muzikinė produkcija, MIDEM’e puikuosis jau ne pirmą kartą. Greta įvairių Lietuvos muzikos industrijos atstovų įrašų bei informacinių leidinių, Muzikos eksporto biuras pateiks stendo lankytojams CD ir DVD diskus iš gana sėkmingos savo jėgomis išleistos serijos „Note Lithuania“. Šioje serijoje prisikaupė jau šeši reklaminiai rinkiniai, sudaryti pagal pakankamai plačius žanrinius raktažodžius: electronika, pop/rock, folkas, džiazas bei klasikinė/šiuolaikinė muzika.

REKLAMA
REKLAMA

Kalbant apie Lietuvos muzikinės scenos pristatymą būtent tokių renginių, kaip MIDEM, kontekste, labiausiai įdomus yra naujausias serijos leidinys, kuriame jungtiniu frontu pristatomi, ko gero, stipriausi naujos lietuviškos popmuzikos, roko ir elektronikos pavyzdžiai. Apie tai, kad leidinys užima visoje serijoje ypatingą vietą (turiu galvoje šio įrašo kaip dabartinės situacijos Lietuvos muzikoje atspindžio reprezentacinį potencialą), byloja ir tai, kad disko digipack pakuotės viršelyje šalia įprasto Muzikos eksporto biuro logotipo yra pridėta žalia „Vilniaus – Europos kultūros sostinės ‘09“ „molekulė“. Panašu, kad šitas diskas, iš esmės traktuotinas kaip pirmojo „Note Lithuania“ pop/rock rinkinio tęsinys, ir buvo sumanytas kaip „sunkioji artilerija“ tarptautinės muzikos rinkos užkariavimui, o kartu ir kaip vos per metus pasikeitusios Lietuvos popmuzikos pasaulio situacijos dokumentas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kad 2007 m. Lietuvos popmuzika patyrė savotišką atgimimą, išsiplėtė ir subrendo, nepastebėjo tik kurtieji, skeptikai ir sustabarėję „formato“ garbintojai, atkakliai ignoruojantys nepaneigiamą naujų vėjų realybę ir vis dar kalbantys apie mitinį originalios muzikos „nerentabilumą“. Bet užtenka prisiminti, kokio publikos susidomėjimo sulaukė atseit „neformatinės“ Alinos Orlovos debiutinio albumo pristatymo koncertas Vilniuje, ir tampa aišku, kad siauraprotiškumas, vulgarumas ir primityvumas Lietuvos muzikoje pamažu virsta marginaliais reiškiniais. Ir naujasis diskas „Note Lithuania pop / rock / electronica“ skamba beveik kaip šios pasikeitusios, atgaivintos muzikinės scenos – scenos, kuri jau gali būti pakankamai įdomi ir užsieniečiams – manifestas.

REKLAMA

Tarp dvidešimties rinkinyje pristatomų atlikėjų yra beveik visi pastaruoju metu garsiausiai nuskambėję vardai (išskyrus turbūt tik tą pačią Aliną Orlovą ir „Suicide DJs“, bet įtariu, kad diskas buvo ruošiamas, kai dar nebuvo pakankamai kokybiškų šių atlikėjų dainų įrašų): charizmatiški rokeriai „Gravel“ ir „Flamingo“, auksinė geros popmuzikos mergaitė Jurga, naujasis lietuviško reggae karalius Shidlas, organiškai skambančių sintetinių garsų manipuliatoriai „Fusedmarc“, futuristinio džiazo akrobatai „Magic Mushrooms“ ir atgimę zombių roko veteranai „Antis“. Yra čia ir vardų, kurie jau seniai žinomi, bet vis sugeba atsinaujinti ar bent jau neprarasti aktualumo ir šviežumo – „Pieno lazeriai“, „G&G Sindikatas“, „Skamp“, „Saulės kliošas“, „Axis“, „InCulto“, „Brainers“. Be to, į diską įtraukti ir keli atlikėjai, kurie jau yra išgarsėję ar net tapę kultiniais „pogrindyje“, tačiau dabar, atrodo, sulauksiantys vis daugiau dėmesio iš platesnių auditorijų – „dr.Green“, „Bango Collective“, „IR“ ir „Mountainside“.

REKLAMA

Šiokių tokių abejonių kyla dėl hardcore pankroko sunkiasvorių „Bora“ kūrinio įtraukimo į rinkinį: tai yra vienintelė kompozicija iš 20, įrašyta ne 2007 m., ir ji visgi pernelyg išsiskiria stilistiškai, nors aptariamam įrašui apskritai būdinga įvairovė. Be to, jei bučiau šio disko sudarytojas, vargu ar įtraukčiau į jį tokius kūrinius, kaip „Brainers“ kompozicija „Crash“ – vis dėlto jose pernelyg akivaizdus žinomų (ir praeityje geidžiamiausių) užsienio atlikėjų grojimo ir dainavimo manieros atkartojimas. Abejoju, kad britus „Pulp“ primenantis „Brainers“ „gabalas“ būtų labai įdomus klausytojams už Lietuvos ribų. Tiesa sakant, ir Lietuvos klausytojai jau daug mažiau linkę vadovautis logika „tegul pavaro bent jau taip, kaip užsieniečiai“; ilgesnėje perspektyvoje išloš unikalaus skambesio savininkai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bandau įsivaizduoti save užsieniečiu klausytoju, kuriam diskas „Note Lithuania pop / rock / electronica“yra pirmoji pažintis su Lietuvos muzikine scena. Turiu pripažinti, kad šiame įraše ji atrodo originali, gyvybinga ir pasiruošusi šį tą parodyti ne tik „vietiniams“. Kalbant atvirai, šiame rinkinyje Lietuvos muzika pavaizduota praktiškai tokia, kokią ją matau (o pastaruoju metu žvelgiu į ją vis optimistiškiau). Ir labai tikiuosi, kad po keturiasdešimt antro MIDEM’o koks nors užsienio roko festivalis įtrauks į savo programą, pavyzdžiui, labai talentingus „Flamingo“, kurių gyvai klausytis net smagiau, nei įraše. Juk praėjusiais metais taip jau buvo su „Fusedmarc“, koncertavusiais Vengrijos „Sziget“ festivalyje. Ne pirmo šviežumo „Eurovizijos“ pseudo-konkursas tikrai nėra vieninteliai vartai į platesnius vandenis (apskritai abejoju, kad daugumai geros lietuviškos muzikos atlikėjų reikia plaukti į tuos vandenis, į kuriuos gali nuplukdyti „Eurovizija“).

REKLAMA

Deja, „Note Lithuania“ nėra platinamas muzikos įrašų parduotuvėse, nes yra skirtas tik reprezentaciniams ir reklaminiams tikslams. Tiesa, diskus turėtų būti įmanoma nemokamai gauti Muzikos eksporto biure, jei ruošiatės nuvažiuoti į užsienį ir norite nuvežti ten originalesnį lietuvišką suvenyrą, nei midaus balzamas ar šakotis.

Įvairūs atlikėjai
„Note Lithuania pop / rock / electronica“

Išleido: Muzikos eksporto biuras, reklaminis leidinys

Pliusas: „Pieno lazeriai“ – „Gali mane vadinti muzika“, „Flamingo“„Shutdown Baby“, Jurga – „5th Season“, „Gravel“ – „Legs Are Spreading“
Minusas: „Skamp“„Doin’ Alright“, „Biplan“ – „Diena naktis“, „Brainers“ – „Crash“

Įrašą recenzavimui suteikė Muzikos eksporto biuras

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų