REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Aukso kainos artėjimas prie 1000 JAV dolerių kelia klausimą: kokie yra pasauliniai aukso rezervai?

REKLAMA
REKLAMA

Auksas, Šveicarijos frankai, meno dirbiniai nuo seno buvo investuotojų priebėga, tiesa, primiršta paskutinį dešimtmetį. 2007 metų pradžioje auksas kainavo 608,50 JAV dolerių už unciją. Svorio matas uncija (Troy ounce) yra apie 31,103 gr.

REKLAMA

Auksas yra po žeme ir ant žemės, laikomas bankų saugyklose ir nešiojamas ant riešų bei pirštelių. JAV iždo aukso atsargos 261 milijonų uncijų saugomos Fort Nokso tvirtovėje, Filadelfijos ir Denverio pinigų kalyklose, Vest Pointe ir kitose slaptose vietose.

550 000 tviskančių plytos pavidalo aukso lydinių saugoma Niujorke, Federalinio rezervo banko rūsyje. Šio aukso vertė 203,3 milijardo JAV dolerių. Tai didžiausias aukso kiekis vienoje vietoje. Tačiau tik 2-5% šio aukso priklauso JAV, kita dalis yra užsienio valstybių nuosavybė.

REKLAMA
REKLAMA

Federalinis rezervas šį auksą saugo nemokamai. Mokestis imamas už aukso lydinio perkėlimą iš vienos saugyklos vietos į kitą. Jei, pavyzdžiui, Prancūzija nori apmokėti Rusijai už ką nors auksu, Prancūzijos bankas skambina į šią saugyklą ir užsako lydinių perkėlimą į Rusijos skyrių. Iki 1984 metų, kuomet valstybių valiutos buvo užtikrinamos auksu, tokio stumdymo būta daug.

Metalais prekiaujanti Niujorko prekių birža taip saugo apie 7,4 milijono uncijų aukso, skirto užtikrinti šio metalo prekybos ateities sandorius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Londone yra didžiausia pasaulyje sidabro saugykla. Nuo sidabro kilęs ir anglų valiutos pavadinimas (pounds of sterling). Didžiausia deimantų prekybos kompanija „De Beers“ Londone laiko atsargas patenkinti „keleto savaičių“ paklausą.

Platina reikalinga plokščių televizijos ekranų gamybai, iPod ir kitokių elektronikos prietaisų bei katalizatorių gamybai. Europoje platina naudojama ir kaip priedas dyzeliniams degalams.

JAV energetikos departamentas turi dar vieną „metalinio“ turto sandėlį, kuris yra didžiausias pasaulyje. Tai 6000 plutonio pripildytų šachtų Teksase. Plutonio uncija kainuoja virš 10000 JAV dolerių, tačiau ne visiems parduoda.Aukso ir platinos kaina penktadienį biržoje pasiekė visų laikų aukštumas. Pagrindinės Pietų Afrikos aukso ir platinos kasyklos laikinai sustabdė darbą ir dėl to metinės pasiūlos prognozė sumažėjo.

REKLAMA

Aukso prekyba

Aukso kaina pasiekė 928 JAV dolerius už unciją, platinos – 1652 JAV dolerius už unciją*. Sidabras taip pat pakilo į aukščiausią lygį nuo 1980 m. – 16,61 JAV dolerių už unciją.

Pietų Afrika tiekia pasaulio rinkoms apie 75 proc. platinos ir apie 20 proc. aukso. Šiuo metu Pietų Afrikoje vyksta energetinė krizė – nepakankamai tiekiama elektros energijos, todėl pagrindinės kasyklos negali dirbti.

Aukso kaina prieš porą savaičių buvo sumažėjusi iki 849,5 JAV dolerių už unciją, nes dalis investuotojų gesindami nuostolius akcijų rinkoje buvo priversti parduoti savo aukso aktyvus.

REKLAMA

Avarinio pobūdžio dolerio palūkanų normos sumažinimai padidino domėjimąsi brangiaisiais metalais. Ekspertai tikisi, kad birželį aukso kaina turėtų pasiekti 1000 JAV dolerių, mat daugiau investuotojų savo investicijas iš vyriausybių vertybinių popierių perkels į auksą.

Itin daug aukso - apie 800 tonų per metus perka Indija, o Taivanas savo atsargas kasmet papildo maždaug 100 tonų. Vokietijoje aukso atsargų yra apie 3 433 000 tonų ir Prancūzijoje - apie 2 985 000 tonų. Visiškai aukso atsargų neturi tik Estija ir Malta.

Lietuvos auksas

Iki 1940-ųjų aukso buvo sukaupta beveik 9 tonos, o dabar bendras viso Londone saugomo Lietuvos aukso svoris siekia 5,8 tonos. 2006 m. žiniasklaida susirūpino ar Lietuvos aukso perdavimas Europos centriniam bankui nebuvo nuslėptas nuo visuomenės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Stojimo į ES su­tartyje labai aiškiai pasakyta, kad jos dalis yra ir Europos centrinių bankų sistemos (ECBS) statutas. Pastarojo dokumento 30 straipsny­je nurodyta, kad visos susitarian­čios šalys suformuoja Europos centrinio banko (ECB) kapitalą, perduodamos dalį užsienio atsar­gų, ir tampa ECB dalininkais. Tai daro absoliučiai visos euro zonos šalys ir tai tikrai nėra koks nors "stojamasis mokestis" ar "euro įvedimo kaina", - 2006 metais yra aiškinęs Lietuvos Banko valdybos pirmininkas Reinoldijus Šarkinas. „Mūsų šaliai tenkanti pasirašyto kapitalo dalis nustatyta pagal ECBS statuto 29 straipsnį, - 24 623 661 euras. Didžioji dalis šios sumos turėtų būti sumokama valiuta, o maždaug 15 proc. - auksu. Beje, visa minėta suma sudaro tik 8 proc. Lietuvos banko užsienio atsargų, o numatomas perduoti aukso kiekis (maždaug dvi tonos) - apie 3 proc. šalies užsienio atsargų" - paaiškino R. Šarkinas.

Lietuvos juvelyrai jau kuris laikas patiria aukso trūkumą, Lietuvos bankas jo neparduoda.

Gintas Rotulaitis

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų