REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pasaulio rinkose krentant pieno kainoms, Lietuvos perdirbėjai produkciją ketina branginti, rašo „Klaipėda“.

REKLAMA
REKLAMA

Pieno perdirbėjai jau kurį laiką bando įrodyti visuomenei ir Konkurencijos tarybai, kad rekordinės pieno produktų kainos tiesiogiai nuo jų nepriklauso ir yra nulemtos pasaulinės rinkos sąlygų.

REKLAMA

Tačiau situacija rinkoje keičiasi – pieno produktai pinga, o ūkininkai neketina leisti aukštų neperdirbto pieno kainų. „Gali būti, kad dar didinsime kainas, nes uždirbti tampa neįmanoma. Žinoma, jei tai leis konkurencijos sąlygos“, – prognozavo „Pieno žvaigždžių“ vykdomasis direktorius Linas Sasnauskas.

„Pieno žvaigždžių“ vadovas sakė, kad per praėjusių metų paskutinius tris mėnesius pieno produktų parduota mažiau nei paprastai. Tiesa, pašnekovas nenorėjo atskleisti konkrečių skaičių.

REKLAMA
REKLAMA

„Gerokai pabrangus būtiniausiems pieno produktams, vartotojai pradėjo ieškoti pigesnių alternatyvų – lenkiškos, latviškos produkcijos. Prie šio mažėjimo,be abejo, prisidėjo ir kritęs kartelinio susitarimo šešėlis“, – sakė L.Sasnauskas. Jis negalėjo įvardyti, kiek įmonė patiria nuostolių, tačiau tikino, kad neskaidrumo šešėlis ilgam uždėjo juodą štampą, net ir tuo atveju, jei kaltės nebus rasta.

Konkurencijos tarnyba baigė tyrimą dėl kartelinių susitarimų pieno pramonėje. Stambiesiems šalies perdirbėjams pateikti įtarimai dėl komercinės informacijos keitimosi ir suderintų veiksmų keliant kainas. Pienininkai neigia bet kokius įtarimus dėl kartelio, tačiau pripažįsta, kad keitėsi informacija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Informacija keitėmės visą laiką. 2002-aisiais Konkurencijos taryba atliko tyrimą dėl sumažintų žaliavos supirkimo kainų, tačiau tada jiems informacijos mainai neužkliuvo“, – stebėjosi „Pieno žvaigždžių“ vadovas.

Pasak jo, pieno kainos buvo pakeltos tik dėl neperdirbto pieno brangimo. Žaliava sudaro apie 60 proc. produkto kainos.

Pieno supirkimo kainos 2006 m. gruodį buvo 752,3 Lt/t, o 2007 m. gruodį jau siekė 1149 Lt/t.

Jei Konkurencijos taryba nuspręs, kad kartelinių susitarimų buvo, perdirbėjams gresia bauda iki 10 proc. nuo apyvartos. Pasak pienininkų, tokio dydžio nuobaudos nepakeltų nė viena įmonė.

Karolis Vaitkevičius

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų