REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vienos savivaldybės šių metų savo biudžetus vadina socialiai orientuotais, išgyvenimo, o Klaipėdos miesto iždas galėtų turėti net keletą epitetų: algų, šiukšlių, seno kuino biudžetas, rašo „Klaipėda“.

REKLAMA
REKLAMA

Arba paradoksų - pavyzdžiui, valdantieji prieš rinkimus žadėjo pulti renovuoti daugiabučius namus, o biudžete tam reikalui numatoma tiek pinigų, kiek neužtektų net vieno namo renovacijai.

REKLAMA

Vakar miesto Taryboje pristatant prognozuojamo rekordinio - per 355 mln. litų - biudžeto projektą, šis sulaukė didžiulės kai kurių sričių specialistų kritikos.

Viena pagrindinių 2008-ųjų biudžeto architekčių - Savivaldybės administracijos Finansų skyriaus vedėja Aldona Špučienė prisipažino, kad formuoti šių metų biudžetą per jos dešimtmečio patirtį buvo sudėtingiausia dėl makroekonominių veiksnių: infliacijos, kainų kilimo, didinamų algų.

REKLAMA
REKLAMA

Ji net pripažino, kad biudžetas ir vėl, kaip ir pernai, gali būti deficitinis, jei nebus įvestas teismo užginčytas mokestis už kiemų tvarkymą, nes taip būtų prarasta apie 7 mln. litų planuojamų pajamų.

Kalba skaičiai

Vakar pristačius 2008-ųjų biudžeto projektą, jį svarstys komitetai, Tarybos frakcijos, o galutinis variantas bus teikiamas tvirtinti vasario 14 dieną. Naujai išrinkta Taryba metų biudžetą svarstys pirmą kartą.

Palyginti su 2007-ųjų miesto biudžetu, šiųmetinis planuojamas 24 proc. didesnis. Daugiausia pajamų - per 45 proc., arba 161 mln. litų, - kaip įprasta, tikimasi gauti iš gyventojų pajamų mokesčio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

12 milijonų litų tikimasi gauti ir iš dviejų naujai įvedamų rinkliavų: už automobilių stovėjimą senamiestyje ir už atliekų surinkimą. Dėl dar vienos rinkliavos - mokesčio už kiemų valymą - Taryba apsispręs po savaitės.

Algoms Savivaldybės įstaigų darbuotojams šiais metais planuojam skirti net 45 proc. daugiau nei pernai.

Skaičiai turėtų nudžiuginti ir švietimo sektoriaus darbuotojus: jų algoms išmokėti bus skirta 9 mln. daugiau nei pernai. Per 12 mln. litų padidės ir mokinio krepšelis. Vienam mokiniui nuo sausio 1-osios bus skirta 2,6 tūkst. litų, o nuo rugsėjo 1-osios - per 3 tūkst. litų. Tačiau tai gali būti susiję ir su pastarojo dešimtmečio tendencija, kai kasmet mieste sumažėja po 700-900 moksleivių.

REKLAMA

Nors Liberalų ir centro sąjungos Klaipėdos komanda savo programoje pagrindiniu prioritetu įvardija daugiabučių namų renovavimą, šiam tikslui biudžete numatyta skirti vos 900 tūkst. litų. Tiek pinigų neužtenka net vienam namui renovuoti.

Švietimas kentės

Vis dėlto kad ir kaip valdžia girtųsi padidėjusiomis švietimui skiriamomis sumomis, patys Klaipėdos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos (KŠDPS) atstovai įžvelgia klastą.

Tarybos posėdyje "Gabijos" pagrindinės mokyklos direktorius Audrius Kurlavičius teigė, kad 2008-ųjų biudžetui profsąjungiečiai nepritaria.

REKLAMA

"Pernai tokiems dalykams, kaip langų keitimas, įvairių finansinių programų įgyvendinimui buvo skirta 3,2 milijono litų, o šiemet - nulis. 2007-aisiais higienos mazgų gerinimui skyrė 670 tūkst., o šiemet - nulį. Dėl to mokyklų virtuvės negauna higienos pasų ir negali funkcionuoti. Taip pat mažinamos lėšos mokyklų techninio personalo išlaikymui. Nėra skirta nė lito patvirtintai mokyklų akreditavimo programai įgyvendinti", - perskirstyti lėšas paprašė direktorius.

KŠDPS vadovė Laima Juknienė buvo pasipiktinusi manipuliavimu skaičiais.

"Mane išgąsdino du skaičiai: 2007 metais švietimui buvo skirta 59 proc. Klaipėdos miesto biudžeto pajamų, o šiemet numatyta skirti 57,7 proc. Tai - mažėjimas. Lietuvos Vyriausybė yra pasirašiusi įsipareigojimą, kad švietimui būtų skiriama ne mažiau kaip 6 proc. Bendrojo vidaus produkto ir kad kasmet tos lėšos didėtų. Klaipėdos miesto savivaldybė šio įpareigojimo nevykdo", - žurnalistams teigė ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pedagogė pabrėžė, kad neišvengiamai reikia pinigų ikimokyklinio ugdymo įstaigų sanitariniams mazgams renovuoti, virtuvių įrengimams atnaujinti, nes jie nebeatitinka higienos reikalavimų. Labai mažai skirta vaikų socializacijos programai.

"Kai kuriose ikimokyklinio ugdymo įstaigose yra panaikintos pradinės klasės, todėl turėtų būti įrengtos ir atnaujintos ikimokyklinio ugdymo įstaigų grupės. Tačiau tam lėšų taip pat neskirta. Juk žinome, kad lopšeliuose-darželiuose trūksta vietų", - vardijo L. Juknienė.

Ji teigė, kad per mažai lėšų numatyta skirti ir ikimokyklinio ugdymo įstaigų darbuotojams, nes esą paskaičiuota pagal dar 2003 metais priimtą Vyriausybės nurodymą.

REKLAMA

"O yra nauja, praėjusiais metais patvirtinta skaičiavimo metodika. Lėšų gali trūkti, ir kalbame apie milijoną litų", - teigė L. Juknienė bei pridūrė, kad kaip ir 2002-aisiais, taip ir šiemet švietimo darbuotojai galvoja dėl biudžeto prie Savivaldybės surengti piketą.

"Negaliu būti pesimistė"

Aldona ŠPUČIENĖ, Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos Finansų skyriaus vedėja:

Šis rekordinis tiek finansine tiek augimo tempu biudžetas 65 mln. litų didesnis nei pernai, tačiau įvertinus tai, kad ženkliai kyla darbo užmokestis, didėja infliacija, sparčiai auga perkamų paslaugų kainos, subalansuoti biudžetą labai sunku. Reikėjo išspręsti apie 20 mln. litų deficito problemą - tai, ką turėtume finansuoti, viršijo pajamas. Turime labai daug pradėtų projektų, kurie vykdomi remiant valstybei, Europos Sąjungai, tačiau pinigų turi skirti ir Savivaldybė. Tai taip pat gali atsiliepti.

REKLAMA

Negaliu būti pesimistė ir teigti, kad biudžetas bus deficitinis. Mes ketiname viršyti Finansų ministerijos prognozes. Įvertinę praėjusių metų faktinį rezultatą, biudžeto pajamas prognozavome labai atsargiai. Tam tikras sąstingis gali įvykti ekonomikoje, lems makroekonominiai veiksniai.

Šiais metais biudžete taip pat įtraukta labai ženkli dalis klaipėdiečių Seimo narių iniciatyva iš valstybės biudžeto gautų lėšų. Dėl to ženkliai augs investicijos mieste.

"Siūlomas senas kuinas"

Artūras ŠULCAS, Klaipėdos miesto tarybos opozicijos lyderis:

Siūlomas biudžetas kelia nerimą. Tai - anksčiau priimtų įsipareigojimų vykdymo biudžetas. Kad ir mokestis už automobilių stovėjimą - tai praėjusios kadencijos Tarybos sprendimas. Dabar - jokių inovacijų, velkamės iš paskos. Biudžetas bus deficitinis, nes nenumatytos išlaidos būtiniausioms Savivaldybės funkcijoms vykdyti: tvarkyti miesto teritoriją, kelius ir kt.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tiek senoji, tiek naujoji Taryba nusprendė siūlyti plėsti ir didinti biurokratinį aparatą, kurio išlaikymui papildomai reikės milijonų litų. Pagrindinės funkcijos bus vykdomos vangiai, tegul miestiečiai nesitiki teigiamų pokyčių. Mokesčiai didės, o paslaugų kokybė liks tokia pati, nes nėra naujo požiūrio.

Ten, kur turėtų mokėti valstybė, iš savo kišenės mokės Savivaldybė. Pavyzdžiui, Gyvenamosios vietos deklaravimo tarnybos papildomų darbuotojų išlaikymui. Už tai turėtų mokėti valstybė. Tad tai - seno arklio biudžetas. Nėra sisteminio požiūrio, liūto dalį sudaro Savivaldybės įstaigų išlaikymas, prikurta dar naujų negalvojant, ar to reikia.

REKLAMA

Pernai biudžetas pritrūko 6 mln. litų, tad "tęsiam darbus".

Iš Klaipėdos Liberalų ir centro sąjungos programos "Tęsiam darbus"

Pažadas: "Renovuosime daugiabučius namus"
Realybė: Šiemet specialiojo daugiabučių namų savininkų bendrijų rėmimo fondo panaudojimo programai numatyta skirti 900 tūkst. Lt

Pažadas: "Priešinsimės mokesčių didėjimui, tobulinsime atsiskaitymo už juos tvarką"
Realybė: 2008 metais bus įvestos dvi naujos rinkliavos - už atliekų surinkimą ir automobilių statymą. Dar sprendžiama dėl mokesčio už kiemų valymą grąžinimo

REKLAMA

Pažadas: "Formuosime jūrinio miesto tapatybę"
Realybė: Subalansuoto turizmo skatinimo ir vystymo programai numatyta skirti 4 mln. Lt. Miesto kultūrinio savitumo puoselėjimo bei kultūrinių paslaugų gerinimo programai - 2, 86 mln. Lt

Pažadas: "Puoselėsime senamiestį"
Realybė: Senamiesčio atgaivinimo ir paveldo objektų išsaugojimo programai - 1 mln. Lt

Pažadas: "Remsime kultūrą ir sportą"
Ralybė: Kūno kultūros ir sporto plėtros programai numatoma 4,7 mln. Lt

Denisas Nikitenka

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų