REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jie kartu medžioja, geria alų, tuokiasi, skiriasi, auklėja vaikus ir sprendžia valstybės reikalus. Jie - aukščiausių valstybės pareigūnų draugai, savaitraštyje “Veidas” rašo Giedrė Petkevičiūtė.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuva turi du prezidentus. Vienas jų visada santūrus, dalykiškas, kiekvieną savo žodį pasveriantis diplomatijos meistras. Tokį šalies vadovą Valdą Adamkų – išdidų, tiesios prezidentinės laikysenos ir aukštai iškelta galva – visi mes esame pratę matyti. Bet keletas žmonių pažįsta visiškai kitokį prezidentą. Ir tas V.Adamkus, koks jis būna su savo šeima ir artimiausiais draugais, yra pats tikriausias.
Būdamas su draugais V.Adamkus pastebimai pasikeičia. Tai būdinga visiems, prezidentams – taip pat. Pakinta ne tik jo laikysena, tonas, bet net ir žvilgsnis. V.Adamkus tampa laisvesnis, linksmesnis ir netgi laido juokelius. Toks mums jis patiktų daug labiau.

REKLAMA

V.Adamkus – draugas, pabrolys, prezidentas

Išeivijos lietuvis Raimundas Mieželis yra vienas tų, kurie pažįsta tikrąjį V.Adamkų. 1944-aisiais su tėvais į Vokietiją pasitraukęs V.Adamkus su R.Mieželiu susipažino karo pabėgėlių stovykloje – likus dešimtmečiams iki tos dienos, kai vienas jų taps šalies, iš kurios buvo priverstas bėgti, prezidentu, o kitas, prestižinio Harvardo universiteto ekonomikos magistras, vadovaus didelei Jungtinių Amerikos Valstijų kompanijai "Container Corporation of America".

REKLAMA
REKLAMA

Draugai buvo šalia visais svarbiausiais gyvenimo momentais: tiek 1958 m., kai buvo iškeltos Raimundo ir Dalios Mieželių vestuvės, o V.Adamkus jose tapo pirmuoju pabroliu, tiek 1997-aisiais, pirmosios būsimojo prezidento rinkimų kampanijos metu. Atvykę gyventi į Lietuvą V.Adamkus su žmona Alma pirmiausia apsistojo būtent Mieželių Vilniuje neseniai įsigytame bute.

Prieš dešimtmetį, V.Adamkui siekiant pirmosios kadencijos, R.Mieželis buvo vienas svarbiausių jo rinkimų štabo organizatorių ir patarėjų. Kai kam entuziastinga, į pergalę vedanti R.Mieželio veikla labai nepatiko. 1997-ųjų rudenį, rinkimų kampanijos įkarštyje, R.Mieželis buvo užpultas ir žiauriai sumuštas prie savo namų sostinės Rožių alėjoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tą vakarą Šiauliuose viešėjęs V.Adamkus, sužinojęs apie draugo užpuolimą, skubiai nutraukė kelionę ir suskubo į vieną Vilniaus ligoninių. Sukrėstas V.Adamkus negalėjo patikėti, kad jo "su Raimundu svajonių žemėje Lietuvoje gali atsirasti tokių sužverėjusių banditų".

Vėliau, sėkmingai laimėjęs prezidento rinkimus, V.Adamkus R.Mieželiui atsidėkojo paskirdamas jį savo patarėju. Dėl savo įtakos prezidento nuomonei ir sprendimams R.Mieželis politikos kuluaruose kartais buvo vadinamas šešėliniu Lietuvos prezidentu.

Per pirmąją kadenciją į savo komandą V.Adamkus buvo pasikvietęs ir kitą artimą draugą – politologą ir visuomenės veikėją Julių Šmulkštį. Su J.Šmulkščiu prezidentą taip pat sieja laiko patikrinta draugystė.
Jei norite sužinoti, kas yra galingųjų pilkieji kardinolai, reikia atkreipti dėmesį į žmones, su kuriais jie susitinka papietauti. Tarime, V.Adamkus anksčiau nuolat pietaudavo su R.Mieželiu, dažnai prie jų prisidėdavo ir J.Šmulkštys. Manoma, kad jų įtaka prezidentui tiek anksčiau, tiek dabar, kai R.Mieželis su J.Šmulkščiu pasitraukė iš aktyvios veiklos, tebėra labai didelė. Šiuo metu Kolumbijoje viešintis ir pavasarį į Vilnių žadantis grįžti R.Mieželis su V.Adamkumi nuolat susirašinėja elektroniniu paštu.
Taigi tikrieji Lietuvos prezidento draugai – išeivijos lietuviai. Tačiau, be R.Mieželio, J.Šmulkščio ir kitų JAV lietuvių, V.Adamkų dar supa daugybė kitų bičiulių, partnerių bei vadinamojo prisiplakėlių būrelio atstovų. Prie pastarųjų priskiriamas ir žurnalistas Audrius Siaurusevičius, ir pramogų verslo atstovas Jogaila Morkūnas. Kita vertus, viskas lyg ir aišku: kokia gali būti draugystė tarp žmonių, kurių amžiaus skirtumas – keturiasdešimt ir daugiau metų.

REKLAMA

A.Brazausko draugams nelengva

Lietuviai vertina pažintis ir puikiai supranta, kad būti šalia galingųjų – visokeriopai naudinga. Kaip rodo "Eurobarometro" tyrimas, 36 proc. lietuvių tiki, kad jei nori gyvenime daug pasiekti, tereikia būti gudriam. Tai didžiausias rodiklis visoje Europos Sąjungoje. Šiek tiek mažiau nei trečdalis – 28 proc. – mano, kad gyvenimo sėkmė labiausiai priklauso nuo pažinčių su reikiamais žmonėmis (ES vidurkis – 26 proc.). Pasitaikius progai lietuviai mielai tomis pažintimis pasinaudoja.
2007 m. Lietuvos korupcijos žemėlapio tyrimas atskleidė, kad nepotizmas, arba naudojimasis padėtimi savo giminėms proteguoti, mūsų šalyje labai paplitęs. 67 proc. lietuvių teigia, kad darbindamiesi į valstybės tarnybą pasinaudotų giminystės ryšiais ir pažintimis.
Iš tiesų tiems, kurie yra šalia esančiųjų valdžioje, gyvenime sekasi geriau nei paprastiems mirtingiesiems. Bent jau jų karjera klostosi tikrai sėkmingai. Prezidentų, premjerų, parlamentų narių ir kitų įtakingų asmenų draugai įsitaiso aukštuose postuose ir jaučiasi labai saugiai po savo globėjų sparnu. Ir taip yra ne tik Lietuvoje. Pavyzdžiui, prezidentaujant JAV vadovui Billui Clintonui draugiją Baltuosiuose rūmuose palaikydavo jo draugužis dar nuo vaikų darželio laikų – Thomas F.McLarty trečiasis buvo paskirtas vadovauti Baltųjų rūmų personalui ir sulaukdavo nemažai kritikos dėl perdėto B.Clintono minkštumo jo atžvilgiu.

REKLAMA

Panašių jausmų turbūt yra tekę patirti ir Vilniaus universitetinės Antakalnio ligoninės, kurioje seniau būdavo gydomi aukšti komunistų veikėjai, direktoriui Adolfui Berūkščiui.

Daug metų prestižinei ligoninei vadovaujantis gydytojas A.Berūkštis vadinamas nepakeičiamu vadovu, bet kartkartėmis yra priverstas teisintis, kad artima jo ir kadenciją baigusio prezidento bei buvusio premjero, bet vis dar labai įtakingo Algirdo Brazausko draugystė čia niekuo dėta. Po to, kai buvo priimtas sprendimas sujungti Vilniaus Antakalnio ir Sapiegos ligonines, kai kurie kolegos A.Berūkščiui viešai prikaišiojo A.Brazausko protekciją. Esą Sapiegos ligoninė filialu paversta tik todėl, kad A.Berūkštis, kuris, be kita ko, yra dar ir asmeninis A.Brazausko gydytojas, dar kurį laiką neliktų be darbo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iš tiesų nelengva būti A.Berūkščiu. Žurnalistai ir įvairūs pavyduoliai jau senokai neleidžia gydytojui ramiai dirbti. 2002-aisiais per itin slaptas Brazauskų vestuves Turniškėse nuotaiką sugadino LNK televizija, parodžiusi iš pasalų filmuoto pobūvio, į kurį buvo pakviesta tik šešiolika išrinktųjų – tarp jų ir A.Berūkštis su žmona – vaizdajuostę. O kur dar garsiosios premjero, A.Berūkščio ir Panevėžio ligoninės vyriausiojo gydytojo Česlovo Gutausko su žmonomis atostogos penkių žvaigždučių viešbutyje "Rodos Palladium" Graikijoje, Rodo saloje, apie kurias žiniasklaida taip pat kažkaip suuodė.

REKLAMA

A.Berūkštis "Veidui" prisipažino, kad vengia žurnalistų, nes šie "prirašo nebūtų dalykų", bet atsakyti į keletą klausimų apie draugystę su A.Brazausku vis dėlto sutiko. "Mes su A.Brazausku nesame iš tų draugų, kurie dar būdami vaikai kartu po kiemus lakstė. Bet esame pažįstami gana seniai, nuo studentavimo laikų, kai aš mokiausi tuomečiame Kauno medicinos, o jis – Politechnikos institute. Kaip susipažinome, jau neprisimenu – gali būti, kad kokiame nors studentiškame vakarėlyje", – pasakoja gydytojas. A.Berūkštis priduria, kad juodu su A.Brazausku artimai susidraugavo ne iš karto. Jam išvykus dirbti į Panevėžį abu atitolo, bet vėliau, A.Berūkščiui apsigyvenus sostinėje, draugystė vėl atsinaujino.
Gydytojas A.Brazauską apibūdina kaip draugus labai branginantį, nuoširdų žmogų. "Politika, postai jo nė kiek nepakeitė", – tvirtina pašnekovas. A.Brazauskas ir A.Berūkštis ne tik kartu atostogauja, bet ir leidžia savaitgalius, keliauja po Lietuvą, lankosi kultūriniuose renginiuose. "Bet aš ne medžiotojas", – tarsi apgailestaudamas šypteli medikas ir patikina, kad apie A.Brazausko darbo reikalus juodu kalbasi labai retai – jis niekada nebuvo jo patarėjas politiniais klausimais.

REKLAMA

Draugams patiki paslaptis

Pats pensininku numeris vienas vadinamas A.Brazauskas atskleisti savo bičiulių pavardžių nebuvo linkęs. "Turiu draugų nuo jaunystės, su kuriais bendraujame jau turbūt penkiasdešimt metų, mūsų vaikai kartu išaugo, bet pavardžių neminėsiu. Daug žmonių labai kentėjo dėl to, kad jų draugas – Brazauskas: buvo persekiojami, susigadino karjerą", – atskleisti artimiausių žmonių pavardžių nenorėjo socialdemokratas.

Nors A.Brazauskas ir kiti įtakingi asmenys savo asmeninį gyvenimą kruopščiai slepia, tuos išrinktuosius, su kuriais neformalioje aplinkoje aptariami svarbūs politiniai klausimai, atpažinti galime pagal tai, kokie žmonės būna šalia svarbiausiais jų gyvenimo momentais. Aukšti politikai pratę tą pačią progą švęsti net tris kartus: pirmiausia tik su šeima, giminėmis ir artimiausiais draugais, atsiriboję nuo smalsių žvilgsnių, antrą sykį jau su ne tokiais artimais bičiuliais, o galiausiai – ir su visais kitais.
Pavyzdžiui, nėra abejonių, kad į slaptąsias A.Brazausko vestuves Turniškėse pateko tik patys artimiausi tuomečio premjero draugai. Tarp jų buvo ne tik A.Berūkštis, bet ir dabartinis Lietuvos ambasadorius Latvijoje Antanas Vinkus. A.Brazauskas su A.Vinkumi susipažino maždaug prieš trisdešimt metų, kai A.Vinkus vykdė tuomečio Klaipėdos miesto vadovo pavedimą pastatyti miestui ligoninę. "Draugystė turbūt ir yra tai, kuo mes džiaugiamės privačiai. Viešas deklaravimas atimtų unikalų jos žavesį", – sako A.Vinkus, kurio manymu, jo draugystė su A.Brazausku per daug asmeniška, kad būtų aptarinėjama su žurnalistais. Apie A.Brazauską diplomatas kalba labai oficialiai, ne kaip apie draugą, o kaip apie didelį indėlį į valstybės raidą įnešusį prezidentą.
O pernai balandį, kai Brazauskai šventė savo vedybų penkerių metų sukaktį, vienas ypatingų svečių, kuriems buvo suteikta garbė pasveikinti porą, buvo tenoras Virgilijus Noreika. Kad ir kaip būtų keista, garsus atlikėjas negali pasigirti gausiu bičiulių menininkų būriu – greičiausiai todėl, kad dažną meno žmonių draugystę išardo nuožmi konkurencija ir pavydas. Užtat jis yra gana artimas A.Brazausko bičiulis. "Mūsų draugystė kukli, – vis dėlto ginasi pats V.Noreika. – Susitinkame retai, tik kokį kartą per metus".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tarp artimų, bet pastaruoju metu retai matomų A.Brazausko bičiulių – ir garsus teisininkas, Europos Bendrijų Teisingumo Teismo teisėjas Pranas Kūris. O Seimo narys socialdemokratas Bronius Bradauskas žinomas kaip A.Brazausko medžioklių draugas.

Vis dėlto pamatuoti draugų daromą įtaką įtakingiesiems labai sunku. Vieni gali kartu medžioti, žvejoti, gerti degtinę ir visiškai neliesti darbo reikalų. Tuo tarpu kiti valstybinius klausimus mielai aptaria ir privačiose kompanijose. Bet jei klausiama aplinkos nuomonės, vadinasi, savaime daroma ir tam tikra įtaka.

REKLAMA

Štai A.Brazauskas visada mėgdavo aptarti valstybinius reikalus su artimiausiais draugais (ir iki šiol labai mėgsta). Tai "Veidui" pripažino ir pats socialdemokratas. "Dalykų, kurių negalima pasakyti draugams, nėra. Visuomet tariuosi su žmonėmis", – teigė A.Brazauskas. Tiesa, buvęs premjeras ne visų bičiulių nuomonės paiso: jis yra vienas iš tų politikų, kurie labai atsirenka, kieno patarimų klausyti, o kieno nuleisti negirdomis. Beje, A.Brazauskas, kaip tikras nomenklatūros atstovas, bičiulius rinkdavosi ne tik pagal protą, bet ir pagal išvaizdą. Kalbama, kad A.Brazauskas visada būdavo nusistatęs prieš barzdotus, netvarkingai apsikirpusius žmones. Juk nomenklatūrininkai, nepaisę bendro partinio stiliaus, netgi nepadarydavo karjeros.

REKLAMA

G.Kirkilas ir A.Kubilius: ir priešai, ir draugai

Dabartinis Vyriausybės vadovas Gediminas Kirkilas turi begalę politinių draugų ir bičiulių. Vienas jų – amžinas oponentas, konservatorių lyderis Andrius Kubilius. Tai vienas tų pavyzdžių, kai viešumoje svaidomasi keiksmais, o toliau nuo svetimų akių bičiuliškai glėbesčiuojamasi. Taip pat G.Kirkilas bičiuliaujasi su žurnalistu, TV laidos "Spaudos klubas" vedėju A.Siaurusevičiumi. Anksčiau A.Siaurusevičius neišeidavo iš G.Kirkilo kabineto, tik pastaruoju metu lankosi rečiau. Jųdviejų artimesnė draugystė užsimezgė dar tada, kai G.Kirkilas dirbo atstovu spaudai, o A.Siaurusevičius dar tik skynėsi kelią pripažinimo link. Kalbama, kad kadaise G.Kirkilas netgi mokęs A.Siaurusevičių užsienio kalbos. Šlovingaisiais "Spaudos klubo" laikais G.Kirkilas, kuris, kaip paaiškėjo, turi dar ir nemenkų politinių ambicijų, pamatė, kad ši draugystė gali  būti ne tik įdomi, bet ir naudinga.

REKLAMA
REKLAMA

G.Kirkilas taip pat yra senas savo prieštaringai vertinamo patarėjo, valstybininku vadinamo Albino Januškos bičiulis. O šis draugiškus santykius palaiko ir su A.Siaurusevičiumi, kuris turi nemažai įtakingų draugų. Pernai žurnalistui švenčiant keturiasdešimtį į ištaigingą puotą jo pasveikinti atvyko V.Adamkus, G.Kirkilas, A.Brazauskas, tuometis saugumo vadovas Arvydas Pocius ir kt. Kolegų klausiamas

A.Siaurusevičius teigė sukvietęs artimiausius ir brangiausius žmones.
Tiesa, pastaruoju metu A.Siaurusevičiaus įtaka ir glaudūs ryšiai su politikais silpsta. "Veido" duomenimis, žurnalistas dėl savo gyvenimo būdo bei pomėgio lankytis vakarėliuose praranda bendražygių pasitikėjimą ir pavasarį kandidatuodamas į LRT generalinio direktoriaus postą gali nesulaukti tokio palaikymo, kokio tikisi. Kalbėdamasis su "Veido" žurnaliste jis nesugebėjo atsakyti, kuris iš žinomų visuomenės veikėjų yra artimiausias jo draugas – A.Vinkus, Lietuvos ambasadorius Rygoje, ar  verslininkas Antanas Linkus.

Artimi A.Kubiliaus draugai yra kolegos fizikai, dar iš studijų Fizikos fakultete laikų. Draugai iš mokyklos laikų, pasak konservatoriaus, pabirę po pasaulį.

A.Kubilius tvirtina politiniais klausimais dažniau tariasi su žmona nei su draugais, kuriems paprastai visada trūksta laiko.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų