REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Neskaidriausiu pasaulyje vadinamas statybų verslas ir Lietuvoje atsidūrė korupcijos piramidės viršūnėje, rašo dienraštis „Klaipėda“.

REKLAMA
REKLAMA

Bauginantys skaičiai

„Transparency International“ Lietuvos skyriaus (TILS) užsakymu atliktas tyrimas parodė, kad daugiau nei 40 proc. šalies gyventojų, tvarkiusių statybai reikalingus dokumentus, buvo spaudžiami už paslaugas „atsidėkoti“ pinigais. Net 34 proc. respondentų teigė davę kyšį institucijų klerkams.

REKLAMA

„Kaip senam statybininkui nemaloniai skamba, kad statybos sektorius pagal korupciją lenkia ginklų prekybą. Gerai, kad nepastatėte mūsų po narkotikų prekeivių“, – skaičiais stebėjosi Lietuvos statybininkų asociacijos prezidentas Adakras Šeštakauskas.

Sistemoje tvarkos nėra

Kyšių sumos tiksliai neįvardijamos, tačiau, šaltinių duomenimis, siekia nuo 50 litų iki šimtų tūkstančių.

„Jei Specialiųjų tyrimų tarnyba nepagavo už rankos, įrodyti kyšininkavimo fakto beveik neįmanoma. Be to, valdininkų atsakomybė baigiasi jiems paliekant postą, todėl jie nejaučia skrupulų“, – konstatavo duomenis pristatant dalyvavęs Aplinkos ministerijos Teisės ir personalo departamento vadovas Robertas Klovas. Pasak jo, institucijose vyrauja anarchija, sprendimai dėl statybų pereina galybę įstaigų, o kontrolė nėra užtikrinta.

REKLAMA
REKLAMA

Tiesiogiai atsakingos už statybų leidimus savivaldybės pavaldžios apskritims, o šių nekontroliuoja nė viena ministerija. „Siunčiame rekomendacinio pobūdžio raštus, tačiau į juos niekas rimtai nežiūri“, – apgailestavo R.Klovas.

Ryšiai – sėkmės garantas

Apklausus 230 nekilnojamojo turto bei su statyba susijusių įmonių paaiškėjo, kad ryšiai su valdininkais yra neatsiejama verslo dalis. Per 80 proc. vadovų įsitikinę, kad pažintys su valstybės tarnautojais, atsakingais už statybas ir teritorijų planavimą, padeda spręsti įmonės problemas. Beveik 60 proc. jų mano, kad sunkumų išvengti padeda kyšiai. Dažniausiai jie mokami norint paspartinti biurokratinius procesus, rašo dienraštis „Klaipėda“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kas dešimtos įmonės atstovai pripažįsta „patepę“ valdininkus. Korumpuočiausiomis institucijomis įvardytos savivaldybės ir Saugomų teritorijų tarnyba.

Tiesa, valdininkai buvo nustebinti tokių rezultatų. „Tiesiogiai neatsakome nei už detaliųjų planų tvirtinimą, nei už statybas. Gal tai savotiškas verslininkų kerštas už Kuršių neriją ir kitus saugomus objektus?“ – retoriškai klausė Saugomų teritorijų tarnybos prie Aplinkos ministerijos direktoriaus pavaduotojas Vidmantas Bezaras.

Padėties niekas nekeičia

Aptariant „Transparency International“ tyrimą dalyvavo ir Seimo narys Jurgis Razma. Parlamentaras stebėjosi įspūdingais skaičiais ir juokais siūlė duomenų, kad visas 100 proc. respondentų tiki kyšio galia, neskelbti. Be jo, diskusijoje dalyvavo ir Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininkas Rimantas Dagys, , rašo dienraštis „Klaipėda“.

REKLAMA

Nors politikai ir domėjosi tyrimu, TILS vadovas Rytis Juozapavičius pripažino, kad didelių reformų tikėtis sunku. „Konkretaus bendradarbiavimo su institucijomis nėra. Tenka dalyvauti įvairiuose posėdžiuose, tačiau nuomonė ir siūlymai išklausomi, o veiksmų nesiimama. Mums telieka teikti medžiagą apmąstymams bei tikėtis geriausio“, – apie beviltišką padėtį pasakojo pagarsėjęs kovotojas su korupcija.

Karolis Vaitkevičius

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų