REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Po FED sprendimo smarkiai mažinti palūkanų normą pasaulio akcijų rinkos, o drauge ir Vilniaus birža trečiadienio prekybos pradžioje kiek kilstelėjo. Nors galiausiai diena Vilniuje baigėsi 0,12 proc. sumenkusiu indeksu, likvidžiausios akcijos brango.

REKLAMA
REKLAMA

„Teo LT“ akcijos per dieną augo 0,48 proc. iki 2,1 Lt, „Aprangos“ – 1,98 proc. iki 11,34 Lt, Ūkio banko – 1,72 proc. iki 2,96 Lt, Šiaulių banko – 2,75 proc. iki 2,99 Lt.

REKLAMA

Sandorių šiais vertybiniais popieriais vertė sudarė kone tris ketvirčius biržos apyvartos ir siekė beveik 6,5 mln. Lt.

Prekybos pradžioje „Orion Securities“ makleris Dalius Gerulaitis, lrt.lt sakė besitikintis, kad trečiadienio prekyba antradienį daugiau nei 1 mlrd. Lt nuvertėjusioje Vilniaus biržoje turėtų baigtis teigiamu, bet nedideliu rezultatu.

„Diena prasidėjo labai optimistiškai, šuoliu į viršų, bet akcijų apyvartos buvo labai nedidelės, todėl tai greičiausiai trumpalaikis pakilimas.

REKLAMA
REKLAMA

Kai antroje dienos pusėje įsijungs pardavėjai, situacija turėtų pasikeisti“, – lrt.lt komentavo D. Gerulaitis.

Anot jo, teigiama pokyčių kryptis turėtų laikytis artimiausiu metu. Jis argumentuoja, kad esame priklausomi nuo pasaulio rinkų, o Azijos rinkos į FED sprendimą trečiadienį sureagavo teigiamai.

BBC praneša, kad Japonijos „Nikkei“ augo 2 proc., Honkongo „Seng“ – 8 proc.

Europos rinkose prekyba buvo panaši kaip Vilniuje – indeksai iš pradžių ūgtelėjo, tačiau galiausiai vėl sumenko – Europos centrinis bankas bei Anglijos bankas leido suprasti, kad jie FED pavyzdžiu neseks.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip skelbia BBC, Didžiosios Britanijos indeksas „FTSE 100“ sumažėjo 1,2 proc., Prancūzijos „Cac“ – 1,8 proc., Vokietijos „Dax“ – 2,5 proc.

Užsienio analitikai prognozuoja, kad atsargumas biržose išliks.

„Ilgalaikėje perspektyvoje atsargumas vis dar dominuos“, – teigė „Pioneer Investments“ analitikas Markus Steinbeisas.

Lrt.lt primena, kad antradienį JAV centrinis bankas ne pagal tvarkaraštį pranešė bazinę palūkanų normą mažinantis net 0,75 proc. punkto iki 3,5 proc.

Paskutinį kartą ne pagal tvarkaraštį FED palūkanų normas mažino tik iškart po rugsėjo 11-osios atakų bei 2003 metais, kilus interneto verslo krizei.

Paskutinis kartas, kai palūkanų norma sumažinta net 0,75 proc. punkto, užfiksuotas dar 1982-aisiais, prieš beveik 26 metus.

Kai kurie analitikai tai įvertino kaip akivaizdžią paniką ir prekyba JAV biržoje pasibaigė 1,1 proc. kritimu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų