REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiandien prasidėjo teismas, kuriame verslininkai, planuojantys “Lietuvos” kino teatro vietoje statyti naujus pastatus, reikalauja šimtų tūkstančių litų iš visuomenininkų, reiškiančių abejones dėl manipuliacijų nekilnojamojo turto pardavimo ir nuomos sandėriuose bei reikalaujančių saugoti minėtą objektą, kaip reikšmingą 7-ojo dešimtmečio architektūros paveldą. Vilniaus miesto tarybos nariai susiklosčiusią padėtį vertina skirtingai.

REKLAMA
REKLAMA

„Manau, kad abi pusės šiuo atveju neieškojo ir neieško kompromisų, o tai ir yra didžiausia bėda. Nenorėčiau būti arbitru, bet manau, kad kalbantis dėl visko buvo galima susitarti“, - portalui Balsas.lt“ šiandien sakė opozicinės konservatorių frakcijos sostinės taryboje lyderis Kęstutis Masiulis.

REKLAMA

„Dabartiniai savininkai yra jau perpirkę šį pastatą, o tai, kas įvyko anksčiau – ne jų kaltė. Kaltųjų reikia ieškoti ankstesnėje – „rubikoninėje“ - istorijoje“, - sakė K. Masiulis.

Kompromiso svarbą akcentavo ir kitos opozicinės frakcijos – liberalcentristų – atstovas Gintautas Babravičius.

“Manau, kad ir visuomenininkai kartais perlenkia lazdą, kaip buvo ir šiuo atveju. Buvo sureikšmintas objektas, kuris neturi jokios ypatingos architektūrinės ar kitos vertės (gal akis buvo pripratusi) ir nelabai dera prie senamiesčio veido. Taip pat manau, jog verslininkai, turėdami daug didesnes finansines ir kitas galimybes, labai jau akivaizdžiai kerštauja už visuomenines iniciatyvas”, teigia B. Babravičius. Politikas kalbėjo irgi labiau mėgstantis nekomercinę kino produkciją, bet jei dalies visuomenės pomėgį turi apmokėti kiti, pasak jo, - visada kyla diskusijų. „Jei ten kažkas buvo padaryta neskaidriai, tai šį klausimą turi spręsti atitinkamos institucijos”, dėstė liberalcentristas.

REKLAMA
REKLAMA

Prieš kelias dienas iš valdančiosios koalicijos partijos – LSDP gretų pašalintasis Vilniaus vicemeras A. Paleckis mano kitaip. Pasak jo, tai esąs spaudimas ir noras pamokyti ne tik šiuos protestuotojus, bet ir visus, kas mėgins ieškoti teisybės ateityje.
“Tai negražu, pažįstu tuos žmones, kurie priešinasi, žinau, kad jie kovos iki galo. Pats ketinu artimiausiu metu su jais susitikti Vilniaus savivaldybėje ir mėginsiu kiek tik įmanoma juos paremti”, portalui “Balsas.lt” sakė A. Paleckis.

*****
Teismas šiandien nusprendė paskirti dar vieną parengiamąjį posėdį, kuris turėtų įvykti balandį. Byla nebus nagrinėjama, kol nebus išnagrinėta administracinė byla dėl detaliojo plano Vilniaus apygardos administraciniame teisme.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Teismas patenkino atsakovų prašymą iš savivaldybės pareikalauti detaliojo plano Pylimo g. 17 dokumento originalo. Prašant atsakovams, „Rojaus apartamentai“ įpareigoti pateikti detaliojo plano viešojo svarstymo protokolus.

„Rojaus apartamentų“ advokatė Reda Kurlavičienė šiandien teisme teigė, esą bendrovė nemato galimybių taikytis. „Mes šiandien aiškinamės veiksmų teisėtumo faktą“, - paaiškino advokatė.
Parengiamojo posėdžio metu bendrovė ieškinį padidino beveik trigubai iki 609 tūkstančių 904 Lt 11 ct. Anksčiau iš atsakovų prašyta priteisti 250 tūkstančių litų.

REKLAMA

Atsakovais teisme tapo paveldo ekspertė Jūratė Markevičienė, muzikologas Tomas Bakučionis, kino režisierius Vytautas Damaševičius, menininkas Gediminas Urbonas.

Piliečiai kaltinami "eksperimentavimu viešojo intereso srityje" ir kitais"neteisėtais veiksmais", bei "bandymu apeiti įstatymus", dėl ko ieškovas - UAB "Rojaus Apartamentai" "negalėjo realizuoti savo planų" ir esą patyrė nuostolių. Minėti visuomenininkai dalyvavo parengiant 2006 m. liepos 11 d. peticiją, kuriai pritarė virš 8000 piliečių (o reikalavimus nutarė iš dalies patenkinti Vyriausybes peticijų komisija) - savo veiksmais kvestionuojantys detalųjį sklypo Pylimo g. 17 planą pagal kurį turi būti griaunamas „Lietuvos“ kino teatras.

Tomas Čyvas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų