REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Lietuvos žinios“ teigia, jog gėlėmis internetu prekiavusios įmonės be licencijų, prasilenkdamos su galiojančiais įstatymais, virtualioje erdvėje klientus viliojo ne tik rožėmis bei lelijomis, bet ir šampanu, degtine ar net erotiniais šokiais.

REKLAMA
REKLAMA

Gėlėmis internetu prekiavusios įmonės be licencijų, prasilenkdamos su galiojančiais įstatymais, virtualioje erdvėje klientus viliojo ne tik rožėmis bei lelijomis, bet ir šampanu, degtine ar net erotiniais šokiais.

REKLAMA

Vos prieš kelias dienas internetinės gėlių parduotuvės nekliudomai pardavinėjo ne tik puokštes, bet ir svaigiuosius gėrimus. Nors internetinė prekyba alkoholiu mūsų šalyje draudžiama, tačiau gėlininkai teigė, kad įstatymų jie nepažeidžia. Jie buvo įsitikinę, kad parduoda tik gėles, o štai butelis degtinės ar vyno greta jų yra tik tam tikras priedas.

LŽ pradėjus domėtis su įstatymais prasilenkiančiu verslu, gėlininkai suskubo pašalinti iš savo internetinių parduotuvių pasiūlymus įsigyti alkoholio. Po mūsų dienraščio signalų tyrimą dėl tokios veiklos pradėjo ir Valstybinė tabako ir alkoholio kontrolės tarnyba (VTAKT). Sūlome jums tyrimą, paskatinusį verslininkus atsisakyti pelningos, tačiau nelegalios veiklos.

REKLAMA
REKLAMA

Erotinis Orchidėjos šokis

Lietuvoje veikia bent kelios internetinės svetainės, kuriose galima užsisakyti ne tik gėlių. Štai vieno iš didžiausių prekybos gėlėmis tinklo "Tarp gėlių" internetinėje svetainėje su puokšte gėlių artimam žmogui siūloma nusiųsti mielą pliušinį meškutį ar apartamentų Egipte raktus. Prie čia užsakomų gėlių galite pridėti ir butelį alkoholinio gėrimo. Vynas, šampanas, brendis ar degtinė - visa tai kartu su gėlėmis jums gali pristatyti šios bendrovės kurjeris.

Anot „Lietuvos žinios“, prabangesnius ir, žinoma, brangesnius gėrimus siūlo mūsų šalyje veikianti Estijos įmonė "Interflora". Čia kartu su gėlėmis galima užsisakyti šampano, vyno, konjako ar likerio. Įmonė taip pat siūlo ir sūrių ar saldumynų krepšelių su alkoholiniais gėrimais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau Jungtinėse Amerikos Valstijose registruota interneto svetainė apuokas.com nuėjo dar toliau. Be puokščių su putojančiu vynu, brendžiu, jie siūlosi jūsų pasirinktam asmeniui nugabenti ir vokelį, į kurį galite įdėti nuo 100 iki 500 litų. Už papildomą 70 JAV dolerių (170 litų) mokestį jums visa tai pristatys ir dar erotinį šokį sušoks pasirinktinai panelė Orchidėja arba ponaitis Anturis.

Pagarsėję alkoholiu

Nesiginčysime, internetu užsakyta daili puokštė su buteliu gero vyno - tikrai puiki dovana. Tačiau bėda, kad internetinė prekyba alkoholiu mūsų šalyje yra draudžiama. Nors, pasak Europos Komisijos, toks draudimas neatitinka Europos Sąjungos teisės, tačiau politikai neskuba keisti šiuo metu galiojančio Alkoholio kontrolės įstatymo nuostatų.

REKLAMA

„Lietuvos žinių“ teigimu, prieš metus Vyriausybė ir Seimas svarstė, ar atverti interneto vartus prekybai alkoholiu, tačiau ji taip ir liko neįteisinta. Tam aktyviai priešinosi Sveikatos apsaugos ministerija, VTAKT ir kai kurios visuomeninės sveikatos organizacijos. Priimti reikiamas įstatymo pataisas nesiryžo ir Seimas. Daugumos parlamentarų nuomone, lietuviai Europoje ir taip jau yra pagarsėję dėl suvartojamo alkoholio kiekio.

Platus asortimentas

LŽ vienoje internetinėje gėlių parduotuvėje užsisakė nedidelę gėlių puokštę ir butelį airiško grietinėlės likerio. Už viso to pristatymą į namus banko sąskaita patuštėjo 145 litais. Tai vienas iš pigiausiai Lietuvoje veikiančiuose internetiniuose gėlių salonuose atsiėjusių gėlių ir alkoholio derinių. Kitur gėlių puokštės su gėrimo buteliu ir jų pristatymu kainos svyruoja nuo 70 iki 400 litų. Kiek daugiau atsieina specialūs gėlėmis puošti sūrių ar saldumynų rinkiniai su svaigiaisiais gėrimais. Jų kainos su pristatymu svyruoja nuo 250 iki 370 litų.

REKLAMA

Siūloma įsigyti ir specialias puokštes su jose jau įkomponuotu alkoholio buteliu. "Medicinos enciklopedija" pavadintoje kompozicijoje šalia orchidėjos žiedo - butelis "Bobelinės", rinkinyje "Tkram vyrui" šalia gėlių įstatyti keli buteliai "Starkos". Gėrimų asortimentas virtualiuose gėlių salonuose labai platus. Čia galima rasti ir paprastos lietuviškos degtinės ar putojančio vyno, taip pat prancūziško "Moet&Chandon" šampano.

Pradėjo tyrimą

LŽ pradėjus aiškintis, kodėl kai kurios įmonės nepaisydamos įstatymų prekiauja alkoholiu internete, tuo susidomėjo ir VTAKT. Šiuo metu šioje įstaigoje atliekamas tyrimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak VTAKT direktoriaus pavaduotojos Gražinos Belian, prekiauti alkoholiu internetu, priimti juridinių asmenų užsakymus ir jiems pristatyti gėrimus gali tik visus dokumentus susitvarkę didmenininkai. Tačiau parduoti alkoholį internetu fiziniams asmenims yra draudžiama.

"Kitaip būti negali - licencijuojama veikla turi būti vykdoma tik toje vietoje, kuri yra įrašyta į licenciją, pavyzdžiui, konkretų adresą turinčioje parduotuvėje", - aiškino ji.

G.Belian teigimu, daugiausia problemų dėl prekybos alkoholiu per internetą kyla dar ir dėl to, kad nėra didelių saugiklių, kad svaigiųjų gėrimų negalėtų įsigyti nepilnamečiai.

REKLAMA

Prieinami ne visiems

Internetu nelegaliai svaigiaisiais gėrimais prekiaujantys verslininkai tvirtina, kad prekyba internetu galbūt yra net saugesnė už prekybą parduotuvėse. Pasak jų, pirkdamas internetu vartotojas privalo įvesti savo gimimo datą, taip prisiimdamas atsakomybę už pateiktus duomenis. Be to, reikia turėti sąskaitą banke ar mokėjimo kortelę.

Gėlėmis prekiaujančios įmonės "Tarp gėlių" komercijos direktorius Aidas Gaidys įsitikinęs, kad gerokai didesnį pavojų nepilnamečiams kelia ne prekyba alkoholiu internete, bet kavinėse ir parduotuvių vitrinose šviečiantys svaigiųjų gėrimų buteliai. Pasak jo, gėrimais internete prekiaujantys gėlių salonai įvairiais būdais stengiasi apsaugoti mažamečius. Pavyzdžiui, jų bendrovės interneto svetainėje gėlių ir alkoholio gali užsisakyti tik registruoti vartotojai.

REKLAMA

Alkoholis - tik priedas

Anot „Lietuvos žinių“, galimybė nepilnamečiams esą lengviau įsigyti alkoholio - ne vienintelė problema. Gėlėmis ir nelegaliai alkoholiu internetu Lietuvoje įsigudrinusios prekiauti įmonės nemano pažeidžiančios įstatymus. Pasak jų, pavyzdį jie ima iš tokią pat prekybą užsienio valstybėse vystančių įmonių. "Visame pasaulyje veikiančios gėlių parduotuvės siūlo alkoholinius gėrimus kaip sudėtinę dovanos dalį", - LŽ aiškino A.Gaidys.

Jis taip pat nesutinka su tuo, kad prekyba alkoholiu per internetą prieštarauja įstatymams. "Ką reiškia, kad internetinė prekyba nėra įteisinta? - stebėjosi komercijos direktorius. - Internetu prekiaujama absoliučiai viskuo, pradedant technologijomis, baigiant špargalėmis. Manome, kad nieko naujo neišradome, tik žiūrėjome į kitus gėlėmis prekiaujančius portalus."

Ragina sukilti

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Antanas Matulas tik iš LŽ išgirdo apie internete paplitusią su įstatymais prasilenkiančią prekybą alkoholiu. Jo nuomone tai, kad alkoholis jau įsiveržė ir į virtualią erdvę, yra labai pavojinga. Pasak parlamentaro, tai kelia grėsmę dar labiau paskatinti svaigiųjų gėrimų vartojimą ir padidinti nepilnamečių viliones išgerti.

A.Matulo teigimu, šiuo reiškiniu kuo skubiau turėtų susirūpinti VTAKT. "Kol visa tauta nesukilsime prieš šitą blogį, kol nepriversime visa tai kontroliuoti turinčių tarnybų efektyviai dirbti, nieko nepasieksime", - įsitikinęs kovotojas už blaivybę.

Roberta Tracevičiūtė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų