REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos indėlį ir reikšmę formuojant tarptautinę darbotvarkę įvertino daugiau nei 20 pripažintų užsienio politikos strategų bei analitikų iš Europos ir Šiaurės Amerikos, kurie atvyko į Trakuose surengtą neformalų susitikimą aptarti euroatlantiniam dialogui iškilusių iššūkių.

REKLAMA
REKLAMA

Į užsienio reikalų ministro Petro Vaitiekūno kvietimą atsiliepė Latvijos, Lenkijos ir Švedijos užsienio reikalų ministrai, Čekijos premjero pavaduotojas, taip pat analitikai iš Jungtinės Karalystės, Italijos, JAV, Prancūzijos, Rumunijos, Vokietijos, Europos Sąjungos institucijų.

REKLAMA

Tarp ketvirtadienį ir penktadienį vykusio susitikimo dalyvių buvo JAV viceprezidento pavaduotojas nacionalinio saugumo klausimais Josephas R.Woodas (Džozefas Vudas), JAV valstybės sekretorės pavaduotojas Europos reikalams Danielis Friedas (Danielis Frydas).

Diskusijoje Trakuose taip pat dalyvavo prezidentas Valdas Adamkus.

Kaip pranešė URM, susibūrimo tikslas - konsoliduoti debatus apie vieningą NATO ir ES, Europos šalių ir Jungtinių Amerikos Valstijų politiką euroatlantinėje strateginėje bendruomenėje aktualiausiais tarptautinių santykių klausimais.

REKLAMA
REKLAMA

P.Vaitiekūno teigimu, pats susitikimo faktas liudija, kad Lietuva yra aktyvi ES ir NATO narė, kuriai rūpi jų ateitis, nes su šiomis institucijomis Lietuva sieja saugumą ir stabilumą Europoje bei už jos ribų.

"Džiaugiamės, kad tiek daug aukšto lygio mąstytojų atsiliepė į mūsų kvietimą. Tai visų pirma įrodo, kad Lietuva yra pripažįstama ir vertinama Europoje ir Amerikoje, kaip patikima tokio pobūdžio renginių iniciatorė ir įgyvendintoja. Kita vertus, tai parodo, kad euroatlantinei bendrijai reikia tokio pobūdžio diskusijų", - kalbėjo URM vadovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos užsienio politikos analitikų teigimu, ryškėja tendencijos, kad euroatlantinė integracija Rytų Europoje ir Pietų Kaukaze ima strigti. Todėl, prognozavo jie prieš susitikimą, diskusijoje bus keičiamasi idėjomis bei ieškoma naujų instrumentų, galinčių paspartinti procesą, kurį stabdo pilnai dar neprigijusios demokratijos šiuose regionuose bei Rusijos pastangos sukliudyti jų euoroatlantinei integracijai.

Pasak ekspertų, neformalios NATO partnerių konsultacijos praėjusiame dešimtmetyje labai pasitarnavo suteikiant kryptį euroatlantinės integracijos pastangoms Baltijos valstybėse, kurios jau tapo NATO ir ES narėmis. Tikimasi, kad Lietuvoje pavyks atgaivinti šią praktiką.

REKLAMA

"Tikiuosi, kad Trakuose užsimezgę debatai bus tęsiami ir tokie neformalūs susitikimai vyks įvairiose ES ir NATO šalyse. ES ir NATO strategų diskusijos padės plėsti ir gilinti euroatlantinę politinę darbotvarkę ir brandinti idėjas šių institucijų strategijoms atnaujinti ir aktualizuoti", - sakė P.Vaitiekūnas.

Anot URM pranešimo, susitikime taip pat diskutuota apie ES ir NATO strategijos, euroatlantinių politinių ir socialinių vertybių plėtrą ir vidinę transformaciją, santykius su Rusija bei energetinį saugumą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų