REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pirmą kartą į Lietuvą atvyksta legendinis Olego Lundstremo džiazo orkestras su programa „Džiazo olimpas“. Orkestro koncertai vyks vasario 20 d. Kauno VDU salėje ir vasario 21 d. Vilniaus kongresų rūmuose.

REKLAMA
REKLAMA

Būna vardų, kuriuos žinome tarsi „iš niekur“. Vienas iš jų daugeliui turbūt yra Olego Lundstremo vardas. Keitėsi muzika, keitėsi santvarkos, o Olegas Lundstremas buvo visada. Jo vardas – tarsi bigbendo sinonimas. O. Lundstremas yra vienas pirmųjų ir iškiliausių Rusijos džiazmenų, neatsiejama rusų džiazo dalis. Maestro pergyveno visus pirmuosius savo bendražygius, išaugino kelias muzikantų kartas ir paliko žmonėms bigbendą – pirmąjį, klestintį, prestižinį, su didžiuliu repertuaru, vienu metu legendinį ir gyvą, besikeičiantį, tobulėjantį – tikrą meistrų kalvę.

REKLAMA

Olego Lundstremo džiazo orkestro istorija prasidėjo 1932 metais, kai į orkestro įkūrėjo Olego Lundstremo rankas pateko Diuko Elingtono orkestro įrašas „Dear Old Southland“, kuris taip sužavėjo O. Lundstremą, jog jis subūrė bendraminčius ir įkūrė savo orkestrą. Per daugiau nei 70 gyvavimo metų orkestras apkeliavo visą pasaulį ir sugrojo daugiau nei 10 000 koncertų, orkestrui buvo suteiktas Valstybinio orkestro statusas, o 1994 metais, atšventęs 60 metų jubiliejų, buvo įrašytas į Gineso rekordų knygą kaip seniausias be pertraukų gyvuojantis bigbendas pasaulyje, kadangi netgi Counto Basie’o orkestras susibūrė metais vėliau.

REKLAMA
REKLAMA

Daugelis originalių aranžuočių sukurtos O. Lundstremo, tačiau orkestrui aranžuotes kūrė ir Georgijus Garanianas, ir kompozitorius Vitalijus Dolgovas, ir daugelis kitų. Be Olego Lundstremo orkestro neįsivaizduojami daugelis džiazo festivalių, kurių tarpe populiarūs Sofijos, Prahos, Varšuvos festivaliai, koncertai D. Elingtono atminimui Vašingtone (JAV), bigbendų festivalis Santa Barbaroje (JAV), Grenoblio Festivalis (Prancūzija), „Jazz in Duketown“ (Olandija), „Jazz Jamboree“ (Lenkija) bei kiti.

Olego Lundstremo orkestre mokėsi ir dirbo daugelis Rusijos vokalo meistrų, vėliau tapusių estrados žvaigždėmis, kurių tarpe ir Ala Pugačiova, Irina Ponarovskaja, daugelis žymių džiazo muzikantų, vėliau pasirinkusių solisto kelią, jų tarpe Igoris Butmanas ir Georgijus Garanianas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų