REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimui nepritarus elektroninį balsavimą įteisinti turėjusioms įstatymų pataisoms, galimybė tautos atstovus bei valstybės vadovą rinkti internetu palaidota ilgam, teigia vienas iš atmesto teisės aktų pakeitimų paketo rengėjų Liberalų sąjūdžio atstovas Vytautas Grubliauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, internetinio balsavimo priešininkų argumentacija buvo neprofesionali ir paliko Lietuvą "balanos gadynėje".

REKLAMA

"Visiškai nekompetentinga argumentacija, remiantis primityviais buitiniais pavyzdžiais, viešai išsityčiojant iš galimybės emigrantams aktyviai dalyvauti šalies politiniame gyvenime - toks didžiosios Seimo dalies požiūris į Lietuvą, kaip dinamišką e.valstybę", - piktinasi V.Grubliauskas.

Parlamentarai ketvirtadienį atmetė elektroninį balsavimą įteisinti turėjusias įstatymų pataisas ir net nepaliko galimybės grąžinti jų tobulinti.

REKLAMA
REKLAMA

Pagrindinė priešininkų motyvacija - saugumo stoka. Seimo nariai suabejojo Lietuvos pajėgumais apsisaugoti nuo įsilaužėlių, arba vadinamųjų "hakerių", taip pat ragino neskubėti ir palaukti, kol Estijos patirtį įteisinant internetinį balsavimą perims kitos Europos valstybės.

Liberalai buvo pateikę Seimo, Europos Parlamento, prezidento bei savivaldybių tarybų rinkimų įstatymų pataisas, kuriomis buvo norima įteisinti galimybę balsuoti internetu.

2006 metų pabaigoje parlamentarai buvo pritarę Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) narių paruoštai balsavimo internetu rinkimuose ir referendumuose koncepcijai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vyriausioji rinkimų komisija yra skelbusi, kad galimybė balsuoti šiemet vyksiančiuose Seimo rinkimuose yra reali, tik reikalingas didelis aiškinamasis darbas bei reikiamų teisės aktų pakeitimai.

Pernai spalio pradžioje "Vilmorus" atliktos apklausos duomenimis, 15 proc. Lietuvos gyventojų yra tvirtai pasiryžę balsuoti internetu, 9 proc. sako, jog greičiau balsuos internetu nei rinkimų apylinkėje, 47 proc. yra nusiteikę balsuoti tradiciniu būdu.

Pirmąja valstybe pasaulyje, kurios parlamentas buvo renkamas ir balsuojant internetu, pernai kovo pradžioje tapo Estija. Pranešama, kad internetu balsavo apie 3,5 proc. visų dalyvavusiųjų Estijos parlamento rinkimuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų