REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ketvirtadienį juodąja komedija apie atostogaujančius gangsterius, kurią sukūrė apdovanojimą pelnęs dramaturgas Martinas McDonaghas, prasidėjo 2008 metų kino festivalis „Sundance “, kuriame bus parodyta virtinė filmų, siekiančių lengvabūdiškiau pažvelgti į pamišusį pasaulį.

REKLAMA
REKLAMA

„Šiais metais festivalio programa bus lengvabūdiškesnė“, – spaudos konferencijoje sakė aktorius Robertas Redfordas, 1981 metais įkūręs nepriklausomų filmų institutą, rengiantį kasmetinį kino festivalį, tapusį svarbiausiu nepriklausomų filmų kūrėjų susibūrimu Jungtinėse Valstijose.

REKLAMA

„Tai mūsų laikmečio atspindys, –sakė jis. – Manau, kad (šių metų filmuose) pamatysite daugiau humoro, nors tai bus juodasis humoras, kaip kad Martino (McDonagho) darbe. Kiek galima sėdėti ir graužtis, kad negalime nieko padaryti“.

Šiuose pasakojimuose taip pat bus daugiau asmeninių išgyvenimų, teigė organizatoriai.

„Pasaulis dabar toks nenormalus, tamsus ir išprotėjęs... Asmeniškesnės istorijos, regis, yra būdas kino kūrėjams apčiuopti tai, ką jie gali padaryti, – paaiškino R. Redfordas. – Tai išgyvenimo būdas“.

REKLAMA
REKLAMA

Po kelis metus trukusio bombardavimo pranešimais apie Jungtinių Valstijų ir jų sąjungininkų kovas Irake bei Afganistane ir kitomis blogomis pasaulio naujienomis, kino žiūrovai „yra nusiteikę juoktis“, teigė festivalio programos vadovas Johnas Cooperis.

Šių metų Sandanso festivaliui atrinkti kūriniai, nesvarbu, ar filmai „Amerikos paukščiai“ („Birds of America“) ir „Kuoktelėjimas“ („Wackness“) apie disfunkciškas šeimas, ar filmas „Briugėje“ („In Bruges“) apie atostogų išvykusius samdomus žudikus, išsiskiria lengvesniu tonu, sakė J. Cooperis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Festivalis „Sundance“ šiaip jau negarsėja komedijomis. Tačiau, mano nuomone, šiemet esame pasirengę lengvesnėms temoms“, – teigė jis.

M. McDonaghas, 2004 metais pelnęs „Oskarą“ už trumpametražį filmą „Šešių šūvių revolveris“ („Six Shooter“), apie savo juostą „Briugėje“ žurnalistams sakė: „Pažiūrėjęs daugybę filmų apie mačistinius vyrukus su šautuvais, visada galvodavau: kai gatvėje paleidžiama šimtas kulkų, kur tos papildomos kulkos nulekia?“.

Šiame filme Colinas Farrellas ir Brendanas Gleesonas (Brendanas Glisonas) vaidina du Londono samdomus žudikus, kuriems po prastai atlikto darbo jų bosas Ralphas Fiennesas nurodo išvykti atostogų į Belgiją.

REKLAMA

Tai „žiaurus, filosofiškas, juokingas ir visiškai originalus“ filmas, sakė „Sundance“ kino festivalio direktorius Geoffrey'is Gilmore`as.

„Jame pasakojama apie žmonių žudymą, bet jis yra juokingas“, – pridūrė J. Cooperis.

Šiais metais iš rekordinių 3 624 filmų, pasiūlytų šiam festivaliui, buvo atrinkti 122 pilnametražiai darbai. Festivalio metu įvyks 88 pasaulinės premjeros, tarp jų ir R. Redfordo dukters Amy Redford pirmojo filmo „Gitara“ („The Guitar“) debiutas. Dar 14 filmų pirmą kartą bus parodyti Šiaurės Amerikoje, o 12 – Jungtinėse Valstijose.

REKLAMA

„Sundance“ festivalyje šiais metais savo pirmuosius kino darbus parodys 55 režisieriai.

Dėl nepriklausomų filmų didesnius honorarus paaukojo kaip niekada daug A sąrašo žvaigždžių, tarp jų Michaelas Keatonas, Colinas Farrellas, Johnas Malkovichius, Bruce`as Willisas, Amy Adams, Benas Kingsley'is, Jackas Blackas, Williamas Macy'is, Julianne Moore ir Robertas De Niro.

Anksčiau „Sundance“ buvo atrasti tokie filmai, kaip pasaulinis 1989 metų hitas „Seksas, melas ir vaizdajuostė“ („Sex, Lies and Videotape“), Quentino Tarantino „Pasiutę šunys“ („Reservoir Dogs“) ir niūrus škotų pasakojimas „Traukinių žymėjimas“ („Trainspotting“).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dokumentikos kategorijoje šiemet dėl apdovanojimo varžysis 16 juostų, tarp jų „Amerikiečių kareivis“ („An American Soldier“), tyrinėjantis aukšto JAV kariuomenės naujokų vado taktiką, „Aukščiau, stipriau, greičiau“ („Bigger, Stronger, Faster“) apie steroidų naudojimą sporte, „I.O.U.S.A.“, tvirtinantis, kad Jungtinės Valstijos yra atidūrusios ant finansinio kracho ribos, ir žvilgsnis į skandalą bei asmeninę lenkų režisieriaus tragediją „Romanas Polanskis: ieškomas ir trokštamas“ („Roman Polanski: Wanted and Desired“).

Kino festivalis pasibaigs sausio 26 dieną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų