REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK) veikiausiai atiteks į valdančiąją koaliciją įsilieti žadantiems socialliberalams, o komiteto pirmininko posto netenkantys pilietininkai nori kompensacijų.

REKLAMA
REKLAMA

"Šis postas yra pakankamai reiškmingas ir manau, kad jis mums yra reikalingas Bet jeigu jau nuo to priklausytų daugumos suformavimas, darbo Seime stabilumas, mes, ko gero, ir nuspręstume kitaip, bet už tai mes turėtume gaut atlyginamąją kompensaciją", - žurnalistams ketvirtadienį sakė atsikūrusios savarankiškos pilietininkų frakcijos seniūnas Algirdas Ivanauskas.

REKLAMA

Pasak jo, ši "kompensacija" galėtų būti kitas komitetas bei kurios nors Seimo komisijos pirmininko arba kurio nors iš 15 Seimo komitetų pirmininko pavaduotojo postas.

Šiuo metu NSGK vadovauja pilietininkas Algimantas Matulevičius, kurį valdantieji kaltina pernelyg dideliu pataikavimu opoziciniams konservatoriams.

"Būsimų partnerių (socialliberalų - BNS) netenkina šito komiteto pirmininko darbas. (...) Aš skeptiškai vertinu jo darbą, ne kartą esu pasisakęs. Ne sykį buvo su juo kalbėta ir, kiek žinau, net pats partijos pirmininkas (Viktoras Muntianas - BNS) su juo kalbėjo, bet jis nekeitė savo pozicijos", - žurnalistams sakė premjeras ir socialdemokratų lyderis Gediminas Kirkilas.

REKLAMA
REKLAMA

Kalbama, kad A.Matulevičiui gali būti pasiūlyta vadovauti Sveikatos reikalų komitetui, kurio pirmininko pareigas šiuo metu eina konservatorius Antanas Matulas.

Pasak G.Kirkilo, NSGK yra derybų objektas, nes jį kelia "kita pusė", tai yra soclibai, tačiau Naujosios sąjungos lyderis Artūras Paulauskas neigia tokias kalbas. Anot jo, pats G.Kirkilas pasiūlė "eiti ir tvarkyti" situaciją šiame komitete.

"Mes norim viena - kad koalicija dirbtų stabiliai. Jeigu A.Matulevičius yra įtakojamas konservatorių, jų norų, jų pozicijų, mūsų nuomone, turėtų būti aiškiai atsakyta: ar jau 2K projektas baigė galioti, ar jis dar bus tęsiamas "po kilimu". Mes ateinam, kad 2K baigtų galioti", - aiškino A.Paulauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2K projektu vadinamas G.Kirkilo ir apie pusantrų metų mažumos Vyriausybę rėmusių konservatorių lyderio Andriaus Kubiliaus bendradarbiavimas.

Jungtis prie valdančiųjų soclibams buvo pasiūlyta po to, kai iš aplinkos ministro posto atsistatydino socialdemokratas Arūnas Kundrotas.

Socialliberalams yra siūloma aplinkos ministro kėdė, dviejų Seimo komitetų bei vienos komisijos pirmininkų postai. Gali būti, jog naujiesiems koalicijos partneriams bus atiduoti Europos reikalų bei Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetai bei Antikorupcijos komisija.

REKLAMA

Pagal Seimo Statutą, Europos reikalų komiteto pirmininkas kartu yra ir Seimo vicepirmininkas, todėl soclibams išsiderėjus šį komitetą, jie automatiškai gautų ir parlamento vadovo pavaduotojo kėdę.

Be pozicijų skirstymosi, soclibai dar yra išskyrę tris prioritetines problemas - mokytojų padėtį, infliacijos žabojimą ir dėmesį šeimos politikai. Šie klausimai esą turėtų būti įtraukti į Vyriausybės darbų programą.

Šiuo metu valdančiąją mažumos koaliciją sudaro socialdemokratai, valstiečiai liaudininkai, liberalcentristai bei Pilietinės demokratijos partija. Kartu sudėjus valdantieji Seime turi 63 parlamentarų paramą. Iš viso Seime yra 141 narys.

REKLAMA

Socialliberalai parlamente turi 10 vietų, todėl jiems prisidėjus prie mažumos koalicijos ji taptų daugumos.

Naujosios sąjungos įsiliejimui į valdančiąją koaliciją jau pritarė partijos prezidiumas, tačiau savo žodį dar tars taryba.

Pasak A.Paulausko, šeštadienį posėdžiausianti taryba, jeigu pritars prezidiumo sprendimui, įtvirtins saugiklius, kurie reiškia, kad negavę sutartų postų bei neįgyvendinus jų pateiktų konkrečių siūlymų, partijos prezidiumas spręs dėl tolesnio soclibų dalyvavimo valdančiojoje koalicijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų