REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Raginame Vyriausybę ir Seimą nedelsiant įvykdyti savo konstitucinę pareigą Lietuvos piliečiams bei įsipareigojimus pasaulio bendruomenei – kuo skubiau paruošti ir priimti UNESCO Pasaulio paveldo teritorijoms Lietuvoje specialųjį apsaugos įstatymą ir suderinti Lietuvos teisės aktus su mūsų šalies ratifikuotomis tarptautinėmis sutartimis.   

REKLAMA
REKLAMA

UNESCO įstatymą vertiname kaip būtinosios ginties priemonę valstybei, kuri dėl visuose lygmenyse įsigalėjusios korupcijos nepajėgia apginti nuo barbariško naikinimo nacionalinę ir pasaulinę vertę turinčio gamtos bei kultūros paveldo.

REKLAMA

Dėl naujų statybų griūvantys pastatai Vilniaus senamiestyje, istorinio Lietuvos valstybingumo šerdyje pastatytas Kazokiškių sąvartynas ir teisingumo atstatymu iki šiol nepasibaigęs skandalas Kuršių nerijoje – akivaizdūs ženklai, kad į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą įtrauktomis teritorijomis mokame didžiuotis tik naujuose ES standartus atitinkančiuose Lietuvos piliečio pasuose.  

Esame įsitikinę, kad UNESCO įstatymas taps ginklu didžiulį interesų spaudimą šiandien patiriantiems valstybės tarnautojams.  Apie šį spaudimą atsistatydindamas neseniai prabilo ir Aplinkos ministras A. Kundrotas.  Nevienareikšmiškai vertiname jo veiklą.  Žinome, kad aplinkosaugos srityje jis palieka daugybę problemų ir yra atsakingas už ne vieną ydingą sprendimą – tarp jų ir Kazokiškių sąvartyną, pastatytą laužant vietinių žmonių gyvenimus ir niekinant gamtą bei Lietuvos istoriją.  Bet tiesa ir tai, kad grubus verslo gruopuočių spaudimas, šantažas ir net grasinimai šeimai šiandien tampa gamtos ir kultūros vertybes ginančių valstybės tarnautojų kasdienybe.  Su nerimu ir pasipiktinimu stebime nuolatinį spaudimą Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos direktorei R. Baškytei – šia gėdinga veikla užsiėmė skandalingai pagarsėjęs ir vėliau atleistas iš pareigų Klaipėdos apygardos prokuroras S. Stulpinas, premjero patarėjas A. Januška, kai kurie privačius interesus proteguojantys Seimo nariai.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip agresyvų spaudimą valstybės tarnautojams, prisidengiant demokratiška piliečių valios paraiška, vertiname ir šiuo metu vykdomą akciją, renkant Neringos gyventojų parašus prieš UNESCO įstatymą Kuršių nerijoje.  Informuojame, kad šią akciją inicijavo projekto derinimo naujai statybai parko direkcijoje negavęs pilietis V. Valceris (prieš porą metų Klaipėdos prokuratūros kaltintas valstybės turto švaistymu ir dokumentų klastojimu) ir Neringos savivaldybė, nuosekliai užsiimanti verslo intersų atstovavimu viešojo intereso sąskaita.   Akcijos metu gyventojai gąsdinami apie savivaldos naikinimą, pateikiama iš esmės iškraipyta UNESCO įstatymo versija, šmeižiami nepatogūs valstybės tarnautojai - tai matyti iš teksto, po kuriuo renkami parašai.    

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Panašų žemgrobių ir Trakų savivaldybės inicijuotą spektaklį, į kurį buvo įtraukti su parengtu teisės aktu nesupažindinti vietos gyventojai, matėme ir svarstant Trakų istorinio nacionalinio parko planavimo schemą su apsaugos zonomis.

Tikimės, kad ši ir panašios asmeninius interesus ginančios akcijos nesustabdys Vyriausybės ryžto keisti netoleruotiną padėtį UNESCO teritorijose ir Lietuvos piliečiams neteks šio klausimo perkelti į ES ir tarptautinius teismus.

Primename, kad:

- 2003 ir 2005 metais UNESCO  ekspertai ir komisarai jau yra įspėję Lietuvos vyriausybę dėl savo įsipareigojimų ir ratifikuotų tarptautinių konvencijų nesilaikymo Vilniuje ir Kuršių nerijoje

REKLAMA

- prašydama priimti Vilniaus senamiestį, Kuršių neriją ir Kernavę į Pasaulio paveldo sąrašus Lietuvos vyriausybė - o ne savivaldybės - įsipareigojo tarptautinei bendruomenei ir ateities kartoms išsaugoti šias teritorijas tokios kokybės ir tokia apimtimi, kokie buvo priėmimo metu.  Todėl negalima toleruoti kai kurių tarnautojų bandymų mažinti Vilniaus Senamiesčio ribas ir vizualinės apsaugos zonas bei išimti iš Kuršių nerijos nacionalinio parko gyvenvietes

- 2006.03.14 Konstitucinis Teismas išaiškino, kad ypatingai svarbių teritorijų apsauga yra konstitucinė valstybės priedermė ir kad valstybė PRIVALO nustatyti apribojimus ir draudimus valstybei ir savivaldybėms bei fiziniams ir juridiniams asmenims, taip užtikrinant viešąjį interesą ir ypač vertingų teritorijų apsaugą

REKLAMA

- 2006.03.14 Konstitucinis Teismas konstatavo, kad tais atvejais, kai nacionalinis teisės aktas nustato tokį teisinį reguliavimą, kuris konkuruoja su nustatytuoju tarptautinėje sutartyje, turi būti taikoma tarptautinė sutartis.  Taigi UNESCO saugomose teritorijose jau seniai turėjo būti toks teisinis reguliavimas, kurį numato tarptautinės konvencijos - Pasaulinė gamtos ir kultūros paveldo globos konvencija ir jos priežiūros gairės, Europos architektūros paveldo, Europos archeologijos paveldo, Europos kultūrinio kraštovaizdžio ir kt.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pritariame Prezidento pareiškimui, kad materialinė ir moralinė žala, kurią visuomenei padarė neteisėtos statybos ir įstatymų laužymas Kuršių nerijoje, turi būti atlyginta.  Todėl reikalaujame pagaliau nustatyti ir viešai įvardinti asmenis, kurie tvirtino detaliuosius planus, išdavė neteisėtus statybų leidimus ir sąmoningai pažeidinėjo Lietuvos aktus.  

2006.03.14 Konstitucinis Teismas pabrėžė, kad Konstitucija netoleruoja tokios situacijos, kai teisės aktais nėra nustatyta pareiga teisės pažeidėjui atkurti tai, kas buvo sunaikinta, suniokota, nuskurdinta ar kitaip pažeista ypač vertingose teritorijose.  Todėl raginame skubiai pataisyti Lietuvos teisės aktus taip, kad neteisėtus leidimus išdavę pareigūnai ir politikai ateityje privalėtų asmeniškai kompensuoti savo veiksmais padarytą žalą valstybei.

REKLAMA

Alternatyvi kultūros paveldo komisija, kurią sudaro:

Klaipėdos miestiečių iniciatyvinė grupė, Lietuvos pilių ir dvarų asociacija, Lietuvos Respublikos
jūrinės istorijos ir kultūros klubas „Budys", Šiaulių gamtos ir kultūros paveldo apsaugos klubas „Aukuras“, Lietuvos Žaliųjų judėjimas,
Vilniaus nepriklausomų bendruomenių asociacija, Kuršių Nerijos mylėtojų
bendruomenė,   neformalus Panevėžio paveldo sąjūdis, Kazokiškių bendruomenė,
Kauno istorijos draugija, M. K. Čiurlionio
kultūros ir paveldo fondas, Telšių rajono iniciatyvinė paveldo saugojimo grupė, Žaliųjų klubas „Gojus", Žvėryno bendruomenė, Pilaitės
bendruomenė, Rasų bendruomenė, Visuomeninė aplinkos apsaugos komisija prie
Vilniaus savivaldybės, Visuomeninė miesto plėtros komisija prie Vilniaus
savivaldybės, VŠĮ „Plėtros konsultacijos, neformalus judėjimas „už Lietuvą
be kabučių"

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų