REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto nariai balsų dauguma vakar pritarė Operatyvinės veiklos bei Valstybės ir tarnybos paslapčių įstatymų pataisų, kurios suteiktų parlamentarams galimybę susipažinti su įslaptintomis VSD pažymomis, projektams, rašo „Lietuvos žinios“.

REKLAMA
REKLAMA

VSD  –  ne CŽV

"Pataisos numato, kad mūsų komiteto nariai su tokio pobūdžio pažymomis galėtų susipažinti tik ypatingais atvejais, esant grėsmei šalies nacionaliniam saugumui, - sakė komiteto narė konservatorė Rasa Juknevičienė. - Pataisoms, nors ir buvo stiprus pasipriešinimas, pritarta. Ir tai jau didelis proveržis." Neseniai JAV viešėjusi ir su Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) pareigūnais bendravusi R.Juknevičienė teigė, kad Lietuvos saugumiečių atkaklus nenoras kuruojančiam Seimo komitetui atskleisti savo veiklos produktus amerikiečiams buvo nesuprantamas. JAV įstatymai specialiam Kongreso komitetui leidžia susipažinti su absoliučiai visa CŽV sukaupta medžiaga.

REKLAMA

Priminsime, kad Seimas dar 2006 metų gruodžio pabaigoje priėmė nutarimą, kuriuo VSD prašė pateikti pažymas, kurias departamentas buvo atsisakęs pateikti NSGK dėl jų operatyvinio pobūdžio.

Susirūpinus dėl korupcijos apraiškų, kurias atskleidė parlamentinis VSD reikalų tyrimas, prašyta pateikti šias pažymas: "Dėl Rusijos interesų įsigyjant "Mažeikių naftos", "Dėl pretendentų įsigyti "Mažeikių naftos" akcijas", "Dėl Vytauto Naudužo skyrimo ūkio viceministru aplinkybių", "Dėl naujos koalicijos Seime formavimo", "Dėl Seimo narės A.Staponkienės", "Dėl "Lietuvos geležinkelių" liberalizavimo", "Dėl Seimo nario V.Orechovo", "Dėl Lietuvos Respublikos garbės konsulo Kipre skyrimo", "Dėl konflikto Kauno termofikacinėje elektrinėje" ir ypač valstybininkų klano paniką sukėlusią "Dėl verslo grupių įtakos žiniasklaidai".

REKLAMA
REKLAMA

VSD vadovams ne kartą buvo primenama, kad šios pažymos pagal jų turinį negali būti laikomos valstybės paslaptimi, nes, pagal Valstybės ir tarnybos paslapčių įstatymą, valstybės paslaptimi gali būti laikoma tik ta informacija, kurios atskleidimas gali kelti grėsmę Lietuvos Respublikos suverenitetui, teritorijos vientisumui, gynybinei galiai, padaryti žalos valstybės interesams ar sukelti pavojų žmogaus gyvybei.

Informacijos apie galimą korupciją atskleidimas niekaip negali sukelti jokių grėsmių. Priešingai - jos slėpimas darytų žalą valstybės interesams, buvo rašoma daugkartiniuose NSGK ir atskirų Seimo narių grupių raštuose. 2007 metų kovo 20 dieną Generalinė prokuratūra savo raštu informavo Seimo valdybą, kad ji atliko tyrimą ir nustatė, jog išvardytos pažymos negali būti ir nebus naudojamos ikiteisminiam tyrimui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prioritetas - ūkis

VSD vadovas Povilas Malakauskas vakar pranešė, kad į VSD direktoriaus pavaduotojo pareigas siūlo Alvydą Kunigėlį, kuris šiuo metu eina Krašto apsaugos ministerijos Įsigijimų departamento direktoriaus pavaduotojo pareigas. A.Kunigėlis pakeis direktoriaus pavaduotoją Alfonsą Balzarį, kuris savo noru išeina į pensiją.

"Nebus pokyčių - nebus progreso, ateina laikas, kai tokie pokyčiai subręsta, šį kartą yra pokyčių, susijusių su resursais plačiąją prasme - administravimo, planavimo, vadybos reikalais", - sakė P.Malakauskas. Į atsargą išeinantis A.Balzaris pagarsėjo buvusio departamento direktoriaus Arvydo Pociaus tarnybinio buto privatizavimo istorijoje. A.Pociaus įsakymu, A.Balzaris buvo pasirašęs sutartį dėl VSD tarnybinio buto pardavimo A.Pociui. Kilus skandalui, šią sutartį A.Pocius ir A.Balzaris netrukus buvo priversti panaikinti kita sutartimi. Pats A.Balzaris yra išpirkęs du VSD tarnybinius butus, kuriuos yra sujungęs į vieną.

REKLAMA

Klausiamas apie galimą kitų savo pavaduotojų keitimą P.Malakauskas, kaip jam įprasta, vinguriavo, kad "jei bus toks poreikis keisti ar daryti pokyčius kitose srityse, jie bus daromi, bet tik su sąlyga, jei tai bus naudinga VSD ir užtikrinant nacionalinį saugumą."

R.Juknevičienė, komentuodama šiuos pokyčius, teigė, kad "gerai, jog ir tai vyksta, tačiau esmė yra ne ūkiniai reikalai, o VSD politika, valstybės užvaldymas. Kol Turniškių žmonės toliau dalyvaus VSD valdyme, tol esminių kokybinių pokyčių vargu ar išvysime."

NSGK pritarimas įstatymo pataisoms dėl VSD pažymų - ne vienintelė bloga naujiena valstybininkų klanui. Antroji: atsikuria Seimo Pilietinės demokratijos frakcija, kuri pasiryžusi priešintis prieš NSGK pirmininko Algimanto Matulevičiaus vertimą iš posto.

Rimantas Varnauskas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų