REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo nariai nacionalinio transliuotojo eteryje norėtų matyti apylygiai paskirstytą laiką politikams, taip pat trokšta gerų žinių, sovietinių animacinių filmukų ir mažos kuriamų laidų sąmatos.

REKLAMA
REKLAMA

Tokius pageidavimus seimūnai išsakė trečiadienį vykusiame bendrame Lietuvos radijo ir televizijos (LRT) tarybos bei Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto posėdyje.

REKLAMA

Išklausę LRT generalinio direktoriaus Kęstučio Petrauskio pristatymą, parlamentarai LRT tarybai pažėrė kritikos esą ši beveik nekontroliuoja, kas vyksta nacionalinio transliuoto eteryje, bei pažymėjo, kad Seime kyla įtampa dėl to, kad esą vieni politikai televizijos ekranuose šmėžuoja nuolat, o kiti yra tarsi nematomi.

"Seimas nemato, kad taryba kontroliuoja, ir visi labai jaudinasi, nervinasi ir tada prasideda ažiotažas pačiam Seime. (...) Tam tikra prieštara jaučiama, kad jūs nieko nedarot, ten reikia viską tvarkyti - Seime vyrauja toks negatyvus požiūris. Dėl to, jeigu bent kiek įmanoma išlaikyti tą politinių laidų, informacijos objektyvumą, kad ir tokį, ir tokį susodinti, kad visiems suteikti, priimti tam tikras žaidimo taisykles. Jūs truputėlį išlaikydami mūsų prašymą, suteikdami mums tą žodį daugiau ar mažiau, jūs laimėtumėt ramesnį gyvenimą", - posėdyje "taikos sąlygas" dėstė darbietė Audronė Pitrėnienė.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jos, dėl parlamente esą nusistovėjusios neigiamos nuostatos apie nacionalinį transliuotoją ir jį kontroliuojančią Tarybą neaišku, kaip seimūnai balsuos dėl praėjusių metų LRT veiklos ataskaitos patvirtinimo.

Konservatorius Julius Dautartas piktinosi, jog LRT administracija nuolat skundžiasi dėl lėšų trūkumo, tačiau esą jis nuolat pastebi, kad laidos filmuojamos užsienyje - pasak jo, tokios išvykos didina laidų sąmatą, o naudos duoda ne visuomet. Konservatoriaus teigimu, net pačių seimūnų išvykos yra labiau ribojamos ir kontroliuojamos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Seimo nariai pradeda abejoti pačios laidos sąmata. Žiūrint bet kokią laidą, daugybė reportažų yra iš užsienio. "Labas rytas arba laba diena, mes randamės dabar Amsterdamo centre, pakalbėkim apie plaukiančius laivus". Aš pagalvoju apie sąmatas: jeigu Seimo narys išvažiuoja į užsienį, tris keturis kartus į kokią nors tolimą šalį, tai jau ten visa žiniasklaida, visi rėkia, žiūrėkit, Tailande buvo. O dabar visas pirmas kanalas virsta kelionių klubu", - pasiūlymą apriboti išvykas dėstė J.Dautartas.

ŠMKK pirmininkas Virginijus Domarkas siūlė Tarybai griežčiau vertinti nacionalinio transliuotojo turinio kokybę ir nebijoti radikalesnių sprendimų bei iš tinklelio iškart šalinti nacionalinio transliuotojo misijos ir vizijos neatitinkančias laidas, tokias kaip "Reikia pakalbėti" arba "Labas vakaras".

REKLAMA

"Taryba nesugeba radikaliai išspręsti klausimo, aš siūlyčiau radikaliau pažiūrėti į tas laidas, kurios neatitinka misijos ir nupjauti", - sakė parlamentaras.

LRT taryba jau yra išsakiusi neigiamą požiūrį į laidą "Reikia pakalbėti", tačiau esą jos "nuimti" nesiryžta dėl "kietos" generalinio direktoriaus pozicijos, gero laidos žiūrimumo (reitingas siekia 5 proc.) bei nuostolių pirma laiko nutraukus sutartį su kūrėjais.

Vienas LRT tarybos narių Gediminas Ilgūnas seimūnams guodėsi, jog LRT direktorius K.Petrauskis gali daryti ką tik nori, jeigu turi bent 5 tarybos narių palaikymą. Esą čia yra įstatymo netobulumas, todėl taryba nelabai ką galinti.

REKLAMA

Tarybos pirmininkas Romas Pakalnis sakė, jog ir pati Taryba pastebi blogą nacionalinio transliuotojo darbą, bet esą nėra kas daryti. "Žinių tarnyba dirba prastai, žinias pradeda nuo blogų naujienų", - apgailestavo jis.

LRT tarybos pirmininkui antrino ir Seimo narys Antanas Baranauskas, kurį "iki sielos gelmių" sujaudino per vieną Rusijos kanalų matytas reportažas apie gydytojų darytą operaciją mergaitei, o esą nacionalinio transliuotojo eteryje to neišvysi.

"Ar mes neturim tokių gydytojų, tokių mokytojų? Norisi man kažko gero, kaip tie multifilmai, kurie ėjo tarybiniais laikais, kurie ugdė kilniaširdiškumą. Nesinori matyt tuos pačius politikų veidus, blogio...", - svarstė A.Baranauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau ŠMKK pirmininkas pabrėžė, kad tiek Taryba, tiek Seimo komitetas ir visas Seimas turėtų daugiau bendradarbiauti, nes nesant bendravimo, dalijimosi informacija ir nuomonėmis, parlamente atsiranda kontroversiškai vertinamų LRT tarybos įstatymo pataisų, kuriomis norima sustiprinti Seimo vaidmenį kontroliuojant ir Tarybą, o per ją ir nacionalinį transliuotoją.

Pavyzdžiui, pasak jo, liberaldemokratas Rimantas Smetona yra užregistravęs pataisas, kuriomis siūloma, jog Tarybos narį paskyrusi institucija galėtų bet kada atšaukti savo deleguotą narį, jeigu jo darbas šios institucijos netenkina. Be kita ko, seimūnas norėtų, jog galutinę LRT tarybos narių sudėtį tvirtintų parlamentas.

Pagal įstatymą, LRT taryba atstovaujan visuomenės interesams. Ji sudaroma iš 12 asmenų - visuomenės, mokslo ir kultūros veikėjų: 4 jos narius skiria prezidentas, tiek pat skiria Seimas (du nariai turi būti skiriami opozicinių frakcijų siūlymu) bei po vieną narį deleguoja Lietuvos mokslo taryba, Lietuvos švietimo taryba, Lietuvos meno kūrėjų asociacija, Lietuvos vyskupų konferencija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų