REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Užsienio reikalų ministerija kartu su Seimu ir Europos Komisijos atstovybe Lietuvoje rengia diskusiją, kuria siekiama inicijuoti viešąjį dialogą apie pasirengimą Lisabonos sutarties ratifikavimui Lietuvoje, jos vaidmenį ES raidoje ir svarbą ES piliečių gyvenime.

REKLAMA
REKLAMA

Apskritojo stalo diskusijoje "Lisabonos sutartis: kas toliau?", kuri ketvirtadienį vyks Vilniuje, Seime, dalyvaus Seimo pirmininkas Viktoras Muntianas, panešimus skaitys Europos Parlamento atstovas Elmaras Brokas, EK komunikacijos generalinis direktorius Clausas Haugaardas Sorensenas, Europos strategijos forumo vykdomasis pirmininkas ir Europos politikos studijų centro direktorius Peteris Ludlow.

REKLAMA

Diskusijose, kuriomis bus siekiama paskatinti visuomenės dialogą apie tolesnius žingsnius, kuriant ir įgyvendinant Europos viziją, taip pat dalyvaus ekspertai iš Lietuvos bei kitų Europos Sąjungos šalių.

Pastaraisiais metais Europoje intensyviai diskutuota apie ES ateitį, jos institucinę architektūrą ir politikos kryptis, pranešė URM.

Pernai gruodį Lisabonoje pasirašyta sutartis pakeis dėl prancūzų ir olandų atmetimo 2005 metų referendumuose neįsigaliojusią Sutartį dėl Konstitucijos Europai bei užbaigs šešerius metus trukusią diskusiją dėl Europos Sąjungos veikimo reformos.

REKLAMA
REKLAMA

Lisabonos sutartimi siekiama pirmą kartą rimtai atnaujinti ES sprendimų priėmimo sistemą, 2004 metų gegužę į bloką įstojus 10 naujų narių, o pernai sausį - dar dviem.

Tarp reikšmingiausių šioje sutartyje numatytų naujovių yra naujų pareigybių - Europos Vadovų Tarybos pirmininko ir ES vyriausiojo įgaliotinio užsienio ir saugumo politikai - įsteigimas. Sutartis taip pat numato daugiau galių suteikti Europos Parlamentui, kurio nemaža sprendimų dalis iki šiol buvo tik rekomendacinio pobūdžio.

Sutartis, jei ją ratifikuos visos ES narės, įsigalios nuo 2009 metų sausio 1 dienos. Iš 27 ES narių vienintelė Airija dėl sutarties ketina rengti referendumą, kitos šalys narės ją tvirtins parlamentuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų