REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimas po pateikimo pritarė „NDX energijos” pasiūlytoms Atominės elektrinės įstatymo pataisoms, tačiau atsisakė dalyvauti tvirtinant esmines projekto nuostatas.

REKLAMA
REKLAMA

Kol kas pritarta tik pataisų pateikimui, bet ne pačioms pataisoms. Galutinai Seimas dėl jų turėtų apsispręsti kitą savaitę, jeigu bus dar kartą pratęsta rudens sesiją, arba naujos pavasario sesijos metu.

REKLAMA

Pagal siūlomas pataisas, Nacionalinio investuotojo bendrovė „Leo LT” būtų kuriama naujos patronuojančios įmonės pagrindu. Nauja bendrovė valdytų pagrindinę LR elektros energetikos sistemos dalį – elektros energijos perdavimo ir skirstomuosius tinklus ir dalyvautų  strateginių elektros energetikos projektų įgyvendinime.

Šiuo metu galiojantis Atominės elektrinės įstatymas numato, kad nacionalinis investuotojas kuriamas akcinės bendrovės „Lietuvos energija” pagrindu.

REKLAMA
REKLAMA

Valdantieji balsavime dėl pateikimo dalyvavo bene pavyzdingai, Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos seniūnė Irena Šiaulienė vėluojantiems bendrapartiečiams šaukė: „Greit į balsavimą“. Jos raginamas socdemų partijos lyderis, premjeras Gediminas Kirkilas į salę atskubėjo beveik bėgte.

Iš 111 balsavimui užsiregistravusio Seimo nario 68 pasisakė „už“, prieš - 15, susilaikė - 28. Pritarimui po pateikimo prieštaravo dalis "Tvarkos  ir Teisingumo” (liberalų demokratų), Tėvynės Sąjungos, Liberalų sąjūdžio frakcijos narių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau Seimo nariai nesutiko prisiimti atsakomybę už Vyriausybės bei „NDX Energijos“ derybų rezultatus.

Kratosi atsakomybės

Parlamentarai antradienį nepritarė kitam siūlymui, kad Vyriausybė su „NDX energija” sutartis dėl nacionalinio investuotojo kūrimo pasirašytų, tik Seimui pritarus esminėms jų nuostatoms.

Už minėtą Atominės elektrinės įstatymo pataisą, kurią buvo pateikę liberalsąjūdiečiai Petras Auštrevičius, Eligijus Masiulis ir Vytautas Grubliauskas, po svarstymo balsavo 55 Seimo nariai, prieš - 8, o susilaikė 50 parlamentarų. P.Auštrevičius tvirtino analogiškas pataisas teiksiąs iš naujo.

REKLAMA

Konservatorių lyderis Andrius Kubilius įsitikinęs, kad taip balsuodama valdančioji koalicija konservatorius ir liberalsąjūdiečius apgavo.

Pasak jo, taip teigti leidžia rytinis pasitarimas pas Seimo pirmininką, kada buvo susitarta po svarstymo Seime pritarti pataisoms, kad Vyriausybės ir "NDX energija" sandoris bus forminamas tik po pritarimo Seime, bet Seimas pataisoms nepritarė.

„Ryte kalbėdami visi supratome, kad Seimas šitoje padėtyje neturi teisės šalintis, darydamas sprendimą dėl visų susitarimų NI ir atominės bei jungčių statybos. Jeigu Seimas tik nori tapti dalyviu, kuris bus informuotas, ir tiek, jis pademonstruotas visišką neatsakingumą ir nusišalinimą nuo klausimų“, - VZ.LT cituoja A. Kubiliaus žodžius.

REKLAMA

"Buvo tartasi, kad p. Auštrevičiaus pataisa tikrai bus priiminėjama, Seimas priims tokią pataisą, kuri jam suteiks teisę tvirtinti visas sutartis, - žurnalistams kalbėjo A. Kubilius. - Švelniai tariant, rytinį epizodą vertiname kaip požymį tokio veiksmo (apgavystės - VZ.LT). Galbūt tai įvyko dėl to, kad valdančioji koalicija vis dar nepasiruošusi tartis su opozicija, mes turime ją raginti tai daryti".

Į valdančiųjų koaliciją ketinančių įsilieti socialliberalų frakcijos seniūnas Artūras Paulauskas tvirtino, kad liberalsąjūdiečių pataisa "buvo neišbaigta - kaip pritarti toms sutartims tarp Vyriausybės ir "NDX energija".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A.Paulauskas žurnalistams taip pat patvirtino, kad jis esąs prieš, kad į nacionalinio investuotojo formavimą būtų įtraukiamas Seimas. "Turi Vyriausybė atsakyti už visus susitarimus, tačiau jeigu Vyriausybė pati prašo, tegu Seimas tvirtina, jeigu Vyriausybė jaučiasi netvirtai, bet jeigu jau Vyriausybė derėjosi, tai ji tegu ir atsako už derybų rezultatą", - sakė A.Paulauskas.

A.Kubilius sako, kad liberalsąjūdiečių siūlymas Seimą įtraukti į nacionalinio investuotojo formavimą Seime buvo atmestas tikintis, kad paskui bus atmestas ir nutarimo projektas tuo pačiu klausimu.

Anot Juliaus Veselkos, Seimo velti į atominė elektrinės klausimus neverta. Be to, Seimas nėra kompetentingas pritarti tokioms nuostatoms.

Premjeras Gediminas Kirkilas tikisi, kad Atominės elektrinės pataisos Seime bus priimtos jau kitą savaitę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų