REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Socialliberalai pirmadienį de facto sukirto rankomis su valdančiosios koalicijos partneriais, tačiau dar laukiama antradienį įvyksiančio soclibų prezidiumo posėdžio verdikto.

REKLAMA
REKLAMA

Jei socialliberalai prisijungtų prie dabar valdančios mažumos koalicijos, ji taptų valdančiąja dauguma.

REKLAMA

Pasak socialliberalo Algirdo Monkevičiaus, derybininkai iš esmės sutarė dėl susitarimo projekto bei jo priedų, tiksliau - pridedamo darbų sąrašo.

"Mes, tai yra derybinė grupė, suderinom tekstą ir darbų sąrašą", - BNS pirmadienį sakė A.Monkevičius.

Susitarime numatyta, jog socialliberalai renkasi formalų dalyvavimą valdančiosios koalicijos darbe - tai yra koalicijos partnerius sieti turėtų sutartis, kurioje bus numatytos bendradarbiavimo sąlygos, svarbiausi darbai bei užimsiami postai.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip skelbta, socialliberalams yra siūloma aplinkos ministro kėdė bei kai kurie Seimo komitetų pirmininkų postai, kuriuos šiuo metu užima opozicijos atstovai.

Opozicinės Tėvynės sąjungos atstovai dabar vadovauja trims nuolatiniams parlamentiniams komitetams: Audito komiteto pirmininko kėdę užima Donatas Jankauskas, Europos reikalų komitetui vadovauja konservatorių lyderis Andrius Kubilius ir Sveikatos reikalų - Antanas Matulas, tačiau, kaip pasakojo A.Monkevičius, soclibai šiuo metu neturi žmonių, kurie galėtų greitai įsigilinti į sveikatos apsaugos sistemos reikalus, todėl į šį postą jie gali nepretenduoti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Neoficialiai kalbama ir apie Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) vadovo kėdės atidavimą socialliberalams. Šiuo metu komitetui vadovauja pilietininkas Algimantas Matulevičius.

Pasak socialliberalų partijos pirmininko pavaduotojo A.Monkevičiaus, Naujoji sąjunga nesiekia nei šio, nei kito konkretaus posto, tačiau privačiuose pokalbiuose esą buvo išsakytos ir tokios idėjos, juo labiau, kad esą soclibai čia turi įdirbį - NSGK jiems atstovauja Alvydas Sadeckasm, anksčiau vadovavęs šiam komitetui.

Be pozicijų skirstymosi, soclibai dar yra išskyrę tris prioritetines problemas - mokytojų padėtį, infliacijos žabojimą ir dėmesį šeimos politikai. Šie klausimai esą turėtų būti įtraukti į Vyriausybės darbų programą.

REKLAMA

Valdantieji sutiko su norimų koalicijos partnerių siūlymais, nes, pasak valstiečių liaudininkų lyderės Kazimiros Prunskienės, tai yra svarbu visiems, ne tik socialliberalams.

Jungtis prie valdančiųjų soclibams buvo pasiūlyta po to, kai iš aplinkos apsaugos ministro posto atsistatydino socialdemokratas Arūnas Kundrotas.

Susitarimą palaiminti turėtų dabartinę valdančiąją koaliciją sudarančių partijų frakcijos parlamente, tačiau didžiausias intrigas kelia socialliberalų prezidiumo nuomonė, kuri prieš savaitę buvo neigiama.

REKLAMA

Naujosios sąjungos prezidiumo posėdis šiuo klausimu vyks antradienį vakare. Tačiau, pasak A.Monkevičiaus, galutiniam sprendimui reikia ir tarybos nuomonės, kuri gali būti šaukiama jau šią savaitę.

Paprašytas įvertinti prezidiumo narių nuotaikas, A.Monkevičius sakė nedrįstąs prognozuoti. "Yra ir teigiamai nusiteikusių, bet yra ir prieštaraujančių", - sakė NS pirmininko pavaduotojas.

Ankstesnį sprendimą nesijungti į valdančiąją koaliciją socialliberalų prezidiumas motyvavo tuo, kad dabartinis socialdemokrato G.Kirkilo kabinetas esą tebedirba pagal vadinamąją 2K (G.Kirkilo ir konservatorių lyderio A.Kubiliaus) programą ir naujų partnerių, šiuo atveju - socialliberalų - prisijungimas prie koalicijos tebūtų šios programos tęsinys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Soclibai iš pradžių pageidavo koaliciją formuoti "nuo balto lapo", tačiau premjeras G.Kirkilas su tuo nesutiko.

Šiuo metu valdančiąją mažumos koaliciją sudaro socialdemokratai, valstiečiai liaudininkai, liberalcentristai bei Pilietinės demokratijos partija. Kartu sudėjus valdantieji Seime turi 62 parlamentarų bei frakcijai nepriklausančio Seimo pirmininko ir pilietininkų lyderio Viktoro Muntiano paramą. Iš viso Seime yra 141 narys.

Socialliberalai parlamente turi 10 vietų, todėl jiems prisidėjus prie mažumos koalicijos ji taptų daugumos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų