REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ar Lietuvai būtų naudinga, jei vizito atvytų Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, svarsto savaitraščio „Veidas“ apžvalgininkas Audrius Bačiulis.

REKLAMA
REKLAMA

Klausimas labai rimtas. Dėl dviejų priežasčių. Pirmoji—valstybininkais pasiskelbusi grupuotė jau keleri metai deda visas pastangas, kad kaip nors prisikviesti dabartinį Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną atvykti į Lietuvą su oficialiu vizitu. Antroji — ši grupuotė lig šiol taip ir nesugebėjo rišliai ir visuomenei suprantamai paaiškinti, kokios naudos Lietuvai duotų šis vizitas.

Pirmą kartą diplomatiniuose užkulisiuose intensyvios kalbos apie tai, kad URM vadovybė ėmėsi konkrečių žingsnių, siekdama V.Putino vizito į Lietuvą, pasigirdo 2006-ųjų žiemos pabaigoje. Tie žingsniai netruko iškilti ir į viešumą — tų pat metų pavasarį Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institute buvo surengta vieša paskaitadiskusija, kurioje svarstytas vienas klausimas: ar Lietuva turi atsisakyti okupacinės žalos atlyginimo? Tiesą sakant, tai buvo netgi ne diskusija, o teigimas — žalos atsisakyti reikia, nes esą dabartinė Rusija jos tikrai neatlyginsianti, tad ir reikalauti nesą ko. Reikią žiūrėti į ateitį. Matyt, neatsitiktinai tuo metu Vilniuje lankėsi ir vienas įtakingesnių Kremliaus žmonių,apie kurį kalbėta,esą jis atvykęs aptarti V.Putino vizito galimybės. Nežinia, ar tikrai tuo tikslu buvo atvykęs Kremliaus emisaras, nežinia, kokių įspūdžių jis išsivežė iš Vilniaus, bet faktas, kad bene pirmą kartą iš garbių, akivaizdžiai ne vien savo vardu kalbančių žmonių lūpų pasigirdo viešas raginimas Lietuvai atsisakyti vieno kertinių savo valstybės politikos nuostatų. Mat visas dabartinis Lietuvos valstybingumas pagrįstas nuostata, kad 1990-ųjų kovo 11-ąją mes ne sukūrėme, o atkūrėme savo valstybę, kuri 1940—1990 metais buvo okupuota Sovietų Sąjungos. Okupacijos, žinia, be žalos nebūna, o žala privalo būti atlyginta. Praėjusių metų pabaigoje raginimas nelaikyti Rusijos atsakingos už Lietuvos okupaciją ir, netiesiogiai, nereikalauti iš jos okupacinės žalos atlyginimo pasigirdo vėl. Tiesa, šiek tiek užmaskuota forma, kalbant apie „būtinybę dėti pastangas,kad būtų rasta naujų galimybių bendrauti su Rusija“. Įdomu, ką darytų visi „valstybininkai“, jei jų pastangomis prikviestas Rusijos prezidentas imtų ir Vilniuje viešai pareikštų, kad jokios Lietuvos okupacijos nebuvo? Nutrauktų V.Putino vizitą, taip sukeldami didžiulį tarptautinį skandalą, kuriame garsiausiai būtų girdimi Rusijos prezidento žodžiai? Ar imtų pritariamai linksėti galvomis, kuriose suktųsi viena mintis — kokią asmeninę naudą jie gaus iš šio „santykių pagerinimo“? Nes apie tokio vizito naudą Lietuvos valstybei šie „valstybininkai“ kol kas paaiškinti nesugebėjo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų