REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Socialliberalai vis labiau linksta į valdančiųjų pusę ir gali būti, jog jau kitą savaitę pasirašys susitarimą dėl prisijungimo prie koalicijos.

REKLAMA
REKLAMA

 

"Jie yra išdėstę savo pageidavimus ir mes priimam juos svarstymui. Galutinis rezultatas turėtų būti pasirašant susitarimą kitą savaitę", - BNS sekmadienį sakė socialdemokratų frakcijos Seime seniūnė Irena Šiaulienė.

REKLAMA

 

Tuo metu socialliberalai sako, jog socdemų bei kitų koalicijos partnerių noras turėti juos koalicijoje didesnis, nei pačių soclibų troškimas įsilieti į valdančiųjų gretas.

 

"Sprendžiam, toliau diskutuojam apie programinius punktus, apie kai kurias pozicijas ir taip toliau. Ryt poryt, matyt, turėtų viskas baigtis. Mes kelis kartus jau priėmėm srendimą neiti, tačiau, na, jų noras iš tikrųjų yra mus turėt koalicijoj. Na, vyksta labai konkretūs pokalbiai", - BNS aiškino socialliberalas Antanas Valionis.

REKLAMA
REKLAMA

 

Jungtis prie valdančiųjų soclibams buvo pasiūlyta po to, kai iš aplinkos apsaugos ministro posto atsistatydino Arūnas Kundrotas.

 

Socialdemokratų lyderis ir premjeras Gediminas Kirkilas yra pateikęs tris siūlymus, kaip socialliberalai galėtų dalyvauti valdančiosios koalicijos darbe.

 

Pirmasis siūlymas apima formalų socialliberalų prisijungimą prie valdančiųjų kartu gaunant ir šiuo metu laisvą aplinkos ministro postą. Antrasis reikštų soclibų neformalų dalyvavimą koalicijos darbe be jokių susitarimų ir be jokių postų, o trečiasis būtų panašus į pirmaisiais mažumos Vyriausybės metais turėtą konservatorių paramą, kai buvo tariamasi dėl paramos konkrečiais pavieniais klausimais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 

Pasak vieno iš soclibų derybininkų Algirdo Monkevičiaus, jeigu bus priimtas sprendimas paremti koaliciją, tai veikiausiai visgi bus pasirinktas pirmasis variantas - su postais ir sutartimis.

 

"Konstruktyviausia, racionaliausia forma, kad tai būtų visavertis dalyvavimas užimant ir pozicijas Vyriausybėje ir atitinkamai, jeigu dėl to, kad susiformavo dauguma, jeigu kokie tai pokyčiai vyksta Seime, tai tokios susitarimo pagrindu mums bus patikėta, tai mus tas ir tenkins", - BNS sakė A.Monkevičius.

 

Socialliberalams yra siūloma aplinkos ministro kėdė bei kai kurie Seimo komitetų pirmininkų postai, kuriuos, pasak I.Šiaulienės, šiuo metu užima opozicijos atstovai.

REKLAMA

 

Opozicinės Tėvynės sąjungos atstovai dabar vadovauja trims nuolatiniams parlamentiniams komitetams: Audito komiteto pirmininko kėdę užima Donatas Jankauskas, Europos reikalų komitetui vadovauja konservatorių lyderis Andrius Kubilius ir Sveikatos reikalų - Antanas Matulas.

 

Socialliberalai taip pat yra gavę netiesioginį premjero pažadą palaikyti laisvą aplinkos ministro vietą, jei jie nuspręstų dėtis prie koalicijos.

 

Be pozicijų skirstymosi, soclibai, kurių prezidiumas yra priėmęs sprendimą nesijungti į valdančiąją koaliciją, dar išskyrė tris prioritetines problemas - mokytojų padėtį, infliacijos žabojimą ir dėmesį šeimos politikai. Šie klausimai esą turėtų būti įtraukti į Vyriausybės darbų programą, tuomet bus galima kalbėti apie naujo partnerio įsitraukimą į valdančiąją koaliciją.

REKLAMA

 

Socialdemokratai kartu su partneriais, pasak I.Šiaulienės, yra linkę patenkinti šiuos prašymus, nes esą ir patys supranta, jog šios sritys yra probleminės.

 

"Iš esmės jie yra priimtini, o dėl konkrečių formuluočių tai turėtumėm rytoj dar kalbėti. (...) Tai ir mes patys žinom ir dedam pastangas. Jų tie siūlymai yra aktualūs ir svarbūs", - sakė I.Šiaulienė.

 

Galutinis soclibų sprendimas turėtų būti priimtas kitos savaitės antradienį vyksiančiame prezidiume, nors prieš savaitę sprendimas buvo neigiamas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 

Sprendimą nesijungti į valdančiąją koaliciją socialliberalų prezidiumas motyvavo tuo, kad dabartinis socialdemokrato G.Kirkilo kabinetas esą tebedirba pagal vadinamąją 2K (G.Kirkilo ir konservatorių lyderio A.Kubiliaus) programą ir naujų partnerių, šiuo atveju - socialliberalų - prisijungimas prie koalicijos tebūtų šios programos tęsinys.

 

Kaip antradienį sakė A.Paulauskas, "jei tikrai būtų reikalas, reikėtų koaliciją formuoti iš naujo, nuo balto lapo".

 

Tuo tarpu G.Kirkilas penktadienį sakė, jog Vyriausybė iš naujo nebus performuota ir tai esąs galutinis sprendimas.

REKLAMA

 

Šiuo metu valdančiąją mažumos koaliciją sudaro socialdemokratai, valstiečiai liaudininkai, liberalcentristai bei Pilietinės demokratijos partija. Kartu sudėjus valdantieji Seime turi 62 parlamentarų, plius frakcijai nepriklausančio Seimo pirmininko ir pilietininkų lyderio Viktoro Muntiano paramą. Iš viso Seime yra 141 narys.

 

Socialliberalai parlamente turi 10 vietų, todėl jiems prisidėjus prie mažumos koalicijos ji taptų daugumos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų