REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tomas Šernas, vienintelis iš aštuonių pareigūnų išgyvenęs 1991-ųjų liepos 31-osios Medininkų žudynes, neapsidžiaugė išgirdęs, kad Latvijoje sulaikytas vienas įtariamų žudikų Konstantinas Nikulinas, rašo „Vilniaus diena“.

REKLAMA
REKLAMA

Jis šios žinios nedrįsta vadinti poslinkiu siekiant teisingumo. T.Šernas neabejoja daugiau nei 16 metų tragediją tiriančių pareigūnų profesionalumu, tačiau mano, jog Rusija darys viską, kad joje besislapstantys kiti trys įtariamieji nestotų prieš teismą. Tai patvirtina ir prokuroras Antanas Kliunka. Pareigūnai ilgai slėpė žinią, kad K.Nikulinas sulaikytas, nes, anot prokuroro, „byla labai sudėtinga, tiriama labai sunkiomis sąlygomis“. Prokurorai žino, kas davė įsakymą ir kas įvykdė nusikaltimą, bet dėl informatorių saugumo nedrįsta to skelbti.

REKLAMA

Slaptas sulaikymas

Latvijoje teisėsaugos pareigūnai Lietuvos prašymu sulaikė vieną iš įtariamųjų Medininkų žudynių byloje, buvusį omonininką 40-metį Konstantiną Nikuliną.
Buvęs OMON’o smogikas sulaikytas dar pernai lapkričio 28 d., jam skirtas suėmimas. Latvijos generalinė prokuratūra jau sutiko išduoti Lietuvai K.Nikuliną, bet jis sprendimą dėl ekstradicijos apskundė Latvijos Aukščiausiajam teismui.

„K.Nikulinas priklausė Ypatingojo milicijos padalinio grupei „Delta-1“. Įtariame, kad šios grupės nariai nužudė 7 pareigūnus ir pasikėsino nužudyti Tomą Šerną“, – vakar sakė Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vyriausiasis prokuroras A.Kliunka. „Ši byla labai sudėtinga, tiriama labai sunkiomis sąlygomis“, – pripažino A.Kliunka, paklaustas, kodėl latviai ir lietuviai delsė pranešti visuomenei apie įtariamojo sulaikymą. Anot jo, prokuratūra bendradarbiauja su slaptais informatoriais, ir „kai kurių detalių paaiškėjimas sukeltų grėsmę“.

REKLAMA
REKLAMA

Ieško dar trijų

Lietuvos policijos departamento skelbiamoje informacijoje apie labiausiai ieškomus asmenis K.Nikulinas buvo vienas iš Lietuvos policijos labiausiai ieškomų asmenų 16-tuko.

Kartu su dar trimis įtariamaisiais omonininkais – Aleksandru Ryžovu, Andrejumi Laktionovu ir Česlavu Mlyniku – jis buvo ieškomas kaip įtariamasis nužudymu. K.Nikulinas vienintelis gyveno Europos Sąjungos valstybėje, o kiti slapstosi Rusijoje, kuri jų neišduoda.

Vienas žiauriausių Lietuvoje įvykdytų nusikaltimų – Medininkų muitinės posto darbuotojų nužudymas – Generalinėje prokuratūroje tiriamas jau daugiau nei 16 metų.
Ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad pirmieji 7 nepriklausomos Lietuvos policijos ir muitinės pareigūnai nužudyti dėl tarnybos pareigų vykdymo. 1991-ųjų liepos 31-osios rytą tarnybą ėję vyrai žuvo nuo „Kalašnikov“ automatų šūvių į galvas. Žudikai nušovė muitininkus Antaną Musteikį ir Stanislovą Orlavičių, „Aro“ pareigūnus Algimantą Juozaką ir Mindaugą Balavaką, kelių policijos darbuotojus Juozą Janonį ir Algirdą Kazlauską. Rugpjūčio 2 d. ligoninėje mirė sunkiai sužeistas policininkas Ričardas Rabavičius. Gyvas liko tik sunkiai sužeistas muitininkas T.Šernas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Teisingumo nesitiki

T.Šernas vakar dienraščiui sakė nedrįstantis žinios apie vieno įtariamo žudiko sulaikymą vadinti poslinkiu siekiant teisingumo.

„Manau, iš pradžių reikėtų išskirti du, šiek tiek vienas kitam prieštaraujančius polius: bylos tyrimą ir teisingumo paieškas. Tačiau abu jie nepriklauso nuo mūsų teisėsaugos tyrėjų dorumo, profesionalumo ar jų kruopštaus ir prakaitą varančio darbo. Didžiausią nerimą kelia iškreiptas rusų mentalitetas. Rusijos vadovai nepripažįsta, jog šis išpuolis buvo politinis armijos agresijos protrūkis. Rusija ne tik kad nepadeda atlikti ir užbaigti tyrimo, bet jam vispusiškai trukdo“, –  sakė T.Šernas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų