REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Piliečių Santalka ir Lietuvos Sąjūdis šiandien viešu laišku kreipėsi į Seimą ir Respublikos Prezidentą, teigdami, kad įgyvendinant didžiausią šių laikų Lietuvos ūkio projektą – kuriant naująją atominę jėgainę - ypatingai stinga viešumo, skaidrumo ir alternatyvų svarstymo, tačiau šiuo klausimu nepaprastai daug sovietmečiui būdingos primityvios propagandos.

REKLAMA
REKLAMA

Todėl pilietinės organizacijos ragina Seimą ir Prezidentą nepriimti Vyriausybės pateikto Atominės elektrinės įstatymo pakeitimo įstatymo viešai neatsakius visuomenei į šių organizacijų užduotus šešis klausimus:

REKLAMA

1.Kodėl Lietuvos valdžia nutarė sukurti nacionalinį investuotoją mažiausiai skaidriu akcijų „natūrinių mainų“ būdu sujungdama valstybei priklausančius „Rytų skirstomuosius tinklus“ (RST) ir „Lietuvos energiją“ su privačia įmone „Vakarų skirstomieji tinklai“ (VST) ir taip vėl atkurdama vertikaliai integruotą monopoliją? Kodėl atsisakyta nacionalinį investuotoją steigti kuriant naują įmonę ir sunešant į ją pinigus, kurių reikės naujos atominės jėgainės statybai, bet ne akcijas? Tokiu atveju būtų išvengta įmonių vertinimo problemos. Kodėl atsisakyta atominės jėgainės statybos projektą patikėti vykdyti tik „Lietuvos energijai“ arba „Lietuvos energijai“ ir RST?

REKLAMA
REKLAMA

2.Kodėl nuo „Lietuvos energijos“ išskaidymo  ji, pagal oficialius vertinimus, prarado du trečdalius savo vertės VST atžvilgiu? Kas nutiko, kad VST, 2001 metais buvę pusantro karto pigesni nei „Lietuvos energija“, šiuo metu tapo vertingesni ir už „Lietuvos energiją“, ir už RST? Kodėl Vyriausybė ir ūkio ministras džiaugiasi derybų rezultatais, kai Ūkio ministerijos valdoma „Lietuvos energija“ prarado tiek daug vertės? Kas už šį valstybės turto praradimą yra atsakingas?

3.Iš kokių lėšų bus statoma naujoji atominė jėgainė – iš sukurto nacionalinio investuotojo, monopolinės įmonės, viršpelnių, kuriuos sumokės dabartiniai elektros vartotojai, ar iš skolintų lėšų, kurias vėliau sumokės naujosios jėgainės pagamintos elektros vartotojai?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

4.Ar esate tikri, kad kuriamas nacionalinis investuotojas išties pastatys naująją atominę jėgainę? Kodėl Atominės elektrinės įstatymo projekte, Akcininkų sutartyje ir Bendrovės įstatuose nėra apibrėžta bendrovės akcininkų teisinė pareiga atominę jėgainę pastatyti? Ar, pradėjus naujos atominės jėgainės projektą ne nuo aplinkosauginių bei ekonominių Lietuvos piliečių ir verslo poreikių ištyrimo, o nuo nacionalinio investuotojo suformavimo, nebus sudarytos teisinės prielaidos nacionaliniam investuotojui vėliau atsisakyti pirminių jo kūrimo motyvų - nestatyti naujos atominės jėgainės, nesiimti elektros sistemos jungčių su Švedija ir Lenkija?

REKLAMA

5.Kodėl Akcininkų sutartimi ir Bendrovės įstatais siekiama įtvirtinti „Vilniaus prekybos“ akcininkų teisę veikti savanaudiškai ar net stabdyti būsimos nacionalinio investuotojo bendrovės veiklą? Kodėl „Vilniaus prekybos“ akcininkams suteikiama teisė pasitraukti iš nacionalinio investuotojo bendrovės po 24 mėnesių - net nepradėjus strateginių projektų įgyvendinti? Kodėl pagrindinis monopolistinės įmonės prioritetas skelbiamas esant pelno siekimas?

6.Ar numatoma statyti didelių pajėgumų naujoji atominė jėgainė leis Lietuvai išvengti dabartinės priklausomybės nuo Rusijos centralizuotai valdomos elektros energijos sistemos, ar šią priklausomybę sustiprins?

Pilietinių organizacijų pranešimas spaudai

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų