REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kaip teigia analitikai, sparčiai didėjančios darbo sąnaudos, administruojamos kainos, brangstantys degalai ir šiemet darys didelę įtaką vartotojų kainoms vidaus rinkoje. Pasak jų, šį pavasarį infliacija gali pasiekti dviženklį skaičių, skelbia „Lietuvos žinios“.

REKLAMA
REKLAMA

Statistikos departamentas pranešė, kad metinė infliacija 2007 metų pabaigoje siekė 8,1 proc., o vidutinė metinė infliacija (2007 metais, palyginti su 2006-aisiais) - 5,7 procento.

REKLAMA

"Lietuvos vartotojams šiemet brangs susisiekimo, taksi, šildymo ir kitos komunalinės paslaugos, pavyzdžiui, šiukšlių išvežimas ir t. t., o padidinti ir ateityje didinami akcizai dar daugiau alyvos šliūkštels į infliacijos ugnį", - sakė "Dnb NORD" banko vyresnioji analitikė Jekaterina Rojaka.

Anot jos, realu, kad pavasarį bus dviženklis brangimas, kuris natūraliai sumenkins gyventojų perkamąją galią, kartu mažindamas taupymo grąžą. Be to, didžiąją dalį pajamų prieaugio žmonės tiesiogine prasme "pravalgys", nes maisto prekių infliacija išliks nepaprastai didelė.

REKLAMA
REKLAMA

"Importuojama" į Lietuvą infliacija nežada jokių teigiamų pokyčių netolimoje ateityje. Dėl susidariusio trūkumo pasaulio rinkose ir toliau brangsta kava, cukrus, kakava, šokoladas. Prognozuojama, kad šių prekių kainos šiemet šoktels penktadaliu. Laukiama didelio metalų, energijos išteklių kainų kilimo, dėl smunkančio JAV dolerio kurso didesnis susidomėjimas alternatyviais investiciniais dalykais palaiko jų kainų didinimą", - teigė analitikė.

"Brangstant dujoms ir elektrai, didelei daliai įmonių gamybos sąnaudos gerokai išaugs. Pavyzdžiui, dėl dujų, degalų ir kito kuro brangimo apie 10 proc. gali pabrangti duona. Gana įtempta situacija išliks ir darbo rinkoje. Nepaisant 3 proc. punktais sumažinto fizinio asmenų pajamų mokesčio tarifo, darbuotojų stygius bei įsisukusi infliacija ir toliau vers darbdavius didinti algas", - sakė analitikė. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų