REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Premjeras Gediminas Kirkilas teigia, kad socialdemokratai tęs derybas su socialliberalais dėl pastarųjų dalyvavimo valdančiojoje koalicijoje, nepaisant to, kad antradienį soclibų prezidiumas tam nepritarė.

REKLAMA
REKLAMA

Vilties nepraranda

"Jie turi savo poziciją, aš manau, kad mes su jais dar kalbėsimės", - žurnalistams trečiadienį sakė G.Kirkilas.

REKLAMA

Paklaustas, ar ketinama socialliberalams pasiūlyti daugiau postų, ne tik šiuo metu laisvą aplinkos ministro kėdę, premjeras sakė to nedarysiantis.

"Ne, mes nesiūlysime daugiau postų. Kol kas mes siūlome šitą poziciją", - aiškino G.Kirkilas.

Premjeras paneigė pasigirdusias versijas, kad siūlymai soclibams dėtis prie koalicijos gali būti susiję su energetiniais projektais - esą taip gali būti siekiama užsitikrinti palaikymą Atominės elektrinės įstatymo pataisoms, dėl kurių Seimas turėtų balsuoti penktadienį.

REKLAMA
REKLAMA

"Aš nereikalauju kitų, esamų dabar koalicijos partnerių ar būsimų, jeigu jie bus, kokių nors pažadų šituo klausimu. Kiekviena partija turi savo poziciją. Aš net neįsivaizduoju, kaip būtų galima šito reikalauti", - tikino socialdemokratų partijos pirmininkas.

G.Kirkilo teigimu, nepavykus susitarti su soclibais, socialdemokratai skirs savo aplinkos ministrą.

Ragina Vyriausybę formuoti iš naujo

Socialliberalų partijos vadovas Artūras Paulauskas trečiadienį BNS sakė, kad jo pozicija - nesijungti į valdančiąją koaliciją - nuo antradienio vakaro nepasikeitė. Tačiau jis teigė dar susitiksiantis dėl šio klausimo su premjeru.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Savo sprendimą nesijungti į valdančiąją koaliciją socialliberalų prezidiumas motyvavo tuo, kad dabartinis socialdemokrato G.Kirkilo kabinetas esą tebedirba pagal vadinamąją 2K (G.Kirkilo ir konservatorių lyderio Andriaus Kubiliaus) programą ir naujų partnerių, šiuo atveju - socialliberalų - prisijungimas prie koalicijos tebūtų šios programos tęsinys.

Anot A.Paulausko, "jei tikrai būtų reikalas, reikėtų koaliciją formuoti iš naujo, nuo balto lapo". Tačiau su tuo nesutinka dauguma valdančiosios koalicijos partnerių.

Valdantieji atmeta A. Paulausko siūlymus

Valstiečių liaudininkų ir pilietinės demokratijos frakcijos Seime seniūnė Aldona Staponkienė BNS pripažino, kad stiprinti valdančiąją koaliciją yra būtina.

REKLAMA

"Geriausiai čia tiktų socialliberalai, nes mes jau esame su jais dirbę koalicijoje ir mums sekėsi visiškai neblogai, sutapo mūsų politika ir požiūris į kai kurių klausimų sprendimą. Kitus sunkiai galėčiau įsivaizduoti", - sakė parlamentarė.

Tačiau socialliberalų sąlyga - koaliciją formuoti iš naujo – socdemų koalicijos partnerių Valstiečių liaudininkų ir pilietinės demokratijos frakcijos Seime seniūnei A.Staponkienei atrodo nepriimtina.

"Formuoti viską nuo švaraus lapo - tikrai ne. Prasidėtų draskymasis dėl valdžios vėl, dėl komitetų pirmininkų ir panašiai, o tai pliuso tikrai nepridėtų. Yra pradėti darbai, viskas įsivažiavę. Reikėtų, kad socialliberalai koaliciją paremtų natūraliai, gal kokius postus ir užimtų tuo atveju, jei atsirastų, pagal kompetenciją", - dėstė A.Staponkienė.

REKLAMA

Liberalcentristų frakcijos vadovas Algis Čaplikas taip pat BNS sakė kitų partnerių, be socialliberalų, nematantis, tačiau esantis prieš esminį koalicijos performavimą.

"Aš nematau kitų partnerių šioje situacijoje. Jeigu socialliberalų prisijungimas neįvyks, dirbsime toliau mažumos Vyriausybėje. Nieko nepasikeis, bus taip, kaip buvo iki šiol. Visiškas koalicijos performavimas reikštų, kad labai sudėtingai būtų pasiekti sprendimai, mes galime pasiekti tą patį rezultatą ir nepradėdami nuo balto lapo. Čia juk tik noro reikalas", - sakė A.Čaplikas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis pažymėjo, kad derybos su socialliberalais - dar nebaigtos.

"Nėra lengvų sprendimų - nei ateinant į koaliciją, nei iš jos išeinant. Šiuo atveju patiems socialliberalams reikia pasvarstyti, reikia pasvarstyti mums koalicijoje, ir tada matysime, kaip yra galima. Aš nemanau, kad tai yra baigtinis atsakymas, pokalbiai vyksta, derybos vyksta, laikas parodys", - aiškino liberalcentristų vadovas.

Pilietinės demokratijos partijai vadovaujantis Seimo pirmininkas Viktoras Muntianas trečiadienį "Žinių radijui" taip pat pareiškė abejojantis, kad galėtų susiformuoti visiškai nauja valdančioji koalicija - esą tam liko per mažai laiko iki spalį vyksiančių seimo rinkimų, bet dabartinės mažumos koalicijos pastangas užsitikrinti daugumą vadino realiomis.

REKLAMA

"Apie tai, kad reikia praplėsti valdančiąją koaliciją bei ją sustiprinti kalbama jau nuo to laiko, kai oficialiai buvo nutraukta rėmimo sutartis su Tėvynės sąjunga", - pažymėjo V.Muntianas.

Socialdemoktatai pokalbius su socialliberalais dėl galimo jų įsiliejimo į koaliciją vadino neformaliais, nors pripažino, kad koalicijai reikėtų daugumos. Neatskleidžiama, kas socialliberalams atsisakius dėtis prie valdančiosios mažumos koalicijos, galėtų tapti nauju vilionių taikiniu, siekiant koaliciją išplėsti iki daugumos.

Šiuo metu valdančiąją mažumos koaliciją sudaro socialdemokratai, valstiečiai liaudininkai, liberalcentristai bei Pilietinės demokratijos partija. Kartu sudėjus valdantieji Seime turi 62 parlamentarų paramą, iš viso Seime yra 141 narys.

Socialliberalai parlamente turi 10 vietų, todėl jiems prisidėjus prie mažumos koalicijos ji taptų daugumos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų