REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Konstitucinis Teismas turės nutarti, ar Lietuvoje žmogus gali išgyventi už 130 litų per mėnesį - minimalų gyvenimo lygį (MGL). Tokį galvosūkį Teismui užminė grupė Seimo narių. Konstitucinis Teismas trečiadienį pranešė priėmęs nagrinėti parlamentarų prašymą.

REKLAMA
REKLAMA

Seimo narių nuomone, nuo 2007 metų pradžios galiojantis 130 litų MGL neatitinka realaus minimalaus gyvenimo lygio, kuris yra žymiai didesnis.

REKLAMA

Parlamentarai abejoja, ar taip nėra pažeidžiamas konstitucinis teisinio saugumo principas. Pasak jų, valstybė neįvykdė pareigos užtikrinti teisinio reguliavimo tikrumą ir stabilumą, apsaugoti teisinių santykių subjektų teises, taip pat įgytas teises, gerbti teisėtus interesus bei teisėtus lūkesčius.

Gyventojų pajamų garantijų įstatyme nustatyta, kad MGL - tai šeimos mėnesinių pajamų suma, tenkanti vienam žmogui per mėnesį ir garantuojanti visiems minimalų socialiai priimtiną poreikių patenkinimo lygį, atitinkantį organizmo maisto poreikius pagal fiziologines normas, taip pat minimalius drabužių, avalynės, baldų, ūkinių, sanitarijos ir higienos reikmenų, buto, komunalinių, buitinių, transporto, ryšių, kultūros ir švietimo paslaugų poreikius.

REKLAMA
REKLAMA

Žemiau skurdo ribos užpernai gyveno kas penktas Lietuvos gyventojas, arba apie 680 tūkst. žmonių. Skurdo riba buvo 437 litai per mėnesį vienam asmeniui ir 918 litų - šeimai, kurią sudaro du suaugusieji ir du vaikai iki 14 metų.

Anot statistikų, 78 proc. šalies gyventojų užpernai susidūrė su ekonominiais sunkumais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų