REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„International Herald Trirube“ rašo, jog didėjanti įtampa tarp Irano prezidento Mahmoudo Ahmadinejado ir aukščiausiojo šalies dvasinio lyderio ajatolos Ali Khamenei`aus gali reikšti tai, jog prezidentas prarado betarpišką paramą, kaip tai buvo po prezidentų rinkimų 2005 m.

REKLAMA
REKLAMA

Praeityje, kai M. Ahmadinejadas buvo ne kartą puolamas politinių oponentų, A. Khamenei`us, turintis lemiamą žodį svarbiausiais valstybės valdymo klausimais, tylėjo, o savo kalbose nuolat paremdavo prezidentą. Tačiau pastaraisiais mėnesiais tokios viešos paramos įtartinai nebesigirdi.

REKLAMA

Kaip rašo „International Herald Tribune“, yra visa eilė galimų priežasčių, dėl ko parama M. Ahmadinejadui sumažėjo, tačiau analitikai išskiria vieną pagrindinį faktorių - praėjusį mėnesį paviešintą JAV Centrinės žvalgybos valdybos ataskaitą, kurioje teigiama, kad Iranas sustabdė branduolinio ginklo kūrimo programą dar 2003 m., taip atsakydamas į tarptautinį spaudimą. Ši ataskaita smarkiai sumažino karinio smūgio Iranui grėsmę, o tai leido šalies valdžiai susitelkti ties vietiniais reikalais, ypač artėjančiais parlamento rinkimais kovą.

REKLAMA
REKLAMA

Kol Iranas juto stiprų tarptautinės bendruomenės spaudimą, šalies vadovai nerodė jokių ženklų dėl galimų vidinių nesutarimų. Aukščiausi pareigūnai, tarp jų ir Ali Khamenei`us, nuolat ragino laikytis vienybės ir perspėjo, jog priešas - taip dažnai iraniečių vadinamos JAV - gali pasinaudoti bet kokiais nuomonių skirtumais. Tačiau panašu, jog dabar situacija pasikeitė.

Irano prezidento postas iš esmės yra reprezentacinis. Tačiau M. Ahmadinejadas juo pasinaudojo kaip tribūna ekonominiam populizmui, kuris užtikrino jam viduriniosios bei žemesniųjų klasių paramą ir pavartė politiniu vadovu, su kuriuos būtina skaitytis. Didelis populiarumas užtikrino ir stiprią dvasinio lyderio paramą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visgi galima nesutarimai pradėjo ryškėti dar iki minėtos CŽV ataskaitos paskelbimo. A. Khamenei`ui artimas šaltinis patvirtino, kad šalies lyderis yra ypač nusivylęs ekonominiu M. Ahmadinejado pasirodymu, kuris sukėlė svarbiausių perkamų dalykų - nuo maisto iki žemės - kainas.

„Ajotala rėmė M. Ahmadinejadą, kadangi tikėjo jo šūkiais dėl pagalbos vargšams. Tačiau prezidento ekonominis pasirodymas yra pražūtingas. Irano vadovų „medaus mėnuo“ baigėsi“, - sakė šaltinis, dėl galimo keršto panorėjęs likti nežinomu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų