REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Privaloma antstolių narystė šia profesija užsiimančių žmonių asociacijoje - Lietuvos antstolių rūmuose - neprieštarauja pagrindiniam šalies įstatymui, nusprendė Konstitucinis Teismas (KT).

REKLAMA
REKLAMA

Į KT kreipėsi Palangos miesto apylinkės teismas, prašydamas išaiškinti, ar Antstolių įstatymo nuostatos, numatančios privalomą narystę asociacijoje, neprieštarauja Konstitucijai, kurioje sakoma, jog piliečiai turi teisę, bet ne pareigą, vienytis į bendrijas, politines partijas ar asociacijas.

REKLAMA

Pareiškėjas suabejojo, ar tai - prievartinė narystė, reiškianti, kad antstoliai yra verčiami prieš savo valią turėti tam tikrų pareigų Lietuvos antstolių rūmams.

Tuo tarpu Teismas nutarė, kad antstoliai yra valstybės kontroliuojama profesija ir įstatymų leidėjas pagal Konstituciją gali užtikrinti tokį reguliavimą, kai asmenys, besiverčiantys tam tikra valstybės kontroliuojama profesija, turi priklausyti tam tikrai asociacijai, užtikrinančiai šios profesijos savivaldą, vienodus profesinės etikos standartus ir jų laikymosi priežiūrą.

REKLAMA
REKLAMA

"Įstatymu gali būti nustatytas toks teisinis reguliavimas, kad buvimas tokios asociacijos nariu būtų būtina vertimosi atitinkama profesine veikla sąlyga", - sakoma pirmadienį priimtame KT nutarime.

Pasak KT, Lietuvos antstolių rūmai yra šia profesija besiverčiančių asmenų savivaldos institucija ir jų negalima prilyginti fizinių ar juridinių asmenų iniciatyva įkurtiems susivienijimams, kurie yra kuriami ir veikia įgyvendinant Konstitucijoje įtvirtintą asociacijų laisvę.

"Antstolių privaloma narystė Lietuvos antstolių rūmuose, užtikrinančiuose šios profesijos savivaldą, ir pareigos, susijusios su Lietuvos antstolių rūmų išlaikymu, pagal įstatymą yra neatskiriama nuo asmens laisvo apsisprendimo būti antstoliu ir vykdyti Antstolių įstatymo bei kitų įstatymų nustatytas funkcijas, kitą veiklą bei turėti atitinkamus įgaliojimus", - rašoma KT sprendime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų