REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Namų nuoma vis populiaresnė

Lietuvoje populiarėja namų nuomos verslas, rašo „Vilniaus diena“. Nuomotis keliems namą pigiau nei butą vienam. Užsienyje tokia praktika jau senokai paplitusi. Namus keliese nuomojasi studentai arba neseniai dirbti pradėję jaunuoliai, būsto nuomos naštą jie pasidalija. Lietuvoje taip pat daugėja žmonių, norinčių išsinuomoti erdvų namą keliese.

REKLAMA
REKLAMA

Vengia nuomoti studentams

Išsinuomoti namą norėjo ir penki neseniai dirbti pradėję vilniečiai. „Apskaičiavome, kad nuomotis kelių kambarių ne pačios geriausios būklės namą Vilniaus pakraštyje pigiau nei butą arčiau centro“, – pasakojo Laurynas, vienas iš šių jaunuolių penketuko.
Tačiau vaikino teigimu, abiejų namų šeimininkai, sužinoję, kad jis ir jo draugai neseniai baigė universitetus ir pradėjo dirbti, nepanoro išnuomoti būsto.

REKLAMA

Bendrovės „Ober-Haus“ Senamiesčio biuro vadovas Marius Čiulada pasakojo, kad neretai individualius namus nuomojasi iš kitų miestų studijuoti atvykę jaunuoliai. „Prasidėjus rudeninei panikai, kai sunku rasti stogą virš galvos, nutinka ir taip, jog keli studentai išsinuomoja namą, kad tik būtų kur gyventi. Tačiau tokie nuomininkai nelaikomi patikimais, nes pasikeitus vieno planams, gali griūti visas kolektyvas“, – aiškino M.Čiulada.

REKLAMA
REKLAMA

Nekilnojamojo turto bendrovės „InReal“ tarpininkavimo departamento vadovo Mindaugo Šimkaus teigimu, gerai įrengtų namų savininkai nenori nuomoti vertingo turto bet kam, ypač studentams. „Jie baiminasi, kad namas bus apgadintas, deramai neprižiūrimas. O prastai įrengtų ar itin senos statybos nuomojamų namų nėra daug. Ir dažniausiai juose nuomojami pavieniai kambariai, neretai kartu name gyvena ir pats namo savininkas“, – tvirtino M.Šimkus.

„Ober-Haus“ atstovas M.Čiulada tvirtino nepastebintis tendencijos, kad ieškodami pigesnio nuomos varianto vis daugiau lietuvių nuomotųsi namą keliese. Viena priežasčių – pigių namų, kurių nuomos kaina nesiektų 2 tūkst. litų, pasiūla nedidelė. Taip pat nedidelė ir jų paklausa. „Lietuviai metams ar pusmečiui renkasi namus, kurių nuoma per mėnesį atsieina ne daugiau kaip 2500 litų. Brangesni būstai jiems paprasčiausiai neįkandami“, – aiškino M.Čiulada.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dažniausiai klientai – užsieniečiai

O štai individualių namų nuomotojai klientų paklausa nesiskundžia – jų turtą noriai nuomojasi užsieniečiai.

Nekilnojamojo turto agentūros „101 procentas“ duomenimis, dažniausiai gerai įrengtus namus sostinėje nuomojasi užsienio diplomatai, tarptautinių organizacijų, užsienio kompanijų, kurių padaliniai veikia Lietuvoje, darbuotojai ar iš užsienio grįžę praturtėję tautiečiai su šeimomis. Paprastai tai būna ilgalaikė 2–5 metų nuoma. Šie nuomininkai renkasi gerai įrengtus, netoli miesto centro, gerose vietose ir prestižiniuose rajonuose esančius 100–200 kv. m namus, kurių nuoma kainuoja nuo 4 tūkst. iki 7 tūkst. litų per mėnesį.

REKLAMA

Nelygu rajonas, susisiekimas su centru, gyvenamasis plotas ir būklė, už namo nuomą sostinėje per mėnesį prašoma nuo 1,5 iki 20 tūkst. ir daugiau litų.

„Ober-Haus“ specialisto M.Čiulados teigimu, prestižiniuose didmiesčių rajonuose esantys namai nuomojami tik užsieniečiams. „Tokie nuomininkai dažniausiai būstą nuomojasi keleriems metams. Todėl jiems svarbu, kad namas būtų netoli centro, gerai įrengtas, netoli būtų mokykla užsieniečiams. Kaina jiems nelabai svarbi, mat moka dažniausiai ne iš savo kišenės, išlaidas dengia įmonė ar valdžios įstaiga“, – tvirtino M.Čiulada.

REKLAMA

Ateitis – optimistiška

„InReal“ Tarpininkavimo departamento vadovas M.Šimkus įsitikinęs, kad individualių namų nuoma ilgainiui populiarės. Tačiau paklausą didins tik užsieniečiai. „Nors dabar namų nuoma nėra labai populiari, ji turi nemažą perspektyvą. Vilniuje yra ir toliau kuriasi nemažai tarptautinių kompanijų atstovybių, reziduoja aukšti užsienio šalių pareigūnai su šeimomis, kurių kasdienio gyvenimo kokybei užtikrinti dažniausiai ieškoma gerai įrengtų namų gerose vietose“, – prognozavo specialistas.

Agentūros „101 procentas“ atstovų teigimu, kiekvieną pusmetį susidomėjimas namų nuoma didėja, ši veiklos rūšis ateityje dar labiau populiarės. Nors šiuo metu už įkandamą kainą nuomojamų namų pasiūla nedidelė, specialistai pabrėžia, kad jais vis labiau domimasi.

Lina Bušinskaitė

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų