REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kenijoje gresia humanitarinė krizė

Kenijoje mažiausia 180 000 žmonių dėl po rinkimų prasidėjusio smurto buvo priversti palikti savo namus, praneša BBC.

REKLAMA
REKLAMA

Vejami jau 350 gyvybių nusinešusio smurto žmonės įsikuria laikinose stovyklose, slepiasi bažnyčiose, policijos nuovadose. Vakarų Kenijoje beveik visi pabėgeliai yra alkani, o keletas vaikų nuo išsekimo mirė. JT duomenimis, skubios pagalbos reikia bent pusei milijono keniečių.

REKLAMA

Tarptautinį pagalbos prašymą išplatino maisto davinius šalyje skirstantis Raudonasis Kryžius, bet jos atstovus jaudina ne vien gresianti humanitarinė krizė, o ir nesiliaujantis smurtas. "Neapykantis šalyje labai daug. Smurtas tarp etninių grupuočių - ypač pavojingas, jis nežino ribų ir sunkiai sutramdomas" - perspėjo organizacijos atstovas Alexandre Liebeskindas.

Priminsime, kad kovojančias puses sudaro dviejų etninių bendruomenių atstovai: prezidento M. Kibakio pasekėjai yra Kenijoje dominuojančios Kikujų genties atstovai, o R. Odingos rėmėjai daugiausia yra Luo bendruomenei priklausantys žmonės. Nors rinkimuose etninės problemos nebuvo akcentuojamos, dabar smurtas kyla būtent etniniu pagrindu ir graso nauju genocidu Juodajame žemyne.

Rinkimus laimėjusį dabartinį šalies prezidentą M. Kibakį rinkimų klastojimu kaltinanti opozicija pareikalavo per tris mėnesius surengti naujus rinkimus ir pakeisti rinkimų komisijos narius. Anot Vyriausybės atstovo Alfredo Mutua, M. Kibakis neatmeta naujų rinkimų idėjos, bet tik tuo atveju, jei tokį sprendimą priimtų teismas. Opozicija jau anksčiau atmetė galimybę dėl rinkimų teisėtumo keiptis į teismą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų