REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Krepšinio transliuotojai blaškosi bandydami apeiti skandalais apaugusį Alkoholio kontrolės įstatymą. Šiandien vyksiančias Eurolygos varžybas iš Kauno ir Vilniaus Lietuvai tiesiogiai rodys estai. Tačiau tokia išeitis jau sukėlė abejonių dėl atitikimo minėtam įstatymui. Tuo tarpu Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnyba jau pradėjo pirmuosius tyrimus dėl galimų pažeidimų.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip rašo „Vilniaus diena“, šiandien įvyksiančių rungtynių tarp Vilniaus „Lietuvos ryto“ ir Le Mans „Sarthe“ bei Kauno „Žalgirio“ ir Sienos „Montepaschi“ tiesiogines transliacijas galės stebėti skaitmeninės palydovinės televizijos „Viasat“ ir daugumos šalies kabelinių televizijų žiūrovai.

REKLAMA

Jos bus rodomos „Viasat Sport 3“ kanalu, kuris yra įtrauktas į didžiosios dalies kabelinių televizijų Lietuvoje programų tinklelius. Ši skaitmeninė palydovinė televizija yra registruota Estijoje, todėl jai sankcijos neturi grėsti.

Alternatyva taip pat neatitinka įstatymų?

Pagal naująją Alkoholio kontrolės įstatymo redakciją, alkoholio reklama draudžiama Lietuvos Respublikos jurisdikcijai priklausančių transliuotojų ir retransliuotojų transliuojamose programose nuo 6 valandos iki 23 valandos.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu anksčiau reklama buvo draudžiama Lietuvos Respublikoje įregistruotų radijo ir televizijos stočių, kabelinio radijo ir kabelinės televizijos stočių transliuojamose ir retransliuojamose laidose, tačiau buvo numatyta išimtis nuolat transliuojamoms užsienio televizijų programoms.

Iki Naujųjų kabelinėms televizijoms taikoma įstatymo dalis skambėjo taip: "Alkoholio reklama draudžiama Lietuvos Respublikoje įregistruotų radijo ir televizijos stočių, kabelinio radijo ir kabelinės televizijos stočių transliuojamose ir retransliuojamose programose (išskyrus tiesiogiai ir ištisai iš užsienio retransliuojamas laidas) nuo 15 valandos iki 22 valandos 30 minučių." Dabar ji atrodo taip: "Alkoholio reklama draudžiama Lietuvos Respublikos jurisdikcijai priklausančių transliuotojų ir retransliuotojų transliuojamose programose nuo 6 valandos iki 23 valandos."

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip rašo Alfa.lt, Alkoholio kontrolės įstatymas ypač turėtų kirsti kabelinėms televizijoms, retransliuojančioms užsienio kanalų programas. Sukontroliuoti, kad ekrane nešmėkšteltų kokių nors svaigalų etiketė, sunkiai įmanoma, todėl joms gresia realios baudos.

Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba, atsakinga už Alkoholio kontrolės įstatymo priežiūrą, jau anksčiau yra pranešusi , kad už minėtų reikalavimų nesilaikymą gresia 1000-20 000 litų baudos.

Balsas.lt kalbinti tarnybos atstovai patvirtino, jog nustačius alkoholio reklamos pažeidimo atvejį atsakomybė grės užsienio kanalus retransliuojančiom kabelinėms televizijoms.

REKLAMA

„Retransliuojančios užsienio programas televizijos pasmerktos pažeidimams. Net rodant vaidybinį filmą, jeigu ten pasirodys kokio nors gėrimo vaizdas, irgi galima laikyti įstatymo pažeidimu“, – sakė Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Julius Sabatauskas.

Galime prarasti Eurolygą

Kaip rašo „Vilniaus diena“, tiesioginių sporto varžybų transliacijų dėl daug triukšmo sukėlusio įstatymo atsisakiusios televizijos jau skaičiuoja nuostolius, kuriuos patirs dėl per varžybas neparodytos reklamos.

TV3 komercijos direktorius Aldas Juronis dienraščiui tikslios sumos neįvardijo, bet aiškino, kad nuostolius bus galima skaičiuoti šimtais tūkstančių litų.

REKLAMA

A.Juronis patvirtino, kad pagal susitarimus su Eurolyga krepšinio varžybos privalo būti transliuojamos tiesiogiai. Tačiau televizija yra priversta nesilaikyti šio susitarimo.

TV3 komercijos direktorius tvirtino dar nežinantis, kokias pasekmes tai sukels televizijai. „Kontrakto detaliai nežinau, tačiau toks reikalavimas yra. Už nesilaikymą gali grėsti nuo baudos iki sutarties anuliavimo“, – sakė pašnekovas.

LTV mokės baudas

„Vilniaus diena“ rašo, jog atšaukti varžybų transliacijas yra priversti ir kiti transliuotojai. Lietuvos televizija SEB BBL krepšinio rungtynių tarp „Šiaulių“ ir Rygos ASK vaizdo įrašą taip pat galės rodyti tik po 23 val.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos generalinis direktorius Kęstutis Petrauskis dienraščiui tvirtino, kad įstatymo laikymasis smogs per kišenę.

„Nuostolių dar neskaičiavome, bet jų bus, – apgailestavo vadovas. – Reklamos buvo užsakyta daug, kaip ir visada per krepšinio varžybas. Turėsime atsiprašyti reklamos užsakovų, kai kuriems, manau, vien atsiprašymo tikrai neužteks, todėl televizijai teks mokėti baudas“.

Lietuvos televizijai gresia dar viena bauda. Pirmąją įstatymo įsigaliojimo dieną LTV rodė pasaulio šokių čempionatą. Tuomet ekrane švysčiojo alkoholio gamintojo „Bosca“ prekės ženklas. K.Petrauskio aiškinimu, tai įvyko per neapsižiūrėjimą. „Užmiršome, kad ir šokius alkoholio gamintojai remia. Jeigu įstatymas nebus greitai pakeistas, tokių dalykų gali atsirasti ir daugiau“, – tvirtino jis. Anot K.Petrauskio, alkoholio gamintojai remia ne tik sporto, bet ir kultūros renginius. „Mes negalime pasodinti cenzoriaus, kuris peržiūrėtų kiekvieną įrašą. Tai rodo tik įstatymo absurdiškumą“, – pridūrė jis.

Pradėti pirmieji tyrimai

REKLAMA

Tuo tarpu Lrt.lt skelbia, kad Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba pradeda pirmuosius du tyrimus dėl per televiziją parodytų alkoholinių gėrimų logotipų.

Sankcijos gresia Lietuvos televizijai, parodžiusiai Italijos alkoholio gamintojo „Bosca“ logotipą, ir kanalui „Tango TV“, per kurio transliuotas rankinio rungtynes buvo matomas Vokietijos alaus gamintojo "Krombacher" prekės ženklas. Įdomu, kad ši reklama buvo patalpinta ant Suomijos rinktinės žaidėjų aprangų.

Pasak tarnybos atstovų, tai bus pirmieji tokie tyrimai, pradėti dėl nuo šių metų sausio 1 d. įsigaliojusių Alkoholio kontrolės įstatymo pataisų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų