REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniaus savivaldybė paskelbė pačiame sostinės centre esančios Lukiškių aikštės pertvarkymo darbų konkursą.

REKLAMA
REKLAMA

Pagrindiniu atnaujintos aikštės akcentu turėtų tapti Lietuvos žmonių kovas už nepriklausomybę simbolizuojanti skulptūrinė kompozicija "Laisvė". Požeminėje aikštės dalyje planuojama įrengti automobilių stovėjimo vietas, viešuosius tualetus, aikštei prižiūrėti reikalingas patalpas bei įrenginius.

REKLAMA

Atnaujinta Lukiškių aikštė turėtų atlikti ne tik memorialines, bet ir visuomenines bei reprezentacines funkcijas. Aikštės pertvarkymo darbų konkurso dalyviai turės numatyti galimybę čia organizuoti valstybines šventes ir kitus renginius, o savo pateiktus sprendimus suderinti su atnaujintu Gedimino prospektu, visuomenine tapsiančia buvusios Šv.Jokūbo ligoninės teritorija.

Lukiškių aikštės atnaujinimo architektūrinio-meninio projekto konkurso laimėtojai turėtų paaiškėti šių metų antrąjį pusmetį. Konkurso dalyviams bus skirti autoriniai honorarai, o pirmos vietos laimėtojui atiteks 150 tūkst. litų.

REKLAMA
REKLAMA

Vilniaus miesto savivaldybė Lukiškių aikštei sutvarkyti yra numačiusi iš biudžeto skirti apie 45 mln. litų.

Skelbti konkursą buvo ketinama dar prieš kelerius metus, tačiau tuomet šie planai taip ir nebuvo įgyvendinti.

Lukiškių aikštės formavimosi pradžia galima laikyti 1859 metus, kai iš Jurgio (dabartinės Savivaldybės) aikštės čia buvo perkeltas turgus. 1863 metais Vilniaus generalgubernatoriaus Michailo Muravjovo įsakymu Lukiškių aikštėje buvo pastatytos kartuvės, kuriose buvo nužudyti 1863 metų sukilimo vadai Zigmantas Sierakauskas ir Konstantinas Kalinauskas, kiti sukilimo dalyviai.Sovietmečiu aikštės centre stovėjo Rusijos bolševikų vado Lenino skulptūra.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų