REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo liberalų sąjūdžio frakcijos narys Gintaras Steponavičius teigia su Seimo pirmininku Viktoru Muntianu sutaręs, kad pratęstoje Seimo rudens sesijoje sausį būtų svarstomos pataisos, galinčios sušvelninti alkoholio reklamos draudimus. Tuo tarpu Lietuvos televizija paskelbė dėl naujųjų draudimų galinti netransliuoti Pekino olimpiados.

REKLAMA
REKLAMA

"V. Muntianas patvirtino, kad siūlys įvairių Seimo narių pateiktas Alkoholio įstatymo pataisas svarstyti ypatingos skubos tvarka", - teigiama G. Steponavičiaus šeštadienį išplatintame pranešime.

REKLAMA

Siūloma švelninti reklamos draudimus

Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas konservatorius Antanas Matulas siūlo per televiziją transliuojamose programose nuo 6 val. iki 23 val. drausti tik stipraus alkoholio reklamą, o leisti demonstruoti natūralios fermentacijos ne stipresnių kaip 15 proc. alkoholinių gėrimų, tokių gėrimų gamintojų arba jais prekiaujančių įmonių pavadinimus ir prekių ženklus, kurie yra matomi sporto varžybų ir kitų masinių renginių transliacijų ir retransliacijų metu.

REKLAMA
REKLAMA

Ekonomikos komiteto pirmininkė socialdemokratė Birutė Vėsaitė siūlo leisti televizijų sporto varžybų transliacijų ir retransliacijų metu nuo 6 val. iki 23 val. rodyti tik natūralios fermentacijos, nestipresnių kaip 15 proc., alkoholinių gėrimų reklamą.

Keli liberalų sąjūdžio frakcijos nariai yra pateikę Alkoholio įstatymo pataisas, kurioms Seimas po pateikimo yra pritaręs, numatančias alkoholio reklamos per televiziją liberalizavimą, nes Seimas yra uždraudęs nuo sausio 1-osios šalies radijų laidose ir televizijose nuo 6 val. ryto iki 23 val. nakties reklamuoti bet kokius alkoholinius gėrimus, įskaitant ir alų bei sidrą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Seimo Ekonomikos komitetas liberalų siūlymams jau pritarė: sutiko, kad dienos metu (nuo 6 val. iki 22.30 val.) per radiją ir televiziją būtų galima transliuoti lengvų iki 15 proc. natūralios fermentacijos alkoholinių gėrimų (t.y. alaus ir vyno) reklamą. Transliuotojus siūloma įpareigoti ne mažiau 10 proc. už šias transliacijas gautų lėšų skirti socialinei alkoholio vartojimo prevencijos reklamai.

Pažeistas Seimo statutas

Minimų Alkoholio kontrolės įstatymo pataisų svarstyme Ekonomikos komitete priešinosi jo pirmininkė B.Vėsaitė.

REKLAMA

Ji priekaištavo, kad pataisos į komiteto darbotvarkę įtrauktos skubotai, apie tai nežinant suinteresuotiems asmenims bei jų dar nesvarsčius papildomiems Sveikatos reikalų bei Švietimo, mokslo ir kultūros komitetams.

Parlamentarė kreipėsi į Seimo etikos sargus, kurie išaiškino, kad pataisos komitete svarstytos pažeidžiant Seimo statutą.

Seimo statutas numato, kad apie pataisų svarstymo pagrindiniame komitete laiką turi būti viešai pranešta Seimo nariams, Vyriausybei ir Prezidento kanceliarijai ir suinteresuotiems asmenims - valstybinėms institucijoms ir verslo struktūroms, kurios gali pareikti savo nuomonę svarstomais klausimais, likus ne mažiau kaip 2 darbo dienoms iki komiteto posėdžio.

REKLAMA

Etikos ir procedūrų komisija nusprendė, kad Ekonomikos komitetas šių reikalavimų neįvykdė. Taip pat neapsvarstė papildomų komitetų sprendimų ir nepateikė savo nuomonės dėl jų.

Pasak Etikos ir procedūrų komisijos nario socialdemokrato Algimanto Salamakino, Ekonomikos komitetas po tokių etikos sargų išvadų turėtų iš naujo svarstyti liberalų pataisas, tačiau kol kas tai komitetui daryti neprivalu, nes Seimo etikos sargų išvada tėra rekomendacinio pobūdžio.

"Jeigu komitetas iš naujo klausimo nesvarstys, Seimas spręs, ar pritarti jo sprendimui, kuris buvo priimtas pažeidžiant Seimo statutą", - BNS sakė A.Salamakinas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Etikos ir procedūrų komisija po sausio 1-osios spręs, ar liberalų, teikiančių reklamos liberalizavimo pataisas, veiksmuose nėra korupcinės veiklos požymių, ar nepažeistos etikos nuostatos, viešųjų ir privačių interesų derinimo principai.

Tai aiškintis etikos sargus prašo keli Seimo nariai ir Seimo pirmininkas Viktoras Muntianas.

Jis mano, kad Seime minimos pataisos neturėtų būti svarstomos, kol komisija nepateiks savo išvadų.

Galime neišvysti Olimpiados?

Tuo tarpu dėl įsigalinčių Alkoholio kontrolės įstatymo pataisų kyla grėsmė, kad Lietuvos televizija netransliuos Europos futbolo čempionato, kuris vasaros pradžioje vyks Austrijoje ir Šveicarijoje. Problemų kyla ir dėl Pekino Olimpinių žaidynių transliacijų rugpjūčio mėnesį.

REKLAMA

Dėl netrukus įsigaliojančių minėtų Alkoholio kontrolės įstatymo pataisų, draudžiančių TV programose reklamuoti alkoholį 6 – 23 valandomis, Lietuvos televizija priversta nežymiai pakeisti ateinančios savaitės programą, rašoma televizijos pranešime spaudai.

Sausio 2 dieną 22.05 val. vietoje skelbto Lietuvos galiūnų čempionato finalo Kaune Lietuvos televizija rodys bendrą Dainos Bilevičiūtės ir grupės "Kastaneda" projektą "Folkšokas". Sausio 5 d. pavakarę žiūrovai neišvys ir LKL – BBL krepšinio rungtynių – jos perkeliamos į vėlų vakarą po 23 valandos. Krepšinį 16.10 val. pakeis Birutės Dambrauskaitės jubiliejinis koncertas.

Kiek anksčiau daug aistrų sukėlė ir TV3 sprendimas dėl naujųjų alkoholio reklamos ribojimų tiesiogiai neberodyti Eurolygos rungtynių. Susivieniję krepšinio aistruoliai greitai sukūrė peticiją, po kuria surinko daugiau nei 40 tūkst. parašų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų