REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šeštadienį iš Pietų Kinijos jūros dugno iškeltas 800 metų senumo prekybinis laivas, kuriame gausu istorinių daiktų, galinčių patvirtinti jūrų prekybos kelio tarp Kinijos ir Vakarų egzistavimą.

REKLAMA
REKLAMA

Per nacionalinės televizijos tiesioginę transliaciją buvo matyti, kaip 30 metrų ilgio medinis laivas, kuriame yra tūkstančiai aukso, sidabro ir porceliano dirbinių, iškeliamas ant baržos plieniniame trijų aukštų namo dydžio narve.

REKLAMA

Archeologų pavadintas "Nanhai Nr.1", arba "Pietų Kinijos jūra Nr.1", laivas buvo atrastas 1987 metais Guangdongo provincijos pakrantėje, 30 metrų gylyje, po dviejų metrų sąnašų sluoksniu.

"Nanhai" bus nutemptas į 20 mln. dolerių (48 mln. litų) vertės specialiai jam pastatytą muziejų. Jame laivas bus panardintas į "krištolo rūmais" pramintą rezervuarą, kuriame bus išlaikyta tokia pati vandens temperatūra ir slėgis, kaip ir jūroje.

REKLAMA
REKLAMA

Muziejų tikimasi atidaryti kitų metų pabaigoje. Per rezervuaro langus lankytojai galės stebėti, kaip nuo laivo bus valomos nuosėdos. Visiškas laivo išvalymas gali trukti ne vienus metus.

Viename iš seniausių ir didžiausių Kinijoje rastų laivų buvo rasta daugiau kaip 4 000 aukso, sidabro ir porceliano dirbinių, pranešė oficiali naujienų agentūra "Xinhua". Taip pat čia rasta ir 6 000 Songų dinastijos (960-1279), kurios gyvavimo laiku buvo pastatytas laivas, vario monetų.

Archeologai tikisi rasti dar dešimtis tūkstančių istorinių dirbinių.

"Nanhai" gali suteikti įrodymų, jog egzistavo "Jūrų šilko kelias", jungęs Kinijos Guangdongo ir Fudžijano provincijas su Pietryčių Azija, Afrika ir Europa.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Panašus geriau žinomas sausumos Šilko kelias driekėsi į Europą per centrinę Aziją.

"Jūrų šilko kelias, kaip ir senovinis sausumos Šilko kelias, kuris jungė Kiniją su pietų, vakarų ir centrine Azija bei Europa, taip pat buvo tiltas, kuris jungė Rytų bei Vakarų kultūras", - sakė Guangdongo Sun Yat-Seno (Sun Jatseno) universiteto profesorius Huang Zongwei (Huang Zongvėjus).

"Tačiau tokio kelio egzistavimo įrodymai iki šiol buvo menki", - sakė jis "Xinhua".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų