REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sąskaitos už šildymą tuština pinigines

Gyventojams, gavusiems sąskaitas už šildymą lapkritį, atvipo lūpa. Kaina – tarsi gilų viduržiemį, nors paskutinį rudens mėnesį nebuvo šalčių ar sniego kalnų.

REKLAMA
REKLAMA

Šildymas šalyje šiemet pabrango vidutiniškai 20 proc. Tačiau šį faktą realiai suvoki tik išvydęs, kokią sumą teks pakloti net ne už žiemos, o už rudens mėnesį, rašo "Lietuvos rytas".

REKLAMA

Viena vilniečių šeima, įsikūrusi standartiniame blokiniame daugiabutyje, kokių sostinėje – dauguma, už šildymą lapkričio mėnesį gavo 281 lito sąskaitą. Dviejų kambarių buto plotas – 52 kvadratiniai metrai.

Tik 15 litų didesnės sąskaitos jie buvo sulaukę šių metų vasarį, šalčiausią praėjusios žiemos mėnesį.

Vilniuje šildymas pabrango apie 15 proc. – nuo 12,9 cento iki 15,3 cento už kilovatvalandę.

Moka brangiau, nors kaina sena

Sulaukę sąskaitų už butų šildymą lapkričio mėnesį, Anykščių gyventojai irgi svarstė, už ką yra nubausti.

REKLAMA
REKLAMA

Antai pernai lapkritį kvadratinio metro šildymas Ramybės gatvės 7ojo namo gyventojams kainavo 1,85 lito, o praėjus metams – jau 3,79 lito. Tiek pat, kiek ir praėjusios žiemos sausį.

Pamėginę ieškoti teisybės jų būstus šildančioje savivaldybės įmonėje „Anykščių šiluma“, anykštėnai išgirdo visai neguodžiančias žinias.

Pasirodo, centralizuotai tiekiamos šilumos kaina dar net nepakilo. Ji pastebimai didės tik nuo sausio 1osios.

Bendrovės „Anykščių šiluma“ direktorius Virgilijus Vaičiulis aiškino, jog sąskaitos už butų šildymą padidėjo tik dėl to, kad lapkritis vidutiniškai buvo 4 laipsniais vėsesnis nei pernai, o jo vidutinė temperatūra prilygo praėjusio sausio temperatūrai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be to, prieš metus keliais centais padidinę šilumos kainą, Anykščių rajono politikai tuomet, rinkimų išvakarėse, rado biudžete pinigų ir „Anykščių šilumos“ bendrovei skyrė ketvirtį milijono litų subsidijų.

Todėl praėjusią žiemą anykštėnai už šilumą dar galėjo mokėti senomis kainomis.

Tačiau artimiausiu metu rinkimai negresia, todėl ir pinigų jokioms subsidijoms neieškota.

Tiekėjai nenori nuostolių

Užtat praėjusį spalį Anykščių rajono taryba priėmė naują sprendimą didinti bazinę šilumos kainą. Todėl po Naujųjų metų kilovatvalandė šilumos Anykščiuose kainuos 22,58 cento. Nelikus subsidijų, šiluma bus net 43 proc. brangesnė, nei už ją reikėjo mokėti praėjusią žiemą.

REKLAMA

Dalį padidėjusios šilumos kainos savivaldybės bendrovė „Anykščių šiluma“ pagrindė kylančiomis kuro, daugiausia – gamtinių dujų kainomis.

Tačiau kaina net 1,5 cento padidėjo tik dėl to, kad praėjusi žiema buvo šiltesnė nei įprasta. Dėl gyventojus džiuginusių šiltų orų šilumos tiekėjai patyrė nuostolių ir juos dabar sieks padengti.

Kaltina netaupius vartotojus

Vilniečių energetikai taip pat neturi kuo paguosti. Jau šiandien aišku, kad šiluma toliau brangs. Tai lems nuo kitų metų didėjančios dujų kainos.

„Kiekvienais metais girdime tą patį – šildymas labai brangus. Kiek galima kalbėti apie dalykus, kurių negalime pakeisti ar suvaldyti? Laikas būtų susirūpinti, kaip šilumą taupyti“, – aiškino sostinėje centralizuotai šilumą tiekiančios bendrovės „Vilniaus energija“ komercijos direktorius Rimantas Germanas.

REKLAMA

Tik pasirodžius lapkričio sąskaitoms už šildymą, Lietuvos šilumos tiekėjų asociacija suskubo išplatinti pranešimą, kad senuose daugiabučiuose švaistoma šilumos energija.

Be to, teigiama, kad per 2006-2008 metus šilumos tiekėjai iš viso patirs beveik pusę milijardo litų nuostolių.

Tautvydas Kontrimavičius, Saulius Jarmalis

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų