REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Socialdemokratai pirmalaikių rinkimų jau nebenori (papildyta)

Socialdemokratų frakcija šiandien nutarė nepalaikyti pirmalaikių Seimo rinkimų, nors dar antradienį partijos vadovybė buvo nusprendusi šią idėją remti.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak frakcijos seniūnės Irenos Šiaulienės, toks sprendimas ketvirtadienį priimtas atsižvelgus į mažumos koalicijos partnerių poziciją, nes tiek valstiečiai liaudininkai su pilietininkais, tiek liberalcentristai išreiškė nuomonę, kad nereikia pasiduoti opozicijos spaudimui.

REKLAMA

„Mes vakar gavom pasiūlymą iš savo koalicijos partnerių, kad reiktų kartu spręsti tokius klausimus. (...) Frakcijos, atsižvelgiant į vakarykštę prezidento poziciją, į tai, kad nežiūrint tų visų sunkumų, kurie kyla mažumos Vyriausybei, bet ji turi prezidento paramą, ir žmonių išsakyta pozicija yra tokia, kad nauji rinkimai nelabai ką spręstų - tiesiog bandyti susitelkt kartu su koalicijos partneriais ir pratęsti veiklą Seime. Bei kol kas nepritarti priešlaikiniams rinkimams“, - žurnalistams po posėdžio sakė I.Šiaulienė.

REKLAMA
REKLAMA

Komentuodamas besiblaškančių socialdemokratų poziciją, kai antradienį partijos vadovai pritaria pirmalaikiams rinkimams, o ketvirtadienį pasisako prieš, prezidentas sakė, kad „politika yra toks menas, kad vienos dienos bėgyje galima užimti dvi tris skirtingas pozicijas“.

„Nieko nuostabaus nematau, kiekviena partija skaičiuoja savo laimėjimus, galimybes, galimus pralaimėjimus, ir pagal tai orientuojasi. Rinkimai artėja, girdėsime visko ir nenustebkime“, - kalbėjo V. Adamkus.

Po partijos vadovybės posėdžio antradienį premjeras Gediminas Kirkilas žurnalistams teigė, jog socialdemokratai palaikys pirmalaikius Seimo rinkimus, nes kitaip dirbti jau nebeįmanoma. „Matyt, kitaip nesibaigs tos politinės spekuliacijos ir trukdymas Vyriausybei dirbti“, – antradienį teigė premjeras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat kalbėjo ir partijos seniūnė I. Šaulienė. „Nepasiduodame spaudimui, tiesiog nemanome, kad įmanoma yra dirbti tokioje atmosferoje ir kurti įvaizdį, kad socialdemokratai bijo rinkimų ar yra įsikibę mirtinai valdžios. Prašau, jeigu yra siūlymai rengti priešlaikinius rinkimus, socialdemokratai gali juos palaikyt“, - BNS buvo sakiusi I.Šiaulienė.

Palaiko liberalai, konservatoiai ir darbiečiai

Nutarimą dėl pirmalaikių Seimo rinkimų pasirašė liberalai P. Auštrevičius, Audrius Endzinas, Vytautas Grubliauskas, Eligijus Masiulis, konservatoriai Ramūnas Garbaravičius ir Rimantas Dagys bei liberaldemokratas Remigijus Ačas.

REKLAMA

Pirmalaikių rinkimų idėjai pritaria ir konservatoriai. Opozicinės „Tėvynės Sąjungos” pirmininkas Andrius Kubilius teigia, jog pirmalaikiai rinkimai reikalingi siekiant naujų esminių sprendimų.

„Norint esminių ekonominių finansinių sprendimų, pirmiausia reikia esminių politinių sprendimų. Visos frakcijos turės galimybę arba pritarti ankstesniems rinkimams, arba prisiimti atsakomybę už šiandieninės valdžios veiklą ar neveiklą iki pat kitų metų rudens”, - pirmadienį teigė A. Kubilius.

Palaikyti pirmalaikių rinkimų inicuatyvą pirmadienį nusprendė ir Darbo partija.

„Pirmalaikiai Seimo rinkimai yra reikalingi tam, kad sustabdytų pražūtingą socialdemokratų Vyriausybės ir jos vadovo Gedimino Kirkilo valdymą, dėl kurio Lietuva tapo tikra oligarchų kontroliuojama valstybe“, - rašoma Darbo partijos pranešime spaudai.

REKLAMA

A. Čaplikas: pirmalaikiai rinkimai - „politinių buratinų” afera

Pirmalaikių rinkimų idėją yra sukritikavę liberalcentristai. Seimo vicepirmininko liberalcentristo Algio Čapliko įsitikinimu, mintis apie pirmalaikių Seimo rinkimų būtinybę tėra Lietuvos pseudoelito sumodeliuotas ir primestas jaukas, dūmų uždanga turinti paslėpti tikrąją aferą.

Priešlaikinių rinkimų chaosas taip pat puiki terpė įtakingoms verslo grupėms, už "politinių buratinų" nugarų "tinkamai" sutvarkyti per daug "įkyraus" dėmesio sulaukiančio šimtmečio projekto – naujos atominės elektrinės statybos problemas", - yra kalbėjęs liberalcentristas A. Čaplikas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prezidentas baiminasi

Dėl išankstinių parlamento rinkimų opozicinės frakcijos nutarė kreiptis į Seimą po to, kai nuo šios iniciatyvos atsiribojo, o vėliau ja ir suabejojo prezidentas Valdas Adamkus.

„Neslėpsiu, kad į būsimus rinkimus žvelgiu su tam tikra baime. Baiminuosi, kad gali būti pernelyg daug radikalių pasikeitimų, kuriuos paskatintų galima populizmo pergalė per Seimo rinkimus” - praeitą savaitę kalbėjo V.Adamkus.

Liberalai Seime turi 9 narius, liberaldemokratai - 11, konservatoriai - 25, darbiečiai - 23. Socialdemokratų frakcijoje yra 32 nariai.

Norint paskelbti pirmalaikius rinkimus reikia 85 balsų. Taigi, jei Socialdemokratų frakcija pritartų pirmalaikių rinkimų sumanymui, pridėjus opozicijos balsus jų užtektų iniciatyvai realizuoti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų